Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Neustrašivi "patuljci"

Neobična družina prijeti Kaubojima na kraju Eura: Specifičnost u cijelom rukometnom svijetu

Nizozemska se prvi put na velikom natjecanju rukometaša pojavila prije dvije godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska rukometna reprezentacija danas završava svoj nastup na Europskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj utakmicom protiv Nizozemske.

Protivnik Kauboja na oproštaju od ovog Europskog prvenstva bit će reprezentacija koja u proteklih nekoliko godina bilježi veliki uzlet i najavljuje velike stvari na natjecanjima koja slijede.

Rukometašice pokazale put

Do prije 10-ak godina, rukomet je u Nizozemskoj bio daleko od vrha kad je u pitanju ljestvica najpopularnijih sportova. Međutim, onda se poklopila sjajna generacija nizozemskih rukometašica (Estavana Polman, Laura van der Heijden, Lois Abbingh…) koja je počela osvajati medalje, a vrhunac je bilo Svjetsko prvenstvo u Japanu održano 2019. godine, kada je Nizozemska postala prvak svijeta.

Djevojke su postale sportske miljenice nacije, a njihovim stopama počeli su kročiti i rukometaši. Kvalificirali su se na Europsko prvenstvo 2020., SP 2021. su propustili, ali na ovoj europskoj smotri su se ponovno pojavili i nisu se zadržali samo na dolasku već su demonstrirali da su krupnim koracima napredovali.

Imaju već tri pobjede

Senzacionalno su otvorili Euro, nokautiravši domaćina Mađarsku u prvom kolu. U toj skupini B tijesno su poraženi od Islanda, da bi u posljednjem kolu u izravnom okršaju za prolaz svladali i eliminirali Portugal. U drugom krugu su uspjeli ubilježiti još jednu pobjedu, bili su bolji od Crne Gore i to u trenutku nakon što im je koronavirus iz stroja izbacio nekoliko bitnih igrača (prije svega se to odnosi na dvojicu vrata uslijed čega je na gol morao uskočiti sjajni amater Thijs van Leeuwen).

Uglavnom, Nizozemci su se na ovom Euru istaknuli u nekoliko kategorija. Igraju strašno brz rukomet, s puno dodavanja (među trojicom igrača s najviše dodavanja na prvom i trećem mjestu nalaze se njihovi Luc Steins i Dani Baijens), no ono što je impresioniralo sve ljubitelje rukometa jest njihova vanjska linija koja je daleko najniža na Europskom prvenstvu.

gol expired Balić mu je tek četvrti: Legendarni Nijemac odabrao najbolje rukometaše svih vremena divider

Lijevi vanjski Baijens visok je 182 centimetra, srednji vanjski Steins 172, a desni vanjski Kay Smits 185 centimetara.

Za razliku od svih ostalih reprezentacija koje nerijetko imaju prave gromade u bekovskoj liniji (naročito na stranama), Nizozemci su lagani, lepršavi i silno brzi. S tim da treba reći kako ni Baijens ni Smits nemaju nikakvih problema sa skok-šutevima, ne libe se dignuti s devet metara i uputiti udarac preko suparničkih dvometraša na crti.

Uostalom, Smits je trenutno drugi strijelac Eura, sa 45 golova, jednim manje od Poljaka Arkadiusza Moryta. Na toj ljestvici strijelaca Baijens je na 10. mjestu s 34 pogotka.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider