Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Tu hokej vlada

VIDEO Reportaža iz Mannheima: Evo gdje Hrvatska otvara Europsko prvenstvo u rukometu

Hrvatska protiv Španjolske otvara Europsko prvenstvo u Mannheimu.

S ovog ćete mjesta najbolje doživjeti Mannheim, njemački grad u kojem Hrvatska otvara Europsko rukometno prvenstvo. S nešto više od 300 tisuća stanovnika 21. njemački grad po veličini. Radi se o telekomunikacijskom tornju s vidikovcem, visokom 218 metara i izgrađenom 70-ih godina prošlog stoljeća.

A zbog svoje velike industrijske važnosti, u četrdesetim godinama prošlog stoljeća, Mannheim je bio prvi njemački grad koji je u 2. svjetskom ratu u potpunosti uništen. Nakon toga krenula je obnova.

Najveća gradska atrakcija Mannheima je ova prekrasna barokna palača. Preživjela je brojne ratove, a danas jedan dio nje služi kao sveučilište na kojem je oko 10 tisuća studenata. Ovo je druga najveća barokna palača u Europi, veći je samo francuski Versaille, ali ova u Mannheimu ima jedan prozor više.

Marko Šepat VIDEO Velika utakmica pred rukometašima: "Stalno govore da je Španjolska stara, ali…" divider

Simbol grada je i vodotoranj, visok 60 metara i promjera 19 metara, koji je imao funkciju opskrbljivanja pitkom vodom. gradio se između 1886. i 1889. godine, a nalazi se na jednom od najpoznatijih gradskih trgova, Fridrihsplatzu.

Grad leži na dvije rijeke, Neckar i Rajni, koja je jedna od najprometnijih i najvažnijih vodenih prometnica Europe. Rajna protječe kroz Švicarsku, Austriju, Njemačku, Lihtenštajn, Nizozemsku i Francusku, čak šest zemalja.

Elias Skipagotu Ellefsen Debitant na rukometnom Euru umalo priredio senzaciju: Slovenci ih slomili tek u završnici divider

Praktički polovica od 310 tisuća stanovnika Mannheima danas su stranci. Prema nekim izvorima u gradu živi 170 različitih nacija. Hrvata ima jako puno u pokrajini Baden Wurtemberg u koju spada Mannheim, najviše u Njemačkoj, ali u samom gradu ih je oko 5 tisuća. Najbrojniji su Turci, njih je oko 15 tisuća i imaju svoju popularnu četvrt, mali Istanbul.

Nogomet u Mannheimu nije naročito kvalitetan, nekoliko je klubova, najbolji od njih Waldhof Mannheim igra u 3. ligi. Mi se nalazimo na stadionu kluba VFR Mannheim, riječ je o klubu koji danas igra 5. ligu, ali 1949. bio je njemački prvak, a početkom 2000-ih na njihovoj klupi sjedio je i legendarni Srećko Čeči Bogdan.

Matej Mandić i Dominik Kuzmanović Poznati Danac zbog Hrvatske prekršio pravilo: Ovo hrvatski navijači žele čuti već godinama divider

Ali zato je u Mannheimu daleko popularniji hokej na ledu. U dresu lokalnog Adlera igrao je i naš Borna Rendulić i bolje mu je stajao nego meni. Adler Mannheim jedan je od najuspješnijih i najpopularnijih klubova u Njemačkoj s osam naslova prvaka.

SAP ARENA dom je hokejaša Adlera, ali i rukometaša Rhein Neckar Lowena. Ovo je ujedno i mjesto na kojem će Hrvatska sutra započeti svoj put na Europskom prvenstvu

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider