Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Prekidi su postali komičan problem: Obrana previše pliva, izbornik mora mijenjati igru, ni Modrić ni Rakitić nisu više isti

Hrvatska reprezentacija odigrala je protiv Francuske puno bolju partiju nego protiv Portugala, ali neke stvari opet nisu štimale…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Za razliku od Porta, Hrvatska je u Parizu pala dostojanstveno, u normalnom nogometnom nadjačavanju. Da je imala sreće kao u Portugalu, mogla je izvući povoljniji rezultat. No moglo je biti i gore da Livaković opet nije skidao zicere.

Vatreni su protiv Francuske odigrali puno bolje nego protiv Portugala, gdje su bili toliko inferiorni da se činilo kako Portugalci igraju s nekom ispodprosječnom reprezentacijom. Čim je pristup i angažman na razini, jasno je da je i kvaliteta izvedbe bolja.

gol expired Francuzi protiv Hrvatske svijetu predstavili novo čudo od djeteta: Zapamtite ovo ime divider

Doduše, i Portugal je odigrao puno bolje nego Francuska, čini se da su Portugalci u ovom trenutku u najboljoj formi u skupini, možda i u cijeloj Europi.

Dobrih 40-ak minuta

Promiješana hrvatska momčad odlično je parirala također desetkovanim Francuzima prvih četrdesetak minuta. Do 43. minute možda je bila i nešto bolja, a onda su Francuzi stisnuli gas i uslijedilo je sada već klasično hrvatsko zamračenje. Treba biti iskren i reći da nije riječ samo o padu koncentracije, Francuzi su sjajno izigrali akcije.

Da se na poluvrijeme otišlo s vodstvom, možda bi bilo sve drukčije, ali nije, i to nije slučajno. Nogometna utakmica ne igra se pola sata, a ni 40 minuta. To je tek zagrijavanje. Jake utakmice uglavnom se dobivaju u samoj završnici, a Francuzi su je riješili osjetno prije.

Iako vidimo da ima drukčijih mišljenja u hrvatskom taboru, ukupno gledajući, Francuska je bila bolja. I to ne treba čuditi, to se i očekivalo. Jasno je da imaju veću kvalitetu, čak i kada nisu kompletni.

Tricolori imaju veliku širinu, mogu barem djelomično nadoknaditi izostanke glavnih zvijezda, dok Vatreni nemaju taj luksuz. Daliću čim nedostaju dva-tri najbolja igrača, to ni izbliza nije to. Za Luku Modrića i Ivana Rakitića još nemamo zamjene, a ni za Šimu Vrsaljka. Kad bekovske pozicije morate pokrivati sa stoperima, onda je jasno da ste u velikom problemu.

Izbornik naučio lekciju

Izbornik je naučio lekciju u Portugalu. Promijenio je formaciju, zgusnuo je sredinu, ojačao vezni red i zahtijevao puno veću agresiju. Vatreni su bili borbeni, nema im se tu što zamjeriti, uglavnom su svi „giljali“ koliko su mogli u ovom trenutku, ali ostale su i neke loše stvari.

Prekide više ne vrijedi ni spominjati. To već postaje komično. Dalićeva reakcija na onaj gol Upamecana sve govori. Izbornik je sigurno podijelio uloge, znalo se tko koga drži, tu nema sumnje, ali to nije dovoljno. Mora se više raditi na tome, organiziranije i sustavnije. To je izbornikov posao.

Kako ste doživjeli start Vatrenih u Ligi nacija?

Ukupno glasova:

Kakva se obrana igra kod prekida? Zona, igrača ili nešto između? Što najviše odgovara profilu hrvatskih igrača? Na sva ta pitanje davno se trebao naći odgovor. Kada gledate kako se naši postavljaju, teško je odgonetnuti što je točan plan.

I u finalu Svjetskog prvenstva dogodilo im se da čekaju centaršut s 40 metara u krilu vratara umjesto da izađu na 18-19 metara. Takve se greške skupo plaćaju. Skupo su plaćene i sinoć u Parizu.

Obrana previše pliva

Kad se griješi u serijama i godinama, ne može biti slučajno. I ova je utakmica pokazala koliko ovako načetoj momčadi znači Marcelo Brozović. S njim u sastavu sve izgleda puno bolje, povezanije, uravnoteženije.

Ofenzivni dio momčadi ima potencijala, obrana je najveći problem. U zadnjoj liniji svi odreda puno griješe, čak i Lovren povremeno zuji. U Portugalu se obrana mogla žaliti da nije imala dovoljnu pomoć veznjaka, a kamoli napadača.

Ovaj put je druga priča. Od debitanta Uremovića i ne može se previše očekivati. Slična je priča i s Melnjakom. Međutim, puno više se očekuje od iskusnijih i razvikanijih igrača.

Hrvatska ima dosta potencijala, ali ima i dosta problema. To se jasno vidi i to je realnost Vatrenih. Pitanje je kako će se oni riješiti i hoće li se uopće riješiti u nekom bližem razdoblju?

Mora se mijenjati igra, ne smije se uzdati u Modrića i Rakitića

S Modrićem, Rakitićem i Vrsaljkom u momčadi sve bi trebalo biti puno bolje, no treba ima na pameti da i oni imaju svojih problema. Biologija i ozljede rade svoje.

Dalić dobro zna da se ne smije previše oslanjati na njih trojicu, pogotovo ne u nekom dužem razdoblju. Kada igrački izbor nije tako velik, mora se više raditi na igri.

Hrvatska mora mijenjati igru. Treba krenuti od sustava. Ovih 4-4-2 s rombom nagoviještaj je promjena. Trebalo je s time početi davno prije, ali ni sada nije kasno. Do Eura ima još vremena, može se stići.

Sažetak i svi golovi utakmice Francuska - Hrvatska

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider