Tenis
SPORTOVI
Tenis
Zamalo prekinuo karijeru

Najveća tragedija u povijesti tenisa: Đokoviću je možda prošlo kroz glavu, slavni Šveđanin pretrpio je užas

Dana 10. rujna 1983. u finalu juniorskog US Opena dogodila se možda i najveća tragedija u povijesti tenisa…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U trenutku dok izbacivanje Novaka Đokovića s US Opena dominira svjetskim medijima, teniski svijet prisjeća se tragične obljetnice. 

Sutra će se napuniti 37 godina od najtežeg incidenta u povijesti tenisa. Postoje neke dodirne točke s Đokovićevim slučajem, ali i bitne razlike. I u tom slučaju tenisač je pogodio suca lopticom, i to na US Openu, no iz igre, a posljedice su bile tragične. Đoković se tada još nije ni rodio, no sigurno je upoznat s tim incidentom.

gol expired U Realu opet ljuti na svoju najskuplju zvijezdu u povijesti: Nije napravio što i Modrić divider

Tko zna je li mu proletio kroz misli kada je vidio da je sutkinja koju je slučajno pogodio lopticom pala na pod?

Naime, u finalu juniorskog US Opena igrali su Šveđanin Stefan Edberg i Australac Simon Youl. Edberg je poslije napravio grandioznu karijeru, a Youl samo prosječnu. Prilikom servisa Edberg je slučajno pogodio linijskog suca Dicksa Wertheimera u međunožje. Sudac je pao sa stolice i udario glavom o tada cementnu podlogu.

U tom trenutku dobio je moždani udar, zbog čega je hitno prebačen u bolnicu u blizini Flushing Meadowa. Meč se nastavio, a nesretni sudac umro je nekoliko dana poslije. Imao je 60 godina.

Wertheimerova obitelj tužila je Teniski savez Sjedinjenih Država za 2,25 milijuna dolara. U to doba to je bila velika cifra. Vrhovni sud New Yorka presudio je da udar loptice koju je ispalio Edberg nije uzrok Wertheimerove smrti, pa je odredio odštetu od 165.000 dolara.

To je također bila poprilična svota. Primjerice, iste godine ukupni fond seniorskog turnira iznosio je oko milijun dolara, a samo godinu prije tek 600 tisuća dolara.

Nakon Wertheimerove smrti Međunarodna teniska federacija (ITF) promijenila je pravila i linijski suci više ne sjede dok se igra.

Edberg je u finalu pobijedio Youla sa 6:2, 6:4, a nekoliko godina kasnije postao je svjetski prvak. Povukao se iz tenisa s 41 osvojenim turnirom, od toga šest Grand Slamova. 

Godinama poslije pričao je da je zbog osjećaja krivice zamalo odustao od tenisa. Odluka suda, odnosno liječnička ekspertiza pomogla je da lakše preboli situaciju.

Naravno da to nikada nije zaboravio i da je taj nesretni slučaj, kako je sam kazao, u bitnome utjecao na njegovu karijeru i pogled na život. Svi ga pamtimo kao velikoga gospodina i sportaša.  

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider