Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Komentar Ivice Mede

Hrvatska udarna postava za Maroko i napadački parovi za SP: Evo koje su Dalićeve kombinacije!

Izbornik Zlatko Dalić objavio je očekivani popis za Svjetsko prvenstvo u Katru, no mnogo je intrigantnije tko će istrčati protiv Maroka u prvoj utakmici…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Popis za Katar bez iznenađenja. Dapače, sve do zadnjeg imena kako smo i predvidjeli prije desetak dana. To znači da izbornik nije imao većih dilema ili ih uopće nije imao. Sve se znalo već odavno. Uostalom, to je izbornik i sam potvrdio na naše pitanje.

Ako je odluka o popisu bila čista kao Plitvička jezera, čini se da postoje neke dvojbe o udarnom sastavu za prvu utakmicu protiv Maroka.

gol expired Dalićev popis za Katar: Ovi igrači putuju na Svjetsko prvenstvo 2022.! divider

''Ja nemam vama što pametovati, zna se gotovo sve, osim te pozicije oko napadača i o njemu ovisi desni krilni napadač. Imamo takvu kvalitetu, što prije nije bio slučaj. Po tome ćemo slagati momčad, pogledat ćemo Maroko pa po tome slagati momčad i odabrati napadača. Blizu smo sastava i tu nema puno brige, samo da svi budu zdravi'', odgovorio je na press-konferenciji Dalić na naše pitanje.

Dalić odlučio tko će u zadnji red!?

Što to konkretno znači? Kada govori izbornik, treba čitati između redova. Prije nego što zavrtimo hipoteze vezane za napad, proanalizirat ćemo obranu.

Dalić se kod pitanja oko udarnih 11 uopće nije dotaknuo obrane. Mi namjerno nismo pitali ostavljajući mogućnost da to sam spomene.
Kako nije spomenuo, već je samo potvrdio našu konstataciju da postoji nepoznanica u napadu, može se zaključiti da je izbornik donio odluku o tome tko će igrati u zadnjem redu. Naravno, ako do prve utakmice na Svjetskom prvenstvu ne bude neugodnih iznenađenja, kao što su ozljede i slično.

gol expired Glasnogovornik je govorio, a onda ga je prekinuo Dalić i poslao jaku poruku za sve! divider

Jedina je nepoznanica jedno stopersko mjesto. Budući da je Joško Gvardiol sigurna oklada, ostaje dilema između Josipa Šutala i Dejana Lovrena.

Unatoč nekim distorzijama koje je u zadnje vrijeme odašiljao stoper Dinama, miriše nam da je Dalić ipak odlučio krenuti u katarsku avanturu s mladim lavovima, a da će Lovren i Erlić biti prve zamjene, dok je Vida zadnja opcija.

Daleko od toga da je to sigurno, ali na to upućuje stil igre koji je forsirala hrvatska reprezentacija u posljednjim jakim utakmicama. Obrana je visoko izlazila i tako se stvarala plitka formacija koja je omogućila veznom redu, najkvalitetnijem dijelu hrvatske momčadi, da dođe do punog izražaja.

Stil igre upućuje na mlade lavove

Kada su bili u postavi, Hrvatska je s potentnim mladim stoperima igrala agresivno i moderno, tehnički dotjerano, a opet fizički dominantno. I u duelu i u skoku. Nedostatak im je neiskustvo, odnosno sklonost pogreškama u opasnim zonama, a to ipak nije mala stvar.

To može biti jako opasno i zbog toga su Lovrenove šanse itekako žive. Jer ako mladci budu griješili u startu, Lovren će vjerojatno preuzeti žezlo.

gol expired Glasnogovornik je govorio, a onda ga je prekinuo Dalić i poslao jaku poruku za sve! divider

Što se tiče napada, Dalić je istaknuo da će ga slagati po odlikama i manama protivnika. O izboru centarfora ovisit će i izbor desnog krila, odnosno desnog napadača jer u kadru ionako nema klasičnoga desnog krila.

Pokušat ćemo odgonetnuti koji će biti parovi. Naravno da to ne mora tako biti, ali stječe se dojam da će izbornik kombinirati igrače različitih karakteristika, koji se nadopunjuju i nadograđuju.

Napadačke kombinacije

Ako Kramarić bude u vršku napada, desno bi mogao biti Pašalić. Kramarić je fini tehničar i nerijetko paker, dok Pašalić nije klasični razbijač, ali fizički je moćan, skočan i sklon ulasku iz drugog plana na vrh peterca. Na taj način ulascima s desne strane više preuzima ulogu klasičnog napadača nego krila.

Slična postavka vrijedi i ako bi Livaja bio prvi Dalićev izbor za centarfora. Ako bi pak Dalić išao s Petkovićem, a pogotovo Budimirom na mjestu središnjeg napadača, onda bi vjerojatno desno išao Vlašić, koji bi im bio protuteža po stilu i odlikama, a možda i Majer, koji je opet više klasični veznjak i ne odgovara mu ta uloga baš previše.

gol expired Dalić objasnio zašto je Jakić dobio prednost ispred Mišića: "Nisam sklon takvim odlukama!" divider

E, sad, najvažnije je tko će prvi započeti i kako će odigrati. Iako je izbornik ostavio dojam da bi mogao mijenjati napadače od utakmice do utakmice, odnosno od protivnika do protivnika, teško da će bilo što mijenjati ako se protiv Maroka odigra dobro i upiše pobjeda.

U prednosti tko prvi zaigra

Još ako napadači pozabijaju golove, tko će ih moći dirati u sljedećoj utakmici!? Sjetite se kako je to bilo sa stoperima na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, kada je Dalić obećao Ćorluki da će igrati drugu utakmicu protiv Argentine, no kada su Lovren i Vida odigrali onako dobro u prvoj utakmici, bilo je jasno da ih ne može mijenjati.

Ćorluki nije bilo svejedno kada je saznao da ostaje na klupi, ali i on je shvatio da se izbornik zaletio i da ne može mijenjati postavu koja je tako dobro odigrala. Za razliku od Nikole Kalinića, Ćorluka nije talasao, zatomio je ego i podvrgnuo se interesima momčadi.

Kakav vam je Dalićev popis za SP?

Ukupno glasova:

Ćorlukin pozitivni i Kalinićev negativni primjer pouka su svima. Igrači koji ostanu na klupi, a možda očekuju da će igrati, moraju dati svoj obol stvaranju pozitivne i poticajne atmosfere.

Osim toga, nikada se ne zna tko će i kada dobiti svojih pet minuta slave. U nogometu je dovoljna i minuta da se sve okrene.

Naša prognoza postave protiv Maroka:

Livaković – Juranović, Šutalo, Gvardiol, Sosa – Modrić, Brozović, Kovačić – Pašalić, Kramarić, Perišić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider