Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Osam veličanstvenih

Vatrene čekaju ljepotani: Pogledajte spektakularne stadione na kojima će se odigrati SP 2022. u Katru

U Katru će se najviše koristiti stadion Lusail Iconic, koji će ugostiti 10 utakmica, uključujući i finale. Stadion Al Bayt u Al Khoru bit će domaćin devet utakmica. Prvi put u povijesti na svim stadionima koji se koriste za ovaj turnir igrat će se utakmice nokaut-runde.

Galerija Stadioni na kojima će se odigrati SP 2022. Osam stadiona na kojima će se odigrati Svjetsko prvenstvo 2022. u Katru Stadion Lusail - 80.000 (Lusail) +6 Stadion Al Bayt - 60.000 (Al Khor)

Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru igrat će se na osam stadiona koji su u krugu od 50 km. Zanimljivo, na ovom prvenstvu koristit će se najmanje stadiona od SP-a u Argentini 1978. godine, kada se igralo na šest stadiona.

gol expired Mourinho održao jednu od najluđih presica: "Jedan igrač nas je izdao, rekao sam mu da ode u siječnju" divider

Primjerice, prije četiri godine u Rusiji se igralo na 12 stadiona, baš kao i u Brazilu 2014. U Južnoj Africi 2010. igralo se na 10, a u Njemačkoj 2006. na 12 stadiona, U Japanu i Južnoj Koreji 2002. igralo se na čak 20 stadiona, po 10 u svakoj zemlji.

U Katru će se najviše koristiti stadion Lusail Iconic, koji će ugostiti 10 utakmica, uključujući i finale. Stadion Al Bayt u Al Khoru bit će domaćin devet utakmica. Prvi put u povijesti na svim stadionima koji se koriste za ovaj turnir igrat će se utakmice nokaut-runde.

Osam stadiona na kojima će se odigrati Svjetsko prvenstvo 2022. u Katru Osam stadiona na kojima će se odigrati Svjetsko prvenstvo 2022. u Katru (Foto: Afp)

Nakon što se turnir završi nekoliko dana prije Božića, većina stadiona bit će rastavljena, smanjit će im se kapacitet ili će se prenamijeniti u hotele, društvene prostore ili manje sportske objekte.

Marco Reus na nosilima Njemačka zvijezda neviđeni je pehist: Zbog ozljede propušta četvrto veliko natjecanje divider

Stadioni izgledaju spektakularno, no iza njihove gradnje krije se teška priča. Britanski mediji navode kako je prilikom gradnje stadiona u Katru stradalo oko 6500 fizičkih radnika iz siromašnih azijskih zemalja, poput Indije, Bangladeša, Nepala, Šri Lanke i Pakistana zbog nehumanih uvjeta rada.

Stadion Lusail - 80.000 (Lusail) Stadion Lusail - 80.000 (Lusail) (Foto: Afp)

Stadion Lusail - 80.000 (Lusail)

Ovo je najveći stadion na kojem će se igrati tijekom SP-a. Dizajn ovog veličanstvenog stadiona inspiriran je međuigrom svjetla i sjene koja karakterizira fenjer. Njegov oblik i fasada odražavaju zamršene ukrasne motive na zdjelama, posudama i drugim umjetničkim djelima pronađenim diljem arapskog i islamskog svijeta tijekom uspona civilizacije u regiji.

Kim Tae-young i Miroslav Klose Dobra vijest za Gvardiola i hrvatsku reprezentaciju: Neka bude "tigrova maska" za velik uspjeh Vatrenih divider

Kao i drugi stadioni odabrani za SP, Lusail će se hladiti solarnom energijom i imati nulti ugljični otisak. Nakon što završi SP, stadion Lusail bit će pretvoren u prostor zajednice, uključujući škole, trgovine, kafiće, sportske objekte i zdravstvene klinike. Ovo višenamjensko središte zajednice omogućit će ljudima da nađu sve što im treba pod jednim krovom - originalnim krovom nogometnog stadiona.

Na njemu će se igrati šest utakmica po skupinama, po jedan dvoboj osmine finala, četvrtfinala i polufinala te finale.

Stadion Al Bayt - 60.000 (Al Khor) Stadion Al Bayt - 60.000 (Al Khor) (Foto: Afp)

Stadion Al Bayt - 60.000 (Al Khor)

Jedinstven je po svojoj divovskoj šatorskoj strukturi koja pokriva cijeli stadion, koji je nazvan po bayt al sha'aru - šatorima koje su povijesno koristili nomadski narodi u Katru i regiji Zaljeva. Šatori nomadskih plemena i obitelji u Katru mogli su se prepoznati po crnim prugama poput onih na vanjskom dijelu stadiona. Dizajn stadiona odaje počast prošlosti i sadašnjosti Katra, dok je istovremeno model zelenog razvoja i održivosti. Nakon turnira gornji dio stadiona bit će rastavljen, a uklonjena sjedala bit će donirana drugim zemljama.

Na ovom stadionu igrat će se šest utakmica u skupini, među kojima i uvodna utakmica SP-a Katar - Ekvador, dvoboj između Hrvatske i Maroka te po jedan dvoboj osmine finala, četvrtfinala i polufinala.

Stadion Khalifa Stadion Khalifa (Foto: Afp)

Međunarodni stadion Khalifa - 45.416 (Doha)

Izgrađen 1976., Khalifa International Stadium dugo je bio kamen temeljac sportske tradicije zemlje. Smješten je u središtu svih stadiona za SP, a najprepoznatljivija obilježja arene uvijek su bili njezini dvostruki lukovi. Nakon nadogradnje može se pohvaliti i ultramodernim oblikom. Na njemu je Liverpool osvojio Svjetsko prvenstvo za klubove 2019. godine.

Ugostit će šest utakmica u skupini, među kojima i ogled Hrvatska - Kanada, jedan ogled osmine finala te susret za 3. mjesto.

Stadion Ahmad Bin Ali - 44.740 (Al Rayyan) Stadion Ahmad Bin Ali - 44.740 (Al Rayyan) (Foto: Afp)

Stadion Ahmad Bin Ali - 44.740 (Al Rayyan)

Stadion Ahmad Bin Ali izgrađen je na lokaciji istoimenog starog stadiona. Stadion je izgrađen na rubu pustinje, pa ga zovu i vrata pustinje. Stadion ugrađuje simbole katarske kulture u svoju spektakularnu valovitu fasadu. Objekti koji okružuju stadion također odražavaju zemlju, sa strukturama u obliku pješčanih dina. Njegova najupečatljivija značajka je sjajna fasada, sastavljena od uzoraka koji karakteriziraju različite aspekte zemlje - važnost obitelji, ljepotu pustinje, autohtonu floru i faunu, kao i lokalnu i međunarodnu trgovinu.

Nakon SP-a gotovo polovica modularnih sjedala na stadionu bit će uklonjena i predana razvojnim projektima nogometa u inozemstvu. Na ovom stadionu igrat će se šest utakmica iz skupina, među kojima i dvoboj Hrvatske i Belgije te jedan ogled osmine finala.

Stadion Al Janoub - 40.000 (Al Wakrah) Stadion Al Janoub - 40.000 (Al Wakrah) (Foto: Afp)

Stadion Al Janoub - 40.000 (Al Wakrah)

Smješten u južnom gradu Al Wakrah, stadion Al Janoub je kapaciteta 40.000 gledatelja. Jedno od najstarijih stalno naseljenih područja Katra, Al Wakrah dugo je bio centar za ronjenje bisera i ribolov. Tradicionalni čamci dhow korišteni u ovim aktivnostima inspirirali su dizajn stadiona. Pokojna arhitektica Zaha Hadid odigrala je ključnu ulogu u dizajnu ovog stadiona. Nakon što se završi turnir, oko 20.000 sjedala bit će uklonjeno i prevezeno u zemlje kojima je potrebno poboljšanje nogometne infrastrukture.

Na njemu će se igrati šest utakmica iz skupina te ogled osmine finala.

Stadion 974 - 40.000 gledatelja (Ras Abu Aboudu) Stadion 974 - 40.000 gledatelja (Ras Abu Aboudu) (Foto: Afp)

Stadion 974 - 40.000 gledatelja (Ras Abu Aboudu)

Inovativni dizajn stadiona 974 inspiriran je svjetskom trgovinom i pomorstvom Katara. 974 je međunarodni pozivni broj za Katar, kao i točan broj brodskih kontejnera od kojih je stadion sastavljen. Nakon završetka turnira stadion će biti potpuno demontiran, a ovaj pothvat postavlja novi standard u održivoj gradnji i postavlja primjer za sve buduće domaćine Svjetskih prvenstava.

Ugostit će šest utakmica po skupinama te jedan ogled osmine finala.

Stadion Al Thumama - 40.000 (Al Thumama) Stadion Al Thumama - 40.000 (Al Thumama) (Foto: Afp)

Stadion Al Thumama - 40.000 (Al Thumama)

Stadion Al Thumama smješten je 12 km južno od Dohe. Odvažni, kružni oblik stadiona odražava gahfiju - tradicionalnu tkanu kapu koju su stoljećima ukrašavali muškarci i dječaci diljem Bliskog istoka. To je omiljeni dio arapske obiteljske kulture, koji simbolizira dostojanstvo i neovisnost obilježavajući put svakog mladog dječaka u odraslu dob. Simbolizira i mladost Katra.

Nakon SP-a kapacitet stadiona bit će smanjen za 20.000 mjesta kako bi se zadovoljile lokalne potrebe. Na njemu će se igrati šest utakmica iz skupina te po jedan ogled osmine finala i četvrtfinala.

Education City stadion - 45.350 (Al Rayyan) Education City stadion - 45.350 (Al Rayyan) (Foto: Afp)

Education City stadion - 45.350 ( Al Rayyan)

Položaj stadiona u Education Cityju pažljivo je odabran, imajući na umu pristupačnost, posebno za navijače s invaliditetom. Stadion se nalazi usred nekoliko sveučilišnih kampusa svjetske klase u katarskom globalnom centru izvrsnosti Education City. Kao i većina novoizgrađenih stadiona za nogometno prvenstvo, donirat će se 20.000 sjedalica za stadione diljem svijeta u nižim nogometnim ligama.

Fasada ima trokute koji tvore složene geometrijske uzorke u obliku dijamanta, koji mijenjaju boju ovisno o kutu svjetlosti sunca. Noću je fasada ukrašena šarenim svjetiljkama.

Na njemu će se igrati šest utakmica iz skupina te po jedan ogled osmine finala i četvrtfinala.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider