Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Najpoznatija maska SP-a

Dobra vijest za Gvardiola i hrvatsku reprezentaciju: Neka bude "tigrova maska" za velik uspjeh Vatrenih

Gvardiol neće morati čekati da mu nosna kost u potpunosti zaraste. Mnogi nogometaši uspješno su igrali sa sličnim ozljedama, neki i na najvećim turnirima, tako što su za njih izrađene posebne maske.

Kim Tae-young i Miroslav Klose (Foto: Afp)

Joško Gvardiol nije imao sreće. Slomio je nos dva tjedna prije početka Svjetskog prvenstva, odnosno prve utakmice hrvatske reprezentacije protiv Maroka. Sreća u nesreći je što ga ta ozljeda najvjerojatnije neće omesti da istrči u prvih 11 već u prvoj utakmici.

Gvardiol neće morati čekati da nosna kost u potpunosti zaraste. Mnogi nogometaši uspješno su igrali sa sličnim ozljedama, neki i na najvećim turnirima, tako što su za njih izrađene posebne maske.

Slavna Tigrova maska na SP-u 2002.

Zvijezda Tottenhama i južnokorejske reprezentacije Son Heung-min nedavno se teže ozlijedio na utakmici s Marseilleom u Ligi prvaka.

Pretrpio je frakturu oka i morao se podvrći operaciji. Navijači su strahovali da neće moći nastupiti na Svjetskom prvenstvu, no kapetan Južne Koreje sve je umirio objavom da će putovati u Katar i biti na dispoziciji reprezentaciji.

Posve je izvjesno da će Son igrati sa zaštitnom maskom i neće biti prvi južnokorejski nogometaš koji će je koristiti na najvećom nogometnom natjecanju.

Kim Tae-young, bivši branič Jeonnam Dragonsa i južnokorejske reprezentacije, poznat je po tome što je nosio masku tijekom Svjetskog prvenstva 2002. u Južnoj Koreji i Japanu nakon što je slomio nos tijekom utakmice osmine finala protiv Italije. Izvukao je deblji kraj nakon duela s Christianom Vierijem.

Kim nosio masku do kraja karijere

Kim je tada dobio nadimak Tigrova maska, koju je nosio do kraja karijere. Na preporuku suigrača Yoo Sang-chula, koji je od ranije imao iskustva sa sličnom ozljedom, masku su mu izradile dvije japanske tvrtke.

Kim Tae-young i Miroslav Klose Kim Tae-young i Miroslav Klose (Foto: Afp)

Nema informacija o tome od čega je maska bila napravljena, ali vjerojatno je to bila lagana plastika. Kim još uvijek čuva masku u staklenoj vitrini. S njom je nastupio u četvrtfinalu SP-a 2002. protiv Španjolske i u polufinalu protiv Njemačke, a i protiv Turske u utakmici za treće mjesto.

Kim je zajedno s Hong Myung-boom i Choi Jin-cheulom bio jedan od tri stupa južnokorejske obrane na SP-u. Jedan je od najzaslužnijih za povijesni rezultat koji su Korejci ostvarili na tom prvenstvu. Za reprezentaciju je nastupio čak 105 puta, uglavnom je igrao na poziciji stopera ili lijevog beka. Dakle, na istim pozicijama na kojima je Gvardiol dosad igrao za hrvatsku reprezentaciju.

Specijalna maska za Ramosa

Iako središnji braniči češće igraju glavom nego ostali igrači, očito je da mu maska nije odveć smetala jer ju je nosio do kraja karijere. Postala mu je dio imidža, zaštitni znak. Prodavala se i kao suvenir.

U posljednjih 20 godina tehnologija je otišla dalje i u tom pogledu. Današnje maske izrađuju se od karbonskih vlakana, čvršće su i lakše od prijašnjih.

Sjećamo se da je prije pet godina masku nosio i tadašnji kapetan Real Madrida Sergio Ramos. Masku od karbonskih vlakana izradila mu je tvrtka Younext, koja je skenirala, obradila i potom 3D ispisala personaliziranu masku za Ramosovo lice.

Proces izrade počinje 3D skeniranjem lica. Tako se izbjegava upotreba gipsanih kalupa i termoformiranjem se poboljšava prilagodba maske konturama lica, a sprječava se i moguće klizanje i gubitak perifernog vida.

Majer s maskom zabio Danskoj

Nakon 3D ispisa maska se maksimalno precizno strojno obrađuje te se dodaju gumene podloge termooblikovanjem. Ramosova maska težila je 60 grama i stajala je oko 300 eura. 

Od hrvatskih nogometaša u bližoj prošlosti masku je nosio Lovro Majer u nedavnim utakmicama Lige nacija protiv Danske i Austrije. Čak je u njoj postigao pobjednički gol protiv Danske. U nešto daljoj prošlosti jedno vrijeme nosio ju je i Mario Mandžukić dok je igrao u Atletico Madridu.

Noseći zaštitnu masku Fernando Torres golgeterski je proradio u Chelseaju prije desetak godina. U jednom trenutku činilo se da je iz praznovjerja neće nikada skinuti.

Masku su nosili jedno vrijeme i Paolo Maldini, John Terry, Harry Kane te Robert Lewandowski, a u posljednje vrijeme i Victor Osimhen.

Uglavnom, nikome nije posebno smetala, pa vjerojatno neće ni Gvardiolu ako je bude morao nositi na Svjetskom prvenstvu. Neka Joško bude hrvatski tigar pod maskom u Katru. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider