Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Najavili utakmicu

Brazilski izbornik otkrio boji li se penala protiv Vatrenih: "Cijenimo Hrvate. Želimo što prije zabiti"

Nogometaši Hrvatske i Brazila igraju utakmicu četvrtfinala Svjetskog prvenstva u petak od 16 sati.

Tite i Danilo (Foto: Afp)

Izbornik Tite, pomoćni trener Cleber Xavier i branič Danilo bili su gosti press-konferencije dan prije okršaja Hrvatske i Brazila u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Katru.

Prvi je na pitanja odgovarao Danilo. Ronaldo je rekao da igrate jako dobro. Koliko je važno imati njegovu potporu?

"To je vrlo važno. Imam najbolja sjećanja na njega i 2002. kada je dao gol u finalu SP-u. Ja sam bio na cesti sa zastavom. Obožavao sam ga, sve što je napravio u karijeri nevjerojatno. Od njega možemo učiti, jednom sam imao tu čast. Jako je važno imati njegovu potporu, to nam daje snagu".

gol expired Englezi: "Brozović ruši rekorde na Svjetskom prvenstvu unatoč ljubavi prema piću i cigaretama" divider

Hoće li Alex Sandro igrati i hoćete li vi igrati na desnom ili lijevom boku?

"Mislim da trebamo sačekati današnji trening, da vidimo kako se osjeća. O tome će ovisiti hoće li sutra igrati. Ja sam dobro, oporavio sam se, nije važno hoću li igrati lijevo ili desno. Mogu igrati na svim pozicijama. U obrani sam bolji, ali stavljam se na raspolaganje izborniku za bilo koju poziciju."

Jeste li gledali Maroko? Što mislite, može li daleko?

"Odlično je Maroko odigrao, može biti opasan za sve, ali sutra igramo s Hrvatskom. Ne možemo si dopustiti da razmišljamo o bilo kome drugome."

"Hrvati su navikli igrati takve utakmice"

Što je trenutačno najvažnije, u kakvoj ste formi, što mislite o Hrvatskoj?

"Važno je proći u sljedeću fazu, Hrvatska je dala pet golova, primila je dva. Imaju odlične igrače kao što su Modrić, Kovačić, Perišić, Brozović… Oni su navikli igrati tako važne utakmice. Znamo s kime se suočavamo, ali moramo se fokusirati na svoju momčad."

Kako doći do najbolje formacije za sutra? Mijenjate je često, kada igrate u obrani i kada igrate u napadu.

"Igram na ovoj poziciji već godinama, u Cityju i u Juventusu. Tajna našeg uspjeha je promjena taktičkih shema. Imamo taktički plan, možemo se prilagođavati i mijenjati formacije. Iskusni smo i možemo si to dopustiti".

Neymar i Vinicius Brazilska zvijezda trpi žestoke kritike brazilske javnosti zbog onog što je jela za večeru divider

Kažu da niste dovoljno ofenzivni, da vam centaršuti ne idu najbolje. Kako se nosite s kritikama?

"Tijekom godina bilo je kritika i mogao sam shvatiti što navijači žele. Da budem ofenzivniji, da idem više u napad. Tijekom godina sam se prilagođavao trenerskim zamislima. Morao sam se poboljšati, fokusirao sam se samo na igru. Navijači nas kritiziraju iz ljubavi, žele da budemo što bolji, to tako treba shvatiti. Kritike pomažu da sazrijem kao igrač."

Dosad smo imali četiri različite formacije i nije se ponovila udarna postava. Nitko nije protiv reprezentacije, radimo svoj posao.

"Ta je vaša izjava jako važna. Ja sam bio meta napada, kritizirali su me i navijači i novinari. Moramo usklađeno djelovati da bismo postigli cilj. Nije bitno tko će biti u prvih 11, važno je da pobijedimo i ostvarimo cilj. To je posao izbornika, on sa svakim treningom zna što želi postići i kako da nam olakša“, zaključio je Danilo.

Tite otkrio boji li se penala protiv Vatrenih

Pitanje za izbornika. U Katru smo podijeljeni što se tiče navijanja: neki su za Maroko, neki za Argentinu, neki za Brazil. Moj sin navija za Brazil. Kakva je situacija s Peleom, jeste li se čuli s njim?

"Pele nam je svima inspiracija. Postoji solidarnost, živimo u harmoniji s navijačima. Potrebna je tolerancija. Pele je najbolji među nama kao nogometaš, ali samo je ljudsko biće. To je poruka koju bih poslao vašem sinu koji navija za Brazil."

Hrvatska je puno utakmica dobila na penale. Bojite li se da ne dođe do jedanaesteraca?

"Imamo puno individualnih i momčadskih vještina. Da bismo došli do uspjeha, moramo prepoznati vrline suparnika, ali i igrati što bolje. To je naš cilj, a vidjet ćemo što će biti."

Odgovorio na kritike o plesu nogometaša

Kako odgovarate na kritike da pretjerano proslavljate golove?

"Ovo nije momčad, ovo je brazilska reprezentacija. Neću vam držati lekcije iz brazilske povijesti i kulture. To ću ostaviti drugima. Ja želim raditi, poštujem svaku kulturu, svaki narod, a očekujem i da drugi poštuju nas."

"To što se pleše poslije gola ne znači da ne poštujemo druge, to je dio naše kulture. Želimo dati primjer djeci, Pele je bio primjer."

Brazilci slave pogodak Društvene mreže ne štede Brazilce: "Zbog ovoga nećete osvojiti SP. Nadam se da će vas Hrvatska razvaliti" divider

Kakvo je stanje Alexa Sandra? Je li ozlijeđen kao i Neymar?

"Bit će na treningu danas, a onda ćemo procijeniti može li igrati. Neymar je imao ozbiljniju ozljedu."

Opet se vratio na kritike zbog plesa.

"Neki nas kritiziraju, to je njihovo pravo. Znam da ćemo se suočiti s kritikama ako ne pobijedimo na SP-u."

Kakve signale šaljete kada slavite golove zajedno s igračima?

"Imam više od 60 godina, radim s igračima koji mi mogu biti unuci. Osjećam određenu povezanost s njima. Bitna je cijela slika, igrači su bitni, a mi ostali samo doprinosimo toj slici. Tu smo da ih podupiremo."

Brazilci hvale Vatrene

Što možete reći o Hrvatskoj i kakva će biti taktika Brazila? Uključio se pomoćni trener Cleber.

"Mislim da smo se dobro pripremili, sve smo analizirali. Isti je skaut snimao i Srbiju i Hrvatsku. Imaju jako iskusne i kvalitetne igrače, neki imaju više od 30 godina, mi ih jako cijenimo. Iskazali su se mnogo puta. Mi želimo što prije postići pogodak, to nekada nije moguće, ali tako se postavljamo. Rani gol daje nam mir, no ne možete svaki put zabiti u ranoj fazi."

Brazil Brazil protiv Hrvatske želi skinuti prokletstvo koje ga prati već 20 godina divider

Kako će Brazil nametnuti svoj ritam igre? Hrvati su poznati po tome što znaju umrtviti igru.

"Hrvati imaju jako dobar vezni red, a kako ćemo mi nametnuti naš ritam, to ćemo vidjeti. Zna se naš način igranja, to je naš modus operandi. Neovisno o protivniku mi mijenjamo svoju napadačku taktiku", zaključio je Cleber.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider