Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Pogledajte najavu

Sport u 2023.: Sadržajna godina u kojoj Vatreni idu po povijesno zlato

Sretna vam nova (sportska) 2023., godina u kojoj neće nedostajati sportskih uzbuđenja.

Ždrijeb osmine finala Lige prvaka 2022./2023. (Foto: Afp)

S još uvijek svježim dojmovima na Svjetsko prvenstvo u Katru i novi veliki rezultat Vatrenih ostavili smo iza sebe 2022. godinu i ušli u 2023. koja će po pitanju sporta biti - ako ne toliko bogata, onda svakako šarolika i zanimljiva.

Neparne godine u sportu u pravilu nude manje uzbuđenja nego li one parne, ali daleko od toga da će u 2023. biti dosadno.

Krenimo redom i pogledajmo što nas sve od sportskih događanja očekuje u 2023. godini.

Siječanj - Sljeme, rukomet, HNL

Već tradicionalno, godinu otvaramo na Sljemenu gdje će se idući tjedan (4. i 5. siječnja) održati dva ženska slaloma Svjetskog kupa. Naše glavne uzdanice bit će Leona Popović i Zrinka Ljutić koje ove sezone marljivo skupljaju bodove i nema sumnje da će obje juriti svoje prvo postolje u karijeri baš na obroncima Medvednice. Također, za očekivati je i nastupe još nekoliko naših mladih skijašica u sklopu kvote koju će Hrvatski skijaškis savez imati za ove domaće utrke.

Siječanj se u posljednjih 15-ak godina godina otvara skijanjem, a nastavlja rukometom. Poljska i Švedska od 11. do 29. siječnja domaćini su Svjetskog prvenstva, a Hrvatska će natjecanje otvoriti u skupini G u švedskom Jönköpingu gdje će joj suparnici biti Egipat, Sjedinjene Američke Države i Maroko. Kauboji će morati pobijediti ili Egipat (ili Dansku s kojom se križamo) kako bi izborili plasman u četvrtfinale.

U ponedjeljak 16. siječnja započinje prvi Grand Slam turnir sezone, Australian Open. Trajat će do 29. siječnja i vidjet ćemo hoće li Novak Đoković uspjeti doći do svog jubilarnog 10. naslova na ovom turniru i ukupno 22. Grand Slama čime bi se izjednačio s Rafaelom Nadalom.

U ovom mjesecu nam se vraća i HNL, prva utakmica bit će odigrana već u srijedu 18. siječnja (odgođeni dvoboj Gorica - Varaždin), a vikend poslije toga i kompletno kolo. Dinamo ima šest bodova i utakmicu manje od drugoplasiranog Hajduka, dok će na dnu ljestvice Gorica pokušati uloviti nekog od onih ispred nje i sačuvati prvoligaški status.

Veljača - nokaut faza Lige prvaka, Svjetsko prvenstvo u skijanju

U francuskim zimovalištima Courchevelu i Meribelu od 5. do 19. veljače održat će Svjetsko prvenstvo u skijanju. Filip Zubčić pokušat će se dočepati medalje u veleslalomu, a Leona Popović i Zrinka Ljutić u slalomu.

Liga prvaka se nastavlja utakmicama osmine finala, prve su na rasporedu u utorak 14. veljače. Od osam susreta dva ipak najviše odskaču: PSG - Bayern i Liverpool - Real Madrid (ova utakmica igra se 21. veljače).

Ždrijeb osmine finala Lige prvaka 2022./2023. Ždrijeb osmine finala Lige prvaka 2022./2023. (Foto: Afp)

Na Valentinovo će u Splitu gostovati Dinamo. Riječ je o odgođenoj utakmici osmine finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, Modri će u Parku mladeži biti gosti nekadašnjeg prvoligaša koji se danas natječe u četvrtom rangu natjecanja.

Do kraja ovog mjeseca trebala bi biti kudikamo jasnija budućnost za naše boksače. Filip Hrgović, Alen Babić i Petar Milas još uvijek ne znaju svoje iduće suparnike, a kroz idućih mjesec i pol-dva situacija bi se morala iskristalizirati. Puno se očekuje i od Luke Plantića koji je već u prvoj profesionalnoj godini napravio ogroman skok.

Situacija UFC šampiona Stipe Miočića poznata je vjerojatno samo njemu. Kao prvo moramo vidjeti iskrenu želju za povratak u borilište, no sve je više onih koji smatraju kako to zaista nije niti potrebno.

Ožujak - Vatreni na Poljudu

Prvi dan ovog mjeseca rezerviran je za utakmice četvrtfinala Kupa. Ždrijeb parova je već održan i svakako najzvučniji par je Osijek - Hajduk, a treba vidjeti hoće li i koliko susreta biti odgođeno za neki drugi termin ili dan.

Utrkom za Veliku nagradu Bahreina 5. ožujka započet će nova sezona Formule 1, a osim ove, u ožujku će biti još jedna utrka, Velika nagrada Saudijske Arabije (19. ožujka). Pratit ćemo može li itko ugroziti dominaciju Maxa Verstappena i Red Bulla.

Hrvatska nogometna reprezentacija vraća se u akciju, počinju kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje će se u lipnju i srpnju 2024. održati u Njemačkoj. Svoju prvu utakmicu nakon osvajanja brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Katru Vatreni će odigrati 25. ožujka na Poljudu protiv Walesa, uz izravan prijenos na Novoj TV i gol.hr-u.

Tri dana kasnije izabranike Zlatka Dalića čeka vjerojatno najteža utakmica u ovoj kvalifikacijskoj skupini: gostovanje kod Turske. Također, poput svih ostalih kvalifikacijskih utakmica naše reprezentacije, i ovu ćete moći gledati u izravnom prijenosu na Novoj TV i gol.hr-u.

Travanj - WRC spektakl

Svjetsko prvenstvo u reliju u sezoni 2023. donosi povratak u Sjevernu i Južnu Ameriku uz sasvim novo natjecanje koje će se održati u tri europske države. Svoje mjesto u kalendaru zadržao je Croatia Rally, koji će se i u novoj sezoni održati u drugoj polovici travnja.

Croatia Rally jedno je od samo tri natjecanja na asfaltu, a ujedno i druga od pet postaja Junior WRC-a, za vozače do 30 godina. Ceremonijalni start Croatia Rallya održat će se 20. travnja, dok se posade na cilju četverodnevnog natjecanja očekuju u nedjelju, 23. travnja.

U 2022. godini travanj smo u HNL-u dočekali sa čak četiri kluba u legitimnoj borbi za naslov prvaka. Razlika između Dinama, Hajduka, Osijeka i Rijeke nije bila prevelika, ali ove godine je teško takvo što očekivati, gotovo nemoguće. Veću neizvjesnost možda ćemo dobiti u polufinalnim utakmicama Kupa koje su na rasporedu 26. travnja.

Svibanj - finale Kupa

Antonio Plazibat trebao bi napokon dobiti priliku boriti se za titulu Glory prvaka teške kategorije. Vjerojatno sredinom ili krajem proljeća, lako moguće da to bude baš u svibnju.

U ovom mjesecu se igra finale SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, termin je 24. svibnja, domaćin finala još nije određen. Kao glavni favorit figurira Rijeka odnosno Rujevica, tim više što su Riječani senzacionalno ispali od drugoligaša BSK-a u Bijelom Brdu pa bi Rujevica bila neutralni teren za oba finalista.

Lipanj - finale Lige prvaka i Final Four Lige nacija

Ovaj mjesec započinje posljednjim kolom sezone HNL-a koje će biti odigrano u subotu 3. lipnja.

Tjedan dana kasnije bit će odigrano finale Lige prvaka, a onda i najveća poslastica.

Hrvatska nogometna reprezentacija pokušat će osvojiti Ligu nacija. Vatreni su na završnom turniru kao jedna od četiri najbolje reprezentacije najjačeg ranga, a suparnik će im u polufinalu biti Nizozemska, Italija ili Španjolska. Ždrijeb parova održat će se uskoro, 25. siječnja.

Final Four Lige nacija igrat će se u Nizozemskoj odnosno u njihovim gradovima Rotterdamu i Enschedeu. Nema sumnje da će Vatreni imati golemu podršku, očekuju se deseci tisuća hrvatskih navijača, potegnut će mnogi iz domovine i dijaspore, kako bi pomogli Luki Modriću, Ivanu Perišiću i suigračima da osvoje to povijesno zlato za hrvatski nogomet. Poput kvalifikacija za Euro 2024., Final Four Lige nacija ćete također moći gledati u izravnim prijenosima na Novoj TV i gol.hr-u.

Trofej namijenjen pobjedniku Lige nacija Trofej namijenjen pobjedniku Lige nacija (Foto: Afp)

Nakon što završi Liga nacija, počet će U-21 Europsko prvenstvo. Od 21. lipnja do 8. srpnja u Gruziji i Rumunjskoj natjecat će se najbolji mladi nogometaši Starog kontinenta, pravo nastupa imaju svi rođeni poslije 1. siječnja 2000. godine. Hrvatska je nakon drame jedanaesteraca izbacila Dansku i izborila plasman na Euro gdje ju je ždrijeb smjestio u skupinu B zajedno s Ukrajinom, Španjolskom i Rumunjskom.

Srpanj - nova sezona HNL-a, Svjetsko prvenstvo u vaterpolu

Sredinom srpnja započet će nova sezona HNL-a, a paralelno s njom i europske kvalifikacije naših klubova. Ništa se u odnosu na lani nije promijenilo pa će tako prvak krenuti iz kvalifikacija Lige prvaka, a tri kluba imat ćemo u kvalifikacijama Konferencijske lige. Kad bi se ukupno dva kluba probila do grupne faze, to bi bilo odlično, a sve više od toga bilo bi fantastično.

Druga polovica srpnja donosi i Svjetsko prvenstvo u vaterpolu kojemu će domaćin biti japanska Fukuoka. Naše Barakude, aktualni prvaci Europe, jurit će novu medalju na Dalekom Istoku od 14. do 30. srpnja.

Kolovoz - počinje Svjetsko prvenstvo u košarci

Pored zahuktavanja HNL-a i europskih obračuna naših klubova, kolovoz donosi i početak Svjetskog prvenstva u košarci.

Od 25. kolovoza do 10. rujna Filipini, Indonezija i Japan bit će domaćini svjetske smotre. Nažalost, premda će nastupiti čak 32 reprezentacije, Hrvatske tamo neće biti, nisu se naši košarkaši uspjeli kvalificirati.

Jesen - kraj kvalifikacija na Novoj TV i gol.hr-u

Posljednja četiri mjeseca 2023. godine neće donijeti ni približno toliko uzbuđenja kao ovi ranije. Makar, u sportu takve prognoze nije baš zahvalno davati jer uvijek se može dogoditi neka senzacija ili neki lucky punch na koji niste računali.

Što se nas tiče, highlight cijele jeseni bit će finiš kvalifikacija za Europsko prvenstvo u nogometu. Sve utakmice Vatrenih u 2023. gledajte u izravnom prijenosu na Novoj TV i gol.hr-u.

Čemu se od sporta najviše veselite u 2023.?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider