Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Spreman za novu ulogu

Veličanstvena karijera: Oprostio se "jedan od najvećih u svim sportovima"

Samo na najvećim natjecanjima - Olimpijskim igrama, te svjetskim i europskim prvenstvima - Ratko Rudić osvojio je 10 zlatnih medalja.

Ukupno 39 godina trenerske karijere Ratka Rudića bilo je obilježeno slikama apsolutnog pobjednika. Jer, Ratko Rudić bio je baš to. Gdje god je radio ostavio je trag, a kao posljednja stanica impresivne karijere ostat će zapisan najbogatiji klub svijeta Pro Recco.

"Želio sam da se završi karijera s nekim dobrim rezultatom, ali završila se s ovom epidemijom virusa", izjavio je Rudić za Dnevnik Nove TV.

No, to nimalo neće promijeniti pogled na najveću trenersku karijeru u svijetu vaterpola.

Samo na najvećim natjecanjima - Olimpijskim igrama, te svjetskim i europskim prvenstvima - Ratko Rudić osvojio je 10 zlatnih medalja. S tri reprezentacije kroz četiri različita desetljeća. Rudićev put zlata počeo je s bivšom Jugoslavijom, nastavio se s Italijom, a završio s Hrvatskom.

Bukić: Ja sam inzistirao na njegovu dovođenju

"Naravno da je zlato u Londonu kao posljednje zlato osvojeno na jedan način zaista dominantan gdje je reprezentacija Hrvatske bila superiorna za vrijeme čitavog turnira i gdje je osvojena u jednoj igri koja je mnoge ljude impresionirala", istaknut će Rudić.

Trijumfom u Londonu Rudić je zatvorio krug zlata s Hrvatskom. Svjetsko, europsko i olimpijsko. A, kada je 2004. stigao na klupu Barakude za sam vrh nisu znale.

"Ja sam inzistirao na dovođenju Ratka Rudića. Znao sam da mi imamo odličnu organizaciju, da taj dio možemo fantastično pokriti, znao sam da Hrvatska ima igrače među najboljima na svijetu, ali sam isto tako znao da jedino što tu nedostaje je pravi trener. Ratko je i više od trenera", naglasio je Perica Bukić, izvršni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolo saveza.

Sukno: On je poseban, to ne mogu vidjeti drugi ljudi

Potvrdit će to i Sandro Sukno. Jedan od najvećih hrvatskih vaterpolista svih vremena upravo je kod Rudića debitirao za Barakude.

"Tek kad surađuješ možeš vidjeti točno zašto je on poseban, jer to ne mogu vidjeti drugi ljudi, kamere, televizije. Tko je radio s njim imat će jednu veliku bazu, ako ga je zanimalo i pripremati se poslije karijere, stvarno je poseban tip."

Koliko poseban dočarat će i podatak da je do olimpijskog zlata 28 godina prije Sandra vodio i njegovog oca Gorana.

"Još mi je samo falilo da i unuka nekog treniram, pa da dođe do neke medalje", veselo će Rudić.

"Mislim na razini svijeta da spada među tri, četiri najbolja trenera svih vremena u svim sportovima", smatra Bukić.

Trenerska priča sada je došla kraju, ali zlatni brk planira ostati uz vaterpolo. Na pragu 72. godine spreman je za savjetodavne uloge.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider