Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
POVIJESNA UTAKMICA

VIDEO Messi je tog dana postigao prvi pogodak za Argentinu, a Modrić prvi put nastupio u kockastom dresu

Utakmica koju su Argentina i Hrvatska odigrale prvog dana ožujka 2006. godine danas je povijesno vrlo značajna.

Lionel Messi i Luka Modrić (Foto: Afp)

Pet puta dosad sastajale su se reprezentacije Hrvatske i Argentine, uz potpuno ravnopravno podijeljen ishod.

Na Svjetskom nogometnom prvenstvu svaka je momčad slavila po jednom, Argentina 1998. rezultatom 1:0, a Hrvatska 20 godina kasnije s onih velikih 3:0, dok je u prijateljskim susretima svaki put odrađen po jedan ishod.

Prvi susret Luke i Messija

Mi ćemo se ovim putem prisjetiti prijateljskog susreta u kojem je Hrvatska upisala pobjedu, a odigran je 1. ožujka 2006. godine u švicarskom Baselu. 

Mnogi se i danas sjećaju pogotka Darija Šimića za 3:2, jednog od njegova tri u sto nastupa na Vatrene postignutog u posljednjim trenucima susreta, no ovog puta to nije tema teksta. Naime, ta utakmica vrlo je značajna za dvojicu igrača na kojima će biti najveći fokus polufinalne utakmice Svjetskog prvenstva u Katru između Hrvatske i Argentine.

To su, naravno, Lionel Messi i Luka Modrić, koji su se tog dana prvi put našli jedan protiv drugog na terenu. Prvi od brojnih međusobnih susreta i jedan od dosad dva u reprezentativnim dresovima.

Messi je došao kao 18-godišnjak, koji je već postao prava zvijezda Barcelone te je do tada odradio pet nastupa u dresu domovine, ali nije se upisao u strijelce.

20-godišnji Luka do poziva Zlatka Kranjčara došao je zahvaljujući sjajnim nastupima u Dinamu, a Cico mu je dao priliku odmah od prve minute.

Tri pogotka u prvih šest minuta pa hrvatski preokret

Već u prve četiri minute viđena su dva pogotka. Hrvatska je preko Klasnića povela u trećoj minuti, a samo minutu kasnije smanjio je Carlos Tevez. A onda je Messi dočekao kiks Stjepana Tomasa i upisao se u povijest.

Uzeo je jednu loptu na desnoj strani hrvatske polovice te krenuo prema kaznenom prostoru, a onda u svojem stilu loptu poslao u Pletikosin desni kut. Leov trademark pogodak, kakvih smo se u idućih 16 godina itekako nagledali, ali taj put prvi od do danas 95 postignutih za reprezentaciju. Nadamo se da će tako ostati i nakon utorka.

Darijo Srna u 52. minuti izjednačio je pogotkom glavom nakon ubačaja Dade Prše, a Šimić je u doslovno posljednjim trenucima pogodio nakon kornera Ivana Leke. I to leđima!

Luka Modrić na terenu je ostao do 84. minute.

Modrić protiv Messija ima 2:0

Pobjeda je to kojom je Hrvatska najavila sjajan nastup na SP-u u Njemačkoj, no tamo smo odigrali još jedno natjecanje uz nedostatak sreće. Odličan nastup protiv Brazila završio je minimalnim porazom. Protiv Japana Srna je promašio kazneni udarac, a onda je došla ona kontroverzna Australija i pogodak Harryja Kewella, koji bi VAR zbog zaleđa danas poništio, ali i tri žuta kartona Josipa Šimunića.

Danas sve to izgleda puno bolje. Danas smo korak do nevjerojatnog uspjeha, novog finala Svjetskog prvenstva. Za takvo nešto Luka će još jednom morati biti bolji od Lea. Prva dva puta u reprezentativnom dresu to je uspio.

Snimku cijele gore spomenute utakmice pogledajte OVDJE, a njezine najbolje trenutke OVDJE.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider