Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
veliki doping-skandal

Rusi najavili žalbe, ali i priznali da imaju problem s dopingom: Zovu Putina upomoć

Iako je priznao da Rusija ima "ozbiljni problem dopinga", šef vlade je ipak ocijenio da bi se ruska sportska tijela trebala žaliti na odluku Svjetske antidopinške agencije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rusija, isključena na četiri godine iz međunarodnih sportskih natjecanja zbog skandala vezanog uz doping, osudila je "proturusku histeriju", dok se pogođeni sportaši pripremaju nastaviti karijeru pod neutralnom zastavom.

"Sve ove odluke ponavljaju se protiv sportaša koji su već bili kažnjeni.. što daje naslutiti da se radi o nastavku proturuske histerije koja je već postala kronična", rekao je premijer Dmitrij Medvedev kojeg citiraju ruske agencije.

Iako je priznao da Rusija ima "ozbiljni problem dopinga", šef vlade je ipak ocijenio da bi se ruska sportska tijela trebala žaliti na odluku Svjetske antidopinške agencije da se Rusija isključi iz velikih sportskih natjecanja sljedeće četiri godine.

"Očekujemo od predsjednika Vladimira Putina da potakne ozbiljne promjene"

Rusiji je zabranjen nastup na Olimpijskim igrama i na svjetskim prvenstvima u nizu sportova u sljedeće četiri godine, objavila je u ponedjeljak Svjetska antidopinška agencija (WADA) svoju odluku u slučaju manipuliranja rezultatima testiranja i prikrivanja organiziranog dopinga koji je provođen uz pomoć moskovskog laboratorija.

gol expired Rog igra sjajno i uživa u senzaciji Serije A: "Sretan sam, osjećam se ugodno u ovom klubu" divider

Za čelnika Ruske antidopinške agencije Rusade Jurija Ganusa ta se situacija mogla predvidjeti a šansa da se pobjedi u žalbenom postupku je nikakva s obzirom na evidentnost ruske krivnje.

"Želim reći da očekujemo od predsjednika Vladimira Putina da potakne ozbiljne promjene" u borbi protiv varanja u sportu, rekao je šef Rusade.

Ganus je predvidio sankcije, optužujući ruske vlasti da su falsificirale podatke kako bi zaštitile prevarante.

gol expired Barcelona pokazala nepoštovanje prema Ligi prvaka, Borussia (D) će poludjeti divider

Rusija ipak ponovno osuđuje medijsko-zapadnu urotu čiji je cilj, po njoj, poniziti zemlju i otkloniti konkurenciju.

Putin je dobro iskoristio posljednje godine organizirajući prestižna međunarodna sportska natjecanja: Svjetsko prvenstvo u atletici (2013.), Zimske olimpijske igre u Sočiju (2014.), Svjetsko prvenstvo u plivanju (2015.) i u hokeju na ledu (2016.).

Odluka Izvršnog odbora o kažnjavanju Rusije bila je jednoglasna

Vrhunac je bio Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018.: tri milijuna stranih turista posjetilo je Rusiju tijekom natjecanja, a 17 šefova država sudjelovalo je na ceremoniji otvaranja.

Izvršni odbor WADA-e svoju je odluku o suspenziji Rusije donio nakon što su njegovi članovi zaključili kako je u laboratoriju u Moskvi došlo do manipuliranja uzorcima, podmetanja lažnih dokaza i brisanja dokumenata koji su bili povezani s pozitivnim nalazima na testovima i pomoću kojih se lako moglo otkriti tko su sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima.

Odluka Izvršnog odbora o kažnjavanju Rusije bila je jednoglasna, objavio je glasnogovornik Svjetske antidopinške agencije.

gol expired U novom izdanju MMA Lucky Puncha nova MMA škola, analiza Rakića i priča o sjajnom Dubrovčaninu divider

Ova kazna neće spriječiti nastupe ruskih sportaša koji se nisu ogriješili o WADA pravilnike, kao što je to bio slučaj i na posljednjim Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji te na velikim atletskim natjecanjima, s obzirom da je Rusija pod djelomičnim sankcijama već od 2015. kad su otkriveni mnogi slučajevi dopingiranja kod ruskih atletičara i atletičarki, a kasnije i na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Kazna uključuje i ukidanje akreditacije Ruskoj antidopinškoj agenciji.

Rusija je imala mogućnost izbjeći sankcije, da je WADA-i predala kopije stvarnih laboratorijskih nalaza. No, to se nije dogodilo.

Ako će se Ruska antidopinška agencija žaliti na izrečenu kaznu, slučaj će biti predan Sudu za sportsku arbitražu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Sedam krugova Katra

Nastavi čitati
divider