Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Velika gužva u kampu

Nevjerojatan učinak pobjede Vatrenih nad Brazilom: Argentinci su do jučer bili zabezeknuti, a sada...

Press-konferencija hrvatske reprezentacija izazvala je golem interes svjetskih medija…

Argentinski navijači (Foto: Afp)

Press-dvorana u hrvatskom kampu u Dohi bila je prepuna novinara sa svih strana svijeta. Logično, najviše Argentinaca, ali zamijetili smo i Francuze, Engleze, Amerikance, Španjolce, Nijemce...

Brazilski igrači i navijači tuguju nakon poraza od Hrvatske Hrvatski dres i šahovnica osvajaju Brazil, Livaković postao velika zvijezda: Vatreni ih šokirali i impresionirali divider

Reporteri FIFA-ine stranice rade dokumentarac o hrvatskoj reprezentaciji i zamolili su me za intervju.

"Kako vi Hrvati gledate na to da vašu reprezentaciju mnogi i dalje smatraju iznenađenjem, a postigla je tolike uspjehe posljednjih godina. Još uvijek ste viceprvaci svijeta, plasirali ste se na final four Lige nacija, a sada ste opet u polufinalu Svjetskog prvenstva", raspitivao se Giuseppe, reporter FIFA-e, koji je Talijan i dobro je upoznat s hrvatskim nogometom.

Kako to da je Hrvatska za mnoge još uvijek veliko iznenađenje?

To je doista dobro pitanje, na koje i nije tako lako dati odgovor.

"Moje je objašnjenje da mnogi ljudi ne prate dovoljno dobro nogomet ili se baš i ne kuže. Ako postižete uspjehe u nizovima, ne vidim gdje je tu onda tako veliko iznenađenje. Možda je razlika u tome što Hrvati, za razliku od nekih drugih, malo manje galame i busaju se u prsa", odgovorio sam Talijanu možda i malo prepotentno, ali razumio je o čemu pričam:

"Slažem se u potpunosti, i ja imam takav osjećaj", odgovorio mi je.

Ponekad malo eksplozivnije reagiramo, ali doista nam je svima preko glave objašnjavanja kako da to da Hrvatska postiže takve rezultate u nogometu. Tek kada hodate po bijelom svijetu, shvatite da prosječni Hrvati daleko više znaju i razumiju se u nogomet nego gotovo sve ostale nogometne nacije.

gol expired Joško Gvardiol propustio trening Vatrenih dva dana prije polufinala, poznato je stanje divider

Slično je i s novinarima. Novinari velikih nacija uglavnom vode brigu o svojim ligama i igračima, eventualno još prate pokoju veliku ligu, i to uglavnom samo najveće klubove. Naravno da ima iznimaka, ali govorim o prosjeku.

Zabezeknuti Argentinci

Sjećamo se zabezeknutih lica argentinskih novinara s kojima smo se sreli uoči početka turnira kada smo im rekli da Hrvatska potajno sanja ulazak u finale i zlato. To smo im rekli nakon što su u superlativima govorili o svojoj reprezentaciji i nadanjima da može osvojiti prvenstvo.

"Brine nas jedino Brazil, oni su uvijek najjači", kazao je jedan od njih.

Kada su nas upitali kakva su naša očekivanja od hrvatske reprezentacije, prilično su se iznenadili odgovorom.

"Argentina jest jaka, ali ne čini mi se da je nešto odveć jača od Hrvatske. I mi vjerujemo u veliki rezultat", odgovorili smo kolega Dražen Antolić iz Sportskih novosti i ja.

Press-dvorana u hrvatskom kampu bila je krcata Press-dvorana u hrvatskom kampu bila je krcata (Foto: GOL.hr)

Nisu ništa rekli, samo su zabezeknuto gledali. Vidjelo se na licima da bi nam najradije rekli kako lupamo gluposti, ali kao da im je na pamet pala Rusija, pa su pregrizli jezik svjesni kako su već jednom dobili po glavi i da bismo ih sigurno na to podsjetili. Odšutjeli su odgovor, ali pogledi su sve govorili.

Na utakmici Argentine i Poljske u skupini u miks-zoni susreo sam poznatog argentinskog novinara, televizijskog prezentera Lucasa Beltrama.

Bombarder s pokrićem

Srdačno smo se pozdravili, znamo se iz nekih drugih situacija. U tom trenutku još uvijek nije bila riješena situacija u skupinama, Španjolska je tek trebala odigrati svoju utakmicu s Japanom, ali izgledalo je da bi se u osmini mogli sastati s Hrvatskom.

I on se prilično iznenadio kada sam mu rekao da bi Hrvatska mogla daleko, možda i do samog kraja. Također sam mu dometnuo da mi Španjolska ne izgleda ništa posebno i da ne bih imao ništa protiv da Hrvatska igra u osmini sa Španjolcima.

"Ako im je Busquets jedan od glavnih igrača…" kazao sam u šali.

Pogledalo me je dosta začuđeno, izgledao sam mu kao bombarder bez pokrića. Ponovno smo se sreli na današnjoj press-konferenciji. Prišao mi je i pružio ruku.

"Moram priznati da nisam vjerovao kada ste mi pričali da možete daleko, ali moram vam čestitati. Hrvatska je stvarno nevjerojatna", kazao mi je argentinski kolega.

Mentalna snaga Vatrenih

"Vidio sam jednu statistiku. Hrvatska je jedina reprezentacija u povijesti koja je u dva navrata došla do polufinala tako što je u nokaut-fazi sve pobijedila na jedanaesterce. Četiri puta ste igrali i četiri puta pobijedili. Nevjerojatno!" kazao je i složio se s mojom opaskom da to ne može biti slučajno i da pokazuje mentalnu snagu hrvatske reprezentacije.

"To je istina. Niste pobijedili u 120 minuta, ali niste ni izgubili. Hrvatsku je jako teško slomiti. Sada kada ste izbacili Brazil, slika o Hrvatskoj dramatično se promijenila", kazao mi je i raspitivao se tko bi mogao igrati u prvoj momčadi protiv Argentine.

U prvom opisanom susretu nije znao previše o novom valu hrvatskih reprezentativaca. Samo nekoliko senatora i to je to. Sada je to već druga priča. Novinari iz cijelog svijeta, pa i iz najvećih nogometnih nacija, više su naučili o hrvatskoj reprezentaciji otkako je izbacila Brazil nego sve što su do tada znali. A znali su nabrojati četiri-pet najvećih hrvatskih zvijezda, i to ako pet.

Indonezijski fotografi pričaju o Livakoviću, Kinezi o Juranoviću

Joško Gvardiol u Katar je već došao s popriličnom reputacijom, najviše su o njemu znali engleski i njemački novinari, ali tek ga je sada upoznao cijeli svijet.

Sada medijske osobe znaju i za Vatrene iz drugog ešalona, najviše je u oko upao Livaković. Njegovo ime možete čuti posvuda, pa čak i kada u medijskom autobusu među sobom razgovaraju fotografi iz Indonezije.

Nakon gola Brazilu i Petkovićevo ime znaju mnogi. Čuli smo kako i neki kineski novinari pričaju s oduševljenjem o Juranoviću… Eto kako je odjeknula pobjeda nad Brazilom. Nezamislivo!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider