Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Argentina novi prvak?

FOTO Messi danas kreće na svoje peto Svjetsko prvenstvo, prisjetimo se kako je izgledao na prethodna četiri

Lionel Messi danas će postati četvrti čovjek koji je nastupio na pet različitih svjetskih prvenstava.

Lionel Messi (Foto: Afp)

Od točno 11 sati Svjetsko prvenstvo u Katru donosi nam prvi nastup jednog od dva glavna favorita turnira - Argentine, reprezentacije predvođene po mnogima najboljim igračem svih vremena, Lionelom Messijem.

gol expired Je li ovo napokon godina Argentine? Messi i ekipa u Katar dolaze s nevjerojatnim nizom! divider

Svjetski naslov s reprezentacijom jedini je trofej koji čudesnom Argenticu nedostaje, a po njega će krenuti peti put. Najbliže dosad bio je 2014. u Brazilu, kad su poraženi od Njemačke u finalu, i to pogotkom u produžecima.

Tri njemačke noćne more

Prođimo redom njegove dosadašnje nastupe.

2006. godine kao 19-godišnjak se našao na popisu Josea Pekermena te je svoj prvi nastup upisao u drugoj utakmici skupine, protiv Srbije i Crne Gore. Ušao je u 75. minuti te je u 88. postigao pogodak za konačnih 5:0. Nakon toga utakmicu protiv Nizozemske (0:0) započeo je u prvom sastavu.

U osmini finala protiv Meksika dobio je šest minuta regularnog dijela i produžetke, a prvu njemačku noćnu moru od ukupno tri, poraz nakon kaznenih udaraca u četvrtfinalu, odgledao je s klupe.

Lionel Messi protiv Srbije na SP-u 2006. Lionel Messi protiv Srbije na SP-u 2006. (Foto: Afp)

2010. godine dobio je kod Diega Maradone mjesto u udarnom sastavu, no odigrao je svoj vjerojatno najgori turnir u životu.

U pet susreta nije se upisao u listu strijelaca, a potpunom sivilu pridružio se u četvrtfinalu, gdje su ih Nijemci pomeli s ogromna 4:0. 

Lionel Messi 2010. u četvrtfinalu protiv Njemačke Lionel Messi 2010. u četvrtfinalu protiv Njemačke (Foto: Afp)

2014. godine Argentina je igrala po mnogima najgori i najružniji nogomet u svojoj povijesti. No, taktika Alejandra Sabelle sa šest ili čak nekad sedam defenzivaca u prvom sastavu gotovo se isplatila.

Messi je zabio u sve tri utakmice unutar skupine (Bosna i Hercegovina, Iran, Nigerija), a onda je Argentina do kraja postigla tek dva pogotka u četiri nastupa. Niti jedan nije bio njegov, a posebno je razočaran bio nakon finala, u kojem su ga sjajno zatvorili tko drugi nego Nijemci. Treća njemačka noćna mora, svakako najgora. Nije ga utješila nagrada za najboljeg igrača prvenstva.

Lionel Messi 2014. u finalu protiv Njemačke Lionel Messi 2014. u finalu protiv Njemačke (Foto: Afp)

Nakon Nijemaca sanjalo se Pavarda

2018. godine Argentina je loše krenula, a posebno je bolan bio poraz od Hrvatske 3:0. Skupinu su, zahvaljujući Messijevu sjajnom golu protiv Nigerije, prošli, a onda je došao poraz već u osmini finala. Ovog puta ih nije koštala Njemačka, no ponovno ih je koštao kasniji svjetski prvak. U pitanju je Francuska, koja ih je savladala rezultatom 4:3. Argentina je vodila 2:1, ali onda ih je presjekao onaj čudesni pogodak Benjamina Pavarda, jedan od najboljih u povijesti svjetskih prvenstava.

Lionel Messi 2018. nakon pobjede protiv Nigerije Lionel Messi 2018. nakon pobjede protiv Nigerije (Foto: Afp)

Ovo je peta prilika za Lea Messija, situacija gdje Argentina po mnogima igra najbolji nogomet na svijetu, iako na papiru nisu jaki kao u prethodna četiri Messijeva pohoda na svjetski tron. Zapravo, možemo reći da su nikad imali manje zvijezda. 

Argentina novi prvak? Prognozirajte u Golmaniji

No, možda im je baš to potrebna formula. Pri njihovu prvom osvajanju naslova prvaka svijeta 1978. godine upravo to se dogodilo.

Mislite li da će Argentina osvojiti naslov? Recite nam svoje prognoze raspleta skupina i nokaut-faze u popularnoj Golmaniji i osvojite bogate nagrade. 

Vaše prijave primamo do kraja četvrtka, 24. studenog.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider