Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
SVE POPULARNIJI SPORT

Znate li zašto se set pikada igra od 501, a ne okruglih 500? Razlog je itekako logičan!

Pikado je sve popularniji sport, a to je zaradio uzbuđenjem koje njegovo igranje i praćenje donosi.

Boris Krčmar (Foto: Profimedia)

Iako pikado ima veliki broj različitih verzija igre, može se reći kako je 501 ipak ispred svih ostalih.

Radi se o disciplini koja se igra i u najvećoj svjetskoj organizaciji, PDC, koja je zapravo pikado napravila možda i najbrže rastućim sportom trenutno u svijetu.

Pikado raste velikom brzinom, više nije samo britansko-nizozemski sport

Sve je popularniji i sve gledaniji, što svjedoči i brojka od 1.2 milijuna Facebook pratitelja i 677 tisuća Instagram pratitelja PDC-a, uz pola milijuna pretplatnika na YouTubeu. 

Kako ima sve više novih pratitelja sporta, koji se zapravo tek upoznaju s nekim preferencama, zanimljivo je objasniti zašto se najpopularnija vrsta pikada igra od 501 poen do nule, a ne recimo od okruglih 500.

Taj jedan poen donosi veliku razliku

Razlog je u tome da se spriječi konstantno igranje broja 20, kojim bi se u savršenim uvjetima igra mogla zatvoriti.

Pošto su pravila za završavanje seta "double out", odnosno potrebno je pogoditi dvostruku vrijednost (recimo dvostrukih 14 ako vam je preostalo 28 bodova), s prebacivanjem na 501 natjeralo se igrače na kombiniranje i gađanje drugih kombinacija, posebno u samoj završnici partija.

Naravno, i dalje postoji savršena kombinacija, u kojoj se set može završiti uz devet strelica, ali ona uvjetuje pogađanje minimalno tri različite vrijednosti. Jedan primjer je sedam puta u trostrukih 20, jednom u trostrukih 19 te jednom u dvostrukih 12.

Kad bi ukupan broj bodova bio 500, set bi se mogao završavati također s devet strelica, bez da se igrač pomiče od broja 20. Trebalo bi pogoditi sedam puta trostrukih i dva puta dvostrukih 20.

Ako ste gledali pikado, vidjeli ste koliko igra 501 donosi uzbuđenja, posebno ako ste se našli u poziciji navijača jednog igrača ili tima, kao što smo prošlog tjedna pratili hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu.

I nema sumnje kako će pikado biti sve popularniji.

Luka Modrić u očaju nakon remija Hrvatske s Italijom Lukin očaj izazvao histeriju: "Modrićeve suze rasplakale su Tursku, a Hrvatska mora dobro paziti" divider

Youssef En-Nesyri Fenerbahče sve bliže dogovoru sa zamjenom za Edina Džeku divider

Dagur Sigurdsson Sigurdsson nametnuo spartanski režim uoči Olimpijskih igara: "Pripremit ću Hrvatsku da bude prava!" divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Drugi ispit za Vatrene na Opus Areni u prijenosu na našem portalu i u programu @novatv_! ⚽✌
Bez obzira na poraz, ponosni smo na ovu novu Hrvatsku! ✅✌🇭🇷

📸: PIXSELL
POLUVRIJEME! ⚽

Hrvatska je ostavila dobar dojam prema naprijed, ali ne izgleda uvjerljivo u obrani. Idemo po još koji gol u drugom poluvremenu! ✅

📸: Cropix
GOOOOOOOL! ⚽

Hrvatska je smanjila na 2-1 nakon udarca Sose kojeg je u vlastitu mrežu spremio Dalot. ⚽✌

📸: PIXSELL