Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Ispeci pa reci

Kanadski novinar o žestokoj izjavi koja je podigla buru i što čeka Hrvatsku: "Nikad to nisam čuo"

Hrvatska reprezentacija odradila je prvi večernji trening u svojem trening-centru u Dohi…

John Herdman (Foto: Afp)

Nikola Vlašić trenirao je odvojeno od glavne grupe, ali sutra bi se trebao priključiti treninzima Vatrenih, koji se pripremaju za drugu utakmicu na Svjetskom prvenstvu.

Andres Matonte FIFA odlučila: Hrvatskoj protiv Kanade sudi mladi sudac iz Urugvaja, poznat po jednoj izjavi divider

Prema službenim informacijama, Vlašić ima tek manjih problema s ozljedom koju zadobio na utakmici s Marokom i trebao bi biti na dispoziciji izborniku Daliću za predstojeću utakmicu s Kanadom.

E, sad, pitanje je što će izbornik učiniti i znači li to da Vlašić neće biti u prvom sastavu? Činjenica da je dva dana prije utakmice trenirao odvojeno od glavne grupe daje naznaku da bi mogao ostati na klupi i eventualno ući u drugom poluvremenu.

Vlašić trenirao odvojeno

Najveći kandidati da ga zamjene su Mario Pašalić i Lovro Majer, koji je zajedno s Joškom Gvardiolom bio na današnjoj press-konferenciji, pa je i to možda mali znak da bi mogao upasti u prvi sastav.

Izbornik Dalić u svojim je izlaganjima prilično otvoreno spomenuo neke pozicije od koji je više očekivao.

Već sam jučer pisao da je dojam kako su još upitne pozicije: desni bek i centarfor, a uz to se može diskutirati i o učinku Marcela Brozovića, koji je protiv Maroka bio daleko od svoje uobičajene razine. Dalić ga je spomenuo u svom izlaganju:

gol expired Sve je izglednija promjena na kritičnoj poziciji: Jedan Vatreni opet trenirao odvojeno divider

„Na Brozoviću se vidjelo da nema utakmica, rijetko sam ga gledao da ima toliko problema, no kvalitetno ga je blokirao En Nesyri“, kazao je Dalić naznačivši da možda razmišlja o promjeni.

U hrvatskom kampu pojavio se jedan kanadski novinar Daniel Zakrzewski, reporter The Sports Networka. Na press-konferenciji postavio je pitanje Gvardiolu i Majeru kako komentiraju već opjevane kontroverzne izjave kanadskog izbornika Johna Herdmana, koji je podigao tenzije svojim izjavama.

Kanadski novinari u hrvatskom kampu

Hrvatski reprezentativci nisu pokazali neku posebnu dozu uzbuđenosti, a niti revanšizma. Reagirali su hladnokrvno i poslali poruku da će se sve vidjeti na travnjaku. Nekako se čini da su dogovorno zadržali sve za sebe. U svakom slučaju, to im je dodatni motiv, iako ne treba većeg motiva od nastupa na Mundijalu.  

Porazgovarali smo s kanadskim kolegom i njegovim impresijama o Vatrenima i predstojećoj utakmici. Zanimalo nas je spekulira se u kanadskim medijima o tome u kojoj će postavi istrčati Hrvatska i kakva će biti taktika.

Daniel Zakrzewski, kanadski novinar Daniel Zakrzewski, kanadski novinar (Foto: GOL.hr)

„U Kanadi nema većih razlika u odnosu na Europu. Naravno da je u fokusu naša reprezentacija, da se najviše bavimo sami sobom, ali u isto vrijeme bacamo oči na momčad suparnika, pogotovo ako se radi o poznatoj reprezentaciji kao što je vaša. Pokušavam prokljuviti u kojoj bi postavi Hrvatska mogla zaigrati, no nije to neka okupirajuća misao“, kazao je kolega.

Kaže da je prije natjecanja prognozirao kako će Hrvatska biti prva u skupini, a da je Belgija drugi favorit, dok su Maroko i Kanada tu negdje.

„Moj je stav da je Hrvatska najkvalitetnija u ovoj skupini. Mislim da ima najbolje igrače, a da je Belgija u laganom padu.“

"Mislio sam da će Hrvatska biti prva" 

Jeste li promijenili mišljenje nakon prvih utakmica što se tiče prvog favorita?

„Činjenica jest da se situacija promijenila, sada je Belgija u najboljoj poziciji, no tek je odigrano jedno kolo. Više će se moći reći nakon drugog kola.“

Jeste li iznenađeni remijem Hrvatske s Marokom, a još više stilom igre. Znate li kako je Hrvatska igrala u Ligi nacija?

„Da, znam, bila je puno ofenzivnija. No taktika se mijenja od protivnika do protivnika.“

Mohammed Bin Salman Saudijce čekaju nestvarni pokloni: Princ Saudijske Arabije odlučio se isprsiti divider

No nije baš logično da se protiv Francuske i Danske igra napadački, a protiv Maroka osjetno defanzivnije.

„Tu se slažem, Francuska i Danska su puno kvalitetniji od Maroka. Međutim, ovo je Svjetsko prvenstvo i tu se neke postavke mijenjaju. Hrvatskoj je očito bilo važno da kojim slučajem ne izgubi u prvoj utakmici.“

"Kanadski izbornik taktički je jako fleksibilan"

Kanada je sve iznenadila protiv Belgije? Dobrim dijelom utakmice igrala je visoki presing, svim silama je napala Belgijce, a očekivalo se da će stati u blok i čekati kontru?

„To je bilo logično jer je Kanada najopasnija kada se povuče i čeka kontru. Imamo takav profil igrača, mogu sve istrčati. No kanadski izbornik John Herdman prilično je fleksibilan i prilagodljiv i lako mijenja taktičke postavke. Specijalist je za iznenađenja.“

Pa, dobro, kako mislite da će se postaviti Kanada, a kako Hrvatska? Hoće li Kanada igrati kao protiv Belgije?

„Sumnjam, mislim da će se više orijentirati na obranu i kontranapade. Hrvatski vezni red je prejak da bi ga se tek tako napalo. Isto tako sumnjam da će Hrvatska jurnuti na Kanadu. Više će to biti igra kao protiv Maroka. Hrvatski izbornik sigurna zna koje su kvalitete kanadskih igrača, dobro zna koliko je Davies hitar, pa pretpostavljam da će dobro paziti. Mogli bismo gledati sličnu utakmicu kao Hrvatska – Maroko. Naravno da jedan rani pogodak može sve promijeniti, ali ovo je neka moja prognoza.“

"Nikad to nisam čuo" 

Jeste li bili iznenađeni kada ste čuli što je Herdman izjavio? Da ga sad ne citiramo, svi već znaju o čemu se radi…

„Ne mogu reći da sam bio baš šokiran, znam da je temperamentan tip, ali bio sam prilično iznenađen. Isprva sam mislio da su ga pogrešno citirali, da se netko šali, a onda sam vidio da je rekao upravo to što je otišlo u medije“, kazao je kolega i nastavio:

Hrvatska će protiv Kanade...

Ukupno glasova:

„Nikada ga nisam čuo da je takvo što rekao, nije to njegov stil i način komunikacije, ali ovo je Svjetsko prvenstvo, jedinstveno natjecanje, pritisak je puno veći i onda svašta izleti. Pogotovo jer je on to rekao neposredno nakon završetka utakmice. Bio je još vruć i nije razmišljao kada ga je novinar pitao što je to točno rekao igračima po završetku utakmice.“

"Toronto i Montreal kao Dinamo i Hajduk"

Je li u Kanadi takav način komunikacije uobičajen u sportu?

„Ma, ne, nikako. Kod nas je sve puno uglađenije nego u Europi, pa je stoga još iznenađujuće to što je naš izbornik ispalio. On je bio i izbornik ženske kanadske reprezentacije, odveo ju je na Svjetsko prvenstvo. Mislim da je jedini na svijetu koji je bio izbornik iste zemlje i na ženskom i na muškom Svjetskom prvenstvu. Mislim da mu je ova situacija dobra škola za daljnju karijeru“, kazao je kolega koji jako dobro zna za rivalitet Dinama i Hajduka, ali i za navijačke okršaje.

„I kod nas u Kanadi postoji rivalitet između Toronta i Montreala, postoji čak i huliganska scena. Kao i kod vas u Europi, navijači putuju na gostovanju i onda se može svašta vidjeti. Policija mora reagirati, slično kao u Europi razdvaja navijače i pravi tampon zone. Nogomet je jedini sport u Kanadi koji ima takvo što“, zaključio je kolega.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider