Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
KAKVA DRAMA NA SP-U

Norveška nezapamćenim kiksom prokockala već praktički osigurano polufinale, Španjolska prošla nakon dva produžetka

Rukometaši Španjolske savladali su Norvešku u četvrtfinalu Svjetskog rukometnog prvenstva rezultatom 35:34, nakon dva produžetka.

Norveška - Španjolska (Foto: Afp)

Veličanstvena utakmica i prava drama viđena je u susretu Španjolske i Norveške na Svjetskom rukometnom prvenstvu, onakva zbog kakve ljubitelji rukometa ovaj sport toliko obožavaju. Završila je pobjedom Španjolaca nakon dva produžetka i u fenomenalnoj završnici.

No ključ njihove pobjede nezapamćeni je kiks Norvežana u posljednjem napadu regularnog dijela utakmice. Ipak, idemo redom.

Norveška rano povela, no onda je došao egal do kraja utakmice

Norvežani su bolje otvorili susret te su došli do onoga što će se pokazati kao najveća prednost bilo koje momčadi na susretu, 6:2 pa nakon toga i 7:3. Vratili su se Španjolci serijom 4:0, nakon čega slijede dva pogotka Skandinavaca pa nova tri Španjolaca, koji su tako serijom 7:1 došli do svog prvog vodstva na utakmici, 9:10.

Onda su se opet probudili Norvežani, otišli na 13:11, pa ipak primili još jednom te na odmor otišli s njihovom prednosti 13:12.

Danska Danski stroj melje sve pred sobom: Prošli u polufinale i srušili nevjerojatan rekord Francuza divider

U drugom dijelu igralo se gotovo po pravilu gol za gol, s tek jednim vodstvom Španjolaca, 19:20, nešto iza sredine drugog dijela. Norvežani su na to odgovorili vraćanjem u vodstvo, a onda su u samu završnicu ušli s 24:22 i tada je počela drama.

Norvežani došli pred vrata raja pa zakoračili u provaliju

Španjolci su još jednom pokazali karakter, ponovno su izjednačili, no nisu dugo izdržali. Rezultatom 25:24, nakon pogotka O'Sullivana s početka 57. minute, ušlo se u završnicu. Došlo je do nervoze i nekoliko neiskorištenih napada, a onda je Španjolska ulaskom u posljednje dvije minute dobila sedmerac. No Bergerud ga brani i daje novu šansu svojoj reprezentaciji. Međutim, oni nisu iskoristili svoj napad, kao ni njihovi protivnici još jedan nakon toga. Zapravo, napad za izjednačenje Aleks Dujšebajev krenuo je nerezonski riješiti soloakcijom, došao je do teškog šuta koji je Bergerud lako obranio.

Norveška je imala +1, 21 sekundu do kraja, posjed loptu i time-out. A onda su to uspjeli prokockati. Nakon minute odmora krenuli su u napad pod visokim pritiskom Španjolaca, koji nisu imali druge. Uspjeli su proigrati sve do desnog krila Kristiana Bjørnsena, koji je sa šest sekundi do kraja mogao krenuti prema golu. No on je odabrao povratni pas, što je u ovakvoj slučaj znak za pasivnu igru i oduzimanje lopte. Slovenski suci to su napravili, Daniel Dujšebajev već je čekao na šest metara, primio je loptu i zakucao za izjednačenje i produžetke. Nevjerojatno!

U produžecima sva ljepota rukometa

Tamo je uslijedila nova drama. Igra doslovno gol za gol, vodstva su se izmjenjivala i nakon prvih deset minuta bilo je 29:29, a napad za pobjedu Španjolci nisu iskoristili. Norvežani su prije toga dramatično izjednačili i tako ostali u igri.

SP raspored i rezultati Rukomet 2023: Raspored i rezultati utakmica Svjetskog prvenstva divider

U prvih devet od posljednjih deset minuta iskorištena je većina napada. Tri su puta vodili Norvežani pa dva puta Španjolci, no u završnicu se ušlo s 34:34. Hrabrost je skupio Daniel Dujšebajev te zabio još jedan ključni pogodak. Norveška je imala posljednji napad, izvukli su na kraju dobar kut za Bjørnsena, no njegov udarac obranio je Perez de Vargas i to je bilo to. 

Bjørnsen je tako postao dvostruki tragičar ove utakmice. Prvo zbog teško objašnjivog poteza u posljednjem napadu, a onda i zbog promašenog udarca kojim bi se izborili kazneni udarci.

Španjolska je tako u pravoj drami slavila rezultatom 35:34 i odlazi u polufinale, gdje ju čeka susret protiv sjajne Danske, momčadi koja je sve protivnike dosad uvjerljivo savladala, osim jedne reprezentacije. Hrvatske, koja je natjecanje završila na devetom mjestu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider