Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Uh, kad bi se to dogodilo...

Ponavlja li se Rusija 2018.? Evo zašto je Hrvatskoj ogromna razlika između prvog i drugog mjesta u grupi

Glavni je cilj Vatrenima prije utakmica Hrvatska - Belgija i Kanada - Maroko izboriti plasman u osminu finala, što znači završiti na jednoj od prve dvije pozicije u ovoj grupi. Međutim, neće biti nimalo svejedno hoće li to biti prvo ili drugo mjesto.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija uoči posljednjeg kola drži prvo mjesto u skupini F na Svjetskom prvenstvu u Katru.

Jasno, glavni je cilj Vatrenima prije utakmica Hrvatska - Belgija i Kanada - Maroko izboriti plasman u osminu finala, što znači završiti na jednoj od prve dvije pozicije u ovoj grupi.

Međutim, neće biti nimalo svejedno hoće li to biti prvo ili drugo mjesto. Prva pozicija obično donosi lakšeg suparnika u osmini finala pa dalje što bude, ali ovaj put, slično kao i u Rusiji prije četiri i pol godine, situacija se razvija tako da bismo mogli imati prilično neuravnoteženu nokaut-fazu.

Hrvatska u Rusiji sredila Argentinu i otišla u lakši dio nokaut-faze

Da vas podsjetimo - tada su u gornjem dijelu nokaut-faze bili Urugvaj, Portugal, Francuska, Argentina, Brazil, Meksiko, Belgija i Japan, a u donjem Španjolska, Rusija, Hrvatska, Danska, Švedska, Švicarska, Kolumbija i Engleska. Doduše, treba reći da su se Vatreni tada sami pobjedom protiv Argentine u skupini i osvajanjem prvog mjesta izborili za to da ne odu već u osmini finala na megdan kasnijim svjetskim prvacima Francuzima, no poanta cijele priče je da je ova gornja osmorka ipak poprilično odskakala u kvaliteti i tržišnoj vrijednosti, što je u konačnici potvrđeno i na samom kraju, kada je prvo Belgija kao reprezentacija iz tog gornjeg dijela s dva razlike svladala Englesku, a potom i Francuska u finalu Hrvatsku.

Jedan dio tog eliminacijskog "kostura" mogao bi i u Katru biti kudikamo teži od onog drugog, ako je suditi prema dosadašnjim rezultatima grupne faze.

Važno je biti prvi zbog nekoliko razloga

Iz hrvatskog kuta gledano, prvo mjesto u skupini donosi drugoplasiranu reprezentaciju iz skupine E, što će biti netko iz trolista Japan - Kostarika - Njemačka. Osim što je to ipak manje težak zalogaj u odnosu na Španjolsku, koja će vrlo vjerojatno biti broj jedan u tom društvu (i u osmini finala igrati protiv drugoplasiranog iz naše skupine F), osvajanje prvog mjesta u skupini znači i izbjegavanje Brazila u četvrtfinalu, ali ne samo to nego i odlazak na sasvim drugu stranu ždrijeba.

Složimo li se da će u skupinama E i G na prvim mjestima završiti Španjolska i Brazil, Vatreni bi osvajanjem skupine F sve do finala izbjegli ove dvije reprezentacije, koje su dosad ostavile odličan dojam u Katru.

Daljnji put bi, nakon drugoplasiranog iz skupine E, u četvrtfinalu vodio na pobjednika utakmice H1 (Portugal) - G2 (Švicarska ili Srbija), a onda bi u polufinalu čekali Englezi, Francuzi ili možda - Argentinci. Naime, ako Argentina ne završi prva u svojoj skupini C, ići će na pobjednika skupine D (Francusku) i onda će pobjednik tog velikog obračuna u četvrtfinalu ići na boljeg iz ogleda Engleska - Senegal.

U svakom slučaju ogromna je razlika biti prvi ili drugi. Budu li Vatreni drugi, put do polufinala bit će im Španjolska u osmini finala pa Brazil u četvrtfinalu, a to je strašno teško, neusporedivo teže negoli, primjerice, u Rusiji 2018.

Zbog svega navedenog nadamo se da će izabranici Zlatka Dalića obraniti prvo mjesto koje trenutačno drže i pozicionirati se u suprotnom dijelu nokaut-faze, pa onda neka se sa Španjolskom ili Brazilom susretnu u borbi za neku od medalja.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider