Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Analiza velikih rivala

Srpski novinar u kampu Vatrenih: Otkriva što ga je jako iznenadilo i tko je kvalitetniji, Hrvatska ili Srbija

Četvrtog dana priprema Vatrenih u Dohi u kamp je navratio novinar beogradskog Monda Milutin Vujičić…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nema posebnih novosti s četvrtog treninga Vatrenih u Dohi. Svi su zdravi i orni za nove poduhvate, Marko Livaja odradio je trening i bit će na dispoziciji izborniku Daliću za prvu utakmicu s Marokom na SP-u 2022.

U hrvatski kamp navratio je kolega iz Srbije Milutin Vujičić, mlađahni novinar Monda.

"Došao sam vidjeti trening hrvatske reprezentacije, bio je malo zatvoren za javnost. Nismo baš vidjeli dobro igrače, jedva da sam prepoznao Luku Modrića s te udaljenosti bez naočala. Ali neka smo došli, bitno je da smo vidjeli trening", našalio se kolega.

"U hrvatskom kampu jako je mirno, to me iznenadilo"

I što ste zamijetili, koje su prve impresije?

"Na prvu se odmah primijeti da je jako mirno, nisam čuo nijedan glas, da se netko nasmijao, povikao… To mi je bilo iznenađenje. Možda je to lažna slika za nas novinare koji smo došli popratiti trening da bismo pomislili kako tu nema nikakve euforije. Ali mislim da oni svi misle, onako u sebi, da mogu daleko."

Kako je na treninzima Srbije, mi još nismo bili…

"Nisam ni ja", nasmijao se mladi kolega, koji je u redakciji zadužen za praćenje ostalih reprezentacija na Svjetskom prvenstvu.

Ali vjerojatno ste u kontaktu s kolegama pa imate punu sliku.

"Da, naravno. Kod naših vlada malo optimističnija atmosfera. Malo je više graje, malo je više buke, svi su pričljiviji. Za to je zadužen izbornik Dragan Stojković Piksi, koji je veliki šoumen, koji zna otkraviti atmosferu, razonodi igrače, baci neku šalu i stavi igračima osmijeh na lice. Svi skupa optimistično dočekujemo taj Brazil", kazao je kolega.

"Vjerujemo da Srbija neće izgubiti od Brazila"

Opet s Brazilom, drugo prvenstvo zaredom.

"Četiri godine nakon katastrofe u Rusiji. Dobro, u rezultatskom smislu nije bila katastrofa, ali u svakom drugom jest. S kim god da sam od naših pričao, nitko ne očekuje da će Srbija potonuti, da ćemo igrati defanzivno, da ćemo se predati. Svi su optimisti pred tu veliku utakmicu i bojim se da ne splasne raspoloženje ako Srbija izgubi tu utakmicu. Ali nadam se da se to neće dogoditi; odvažni smo, a Brazilci uvijek sporije ulaze u natjecanje, tako da vjerujemo kako će Srbija ostati neporažena."

Prva utakmica ipak nije odlučujuća, igraju se još dvije i poraz nužno ne mora značiti ispadanje iz turnira, pogotovo kada se izgubi od Brazila.

"Nadamo se da neće, ali vidjeli smo na prošlom prvenstvu, kada je Švicarska odigrala neriješeno s Brazilom i to im je pomoglo da prođu dalje. Tako se i mi nadamo da bi nas dobar rezultat protiv Brazila mogao pogurati, što da ne, i do prvog mjesta."

"U Srbiji traje euforija otkako smo pobijedili Portugal"

Kakva je atmosfera u domaćoj javnosti? Vidjeli smo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vrlo optimističan.

"Svi smo optimistični, nema kod nas pesimizma. Traje euforija otkada je Srbija pobijedila Portugal u gostima u kvalifikacijama i otada čekamo ovaj trenutak. S nestrpljenjem čekamo kakav će dojam ostaviti naši momci."

Što se to promijenilo u taboru i momčadi Srbije otkako je Piksi došao na klupu reprezentacije? Očito je da je sve preokrenuo, prije je oko vaše reprezentacije uglavnom vladala neka tmurna atmosfera. Što je Piksi to konkretno napravio?

"U Piksija nitko ne sumnja"

"Piksi je čovjek koji, kada nešto kaže, on to i napravi. Tako je stekao povjerenje, igrači su dobili elan, mnogi i bolji nego po klubovima. Promijenio je sustav igre, iskoristio je kvalitete koje imamo, dao je šansu igračima da igraju slobodno i naredio je da se igra ofenzivno, i to bez obzira na to kakav rezultat bio i da iz toga izvlače maksimum", kaže kolega i ističe:

"Na sve to, ne postoji zrno sumnje u izbornika, kao što je nekada bilo, a gdje se postavljalo pitanje izborničke kvalitete ili taktičkog znanja. Prije svega, Piksi je imao veliku kvalitetu kao igrač i to može prenijeti na svoje nogometaše. To je ono najvažnije zbog čega Srbija danas izgleda tako dobro."

"Svi mi kažemo da je Hrvatska igrački kvalitetnija od Srbije"

Iz Hrvatske se gleda prema Srbiji kao susjedu i rivalu, prati se što se događa u vašoj reprezentaciji, možda ne tako detaljno, ali ipak izaziva pozornost. Pretpostavljam da je i u obratnom smjeru slična situacija ili se varam? Kakva su razmišljanja navijača i srpske javnosti o Vatrenima?

"Mislim da su ovaj puta više okrenuti prema Srbiji. Često je bilo tih pogleda prema susjedima, hoće li biti bolji od nas ili neće, jer generalno i jesu na svim velikim natjecanjima bili bolji, ali ovoga puta stvarno se malo priča o Hrvatskoj. Ne vlada neko preveliko opterećenje tim usporedbama. Ali svi mi kažemo da je Hrvatska kvalitetnija igrački od Srbije i da može daleko dogurati, ne toliko kao u Rusiji, gdje je bilo i sreće u nokaut-fazi, ali vjerujemo da mogu ostaviti dobar dojam jer su Vatreni podjednako kvalitetni kao i ranije", zaključio je kolega svoje izlaganje. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider