Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
"Ovo nije došlo preko noći"

Problem funkcioniranja ženskog sporta u Hrvatskoj: Što nakon bronce rukometašica?

Hrvatske rukometašice brončanom medaljom na Europskom prvenstvu oduševile su cijelu naciju.

Sjajan uspjeh rukometašica gurnuo je u prvi plan ženski sport u Hrvatskoj. Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Forjan o toj temi razgovarao je s našom proslavljenom sportašicom Danirom Nakić Bilić.

Gospođo Nakić Bilić, vi ste se također ovako vraćali s velikih natjecanja, političari su vas tapšali po ramenu, oni to nikad ne propuštaju. Međutim, što onda dalje? Kako sad kapitalizirati ovaj veliki uspjeh? Što treba napraviti?

"Cure su zaista napravile veliki rezultat i koristim ovu priliku od srca im čestitati njima, stručnom stožeru i Hrvatskom rukometnom savezu. Napravile su veliki rezultat koji nije značajan samo za ženski rukomet nego i za cjelokupni ženski sport u Hrvatskoj."

Kako da to sad država kapitalizira? Što napraviti?

"One su napravile već veliku stvar. Srušile su stereotip da je ženski sport manje zanimljiv od muškog sporta i ja vjerujem i očekujem da će se iduće Europsko prvenstvo kako rukometašica tako i odbojkašica i košarkašica pratiti od samog početka. Taj uspjeh nije došao preko noći, iza tog uspjeha stoji dugi niz godina odricanja i to je ove nedjelje došlo na naplatu."

gol expired Imat će podršku kao Kauboji: Pogledajte gdje ćemo navijati za naše rukometašice divider

Igračice će dobiti po 26 tisuća kuna, izbornik 22 tisuće. Je li to po vama dovoljno?

"Evo ja bih rekla da je to dvostruko više nego prije tri godine što je bilo obećano. Naravno da bismo mi voljeli da je taj iznos još i veći i da o tome razgovaramo s političarima."

Kakav je odnos na nižim razinama? Vaše kćeri se bave sportom, treniraju košarku. Ima li tu doticaja s profesionalizmom?

"U Hrvatskoj košarku ne igrate za novce i nema nikakvog profesionalizma. Ako i postoje nekakve plaće, one su toliko minimalne da nitko sigurno ne igra žensku košarku zbog novca u Hrvatskoj. Međutim, košarka pruža jako puno mogućnosti jer ako ste dobri, možete igrati za reprezentaciju i kasnije otići za neke dobre klubove i dobre novce u Europi. I tu možete zaraditi s jedne strane, a s druge strane zašto sam ja potaknula djecu da se bave sportom - pa prije svega zato što mi je to pomoćni alat. Sport djecu kroz igru i zabavu uči onim temeljnim ljudskim vrijednostima koje kasnije budu korisne za cijeli život. Mislim da je tu dvostruka korist u svakom slučaju.

gol expired Blažević bocnula danskog izbornika, opisala kako su reagirale na podcjenjivanje: "Naljutio nas je" divider

Još samo za kraj: Hrvatska ima Nacionalni program razvoja sporta koji nalaže da bi se i muški i ženski sport trebali jednako popratiti. To u praksi nije tako?

"E pa to je upravo jedna od vrlo važnih stvari i u toj odredbi stoji da će se u realizaciji općih ciljeva poticati ravnopravnost spolova i stvaranje jednakih uvjeta za sportašice i sportaše. To je ono što je najvažnije i ja očekujem da će to biti legacy naših rukometašica", zaključila je Nakić Bilić.

gol expired Izbornik Šoštarić objasnio gdje je bila prekretnica i što sada planiraju: Otkrio sjajan detalj s dodjele medalja divider

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider