Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Pogled prema Parizu

Tek prva, ali vrlo bitna: Evo zašto je večerašnja utakmica sudbonosna za hrvatski rukomet

Za hrvatsku rukometnu reprezentaciju večeras počinje Svjetsko prvenstvo.

Izbornik Hrvoje Horvat i hrvatski rukometaši (Foto: Goran Šebelić/Cropix)

Prije dva dana, utakmicom između Francuske i Poljske, otvoreno je Svjetsko rukometno prvenstvo, koje za Hrvatsku počinje večeras.

U prvom kolu skupine G u Jönköpingu snage će odmjeriti Hrvatska i Egipat u utakmici čiji je značaj kudikamo veći i dalekosežniji od same bitke za prve bodove na ovom Svjetskom prvenstvu.

Hrvatska večeras protiv Egipta, doslovno, igra za srednjoročnu budućnost svog rukometa. Vjerojatno se pitate kako sad to s obzirom na to da je riječ o tek prvoj utakmici na ovom natjecanju. Ključni su pojam: Olimpijske igre.

U ljeto 2024. godine u Parizu će se održati Olimpijske igre na koje će izravno s ovog Svjetskog prvenstva otići samo jedna reprezentacija (novi svjetski prvak). Doduše, postoji scenarij da i finale bude dovoljno za vađenje olimpijske vize, ali to će biti jedino ako svjetski prvak postane Francuska, koja kao domaćin Olimpijskih igara već ima osiguran plasman.

Realni cilj: četvrtfinale

U taboru naše reprezentacije nitko ne puca na svjetsku titulu ili finale, to je nezahvalno prognozirati u sportu, a naročito u situaciji kad imate velik broj ozlijeđenih igrača.

Puno je realnije očekivati borbu za ono što i jest proklamirani cilj Kauboja, a što je također usko vezano za Olimpijske igre: četvrtfinale.

Sve reprezentacije koje izbore nastup u četvrtfinalu ovog Svjetskog prvenstva, bez obzira na to što napravile u daljnjem tijeku turnira, dobit će priliku u ožujku iduće godine nastupiti na kvalifikacijskim turnirima za Olimpijske igre.

I tu dolazimo do toga zašto utakmica s Egiptom ima dodatnu težinu. Naime, po tri najbolje reprezentacije iz svake od skupina proći će u drugi krug i pritom će prenijeti bodove osvojene u međusobnim utakmicama, a iz toga drugog kruga dva prvoplasirana idu u četvrtfinale.

Teško da će Dance iznenaditi i Hrvatska i Egipat

Naša skupina G križa se sa skupinom H, u kojoj se između ostalih nalazi i aktualni dvostruki uzastopni svjetski prvak Danska, koja je ipak izraziti favorit ne samo za prolaz u četvrtfinale nego i za sami tron. Pored Danaca u toj su skupini Bahrein, Belgija i Tunis, koji na papiru jest najjače ime od spomenutog trojca, ali ipak više nije to ona reprezentacija koja je kao domaćin (2005.) znala doći do polufinala Svjetskog prvenstva.

Dakle, s dva večerašnja boda Kauboji bi došli na prag mjesta među osam najboljih.

Uz određenu dozu respekta prema svima, sva je prilika da će se za dva mjeseca u četvrtfinalu boriti Danska, Hrvatska i Egipat. Netko tu mora otpasti, nadamo se da to neće biti naša reprezentacija.

Propuštanje još jednih Olimpijskih igara bilo bi kobno

Uspiju li izabranici Hrvoja Horvata izboriti četvrtfinale - super, imat će osiguran nastup na kvalifikacijama za Olimpijske igre.

No dogodi li se da Kauboji izvise i ostanu kratki, to bi značilo da će drugi put zaredom, nakon onih u Tokiju, propustiti Olimpijske igre.

Bila bi to katastrofalna vijest ne samo za reprezentaciju nego i za cjelokupni hrvatski rukomet jer bi to prije svega bio znak da se polako, ali sigurno, sve više udaljavamo od onih najboljih.

Tablice omogućuje Sofascore

Tablice omogućuje Sofascore

Tablice omogućuje Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider