Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
ONI TEK DOLAZE

Napustili su prvenstvo, ali nećemo ih se tako lako riješiti: Nositelji igre najsimpatičnije momčadi Eura još su uvijek klinci!

Farski otoci jednostavno su osvojili srca svih ljubitelja rukometa na svijetu.

Oli Mittun i Elias Ellefsen Skipagotu sa suigračima (Foto: Profimedia)

Iako su napustili Europsko prvenstvo u Njemačkoj nakon prvog kruga, odnosno nakon samo tri utakmice, Farski otoci osvojili su svijet ovog sporta. I možemo reći kako im je ovo prvenstvo bilo prezentacija za budućnost.

U vrlo jakoj skupini oduzeli su bod Norvežanima te u neizvjesnim susretima izgubili od Slovenije i Poljske. Posebno su dobri bili protiv sjajnih Slovenaca, gdje su u svojoj premijeri tijekom drugog dijela imali i dva pogotka prednosti, da bi onda ipak platili danak neiskustvu.

Imali su čak teoretsku priliku proći u drugi krug

Što se tiče utakmice protiv Poljske, možda su se malo uplašili prilike za eventualan prolazak skupine, ali i njihovi protivnici odigrali su puno bolje nego u prva dva susreta. Na kraju šansa za prolaz nije bila samo teorija, s obzirom na to da je Slovenija savladala Norvešku, ali ostali su daleko. Izgubili su s četiri pogotka razlike, a za drugi krug trebala bi im pobjeda od +13.

No, daleko je to od lošeg rezultata, posebno ako znamo da dolaze iz države koja ima 52 tisuća stanovnika. Poljska s druge strane ima 81 grad s većim brojem stanovnika od toga te čak 36 gradova s preko sto tisuća stanovnika.

Postavili rukomet kao primarni sport u državi

Ali, Farski otoci imaju srce, imaju motivaciju i očito imaju ogroman talent za ovaj sport koji su odlučili svojevrsno učiniti svojim, odnosno uveden je kao primarni sport u škole te se djecu motivira na bavljenje rukometom. Da, Farani su ludi i za nogometom, ali klimatski uvjeti im ipak više odgovaraju rukometu.

I to je urodilo plodom. Završili su na svom prvom velikom natjecanju, tamo ostavili sjajan dojam te pokazali kako se puno od njih može očekivati u budućnosti. Pa čak s vremenom i prolazak u drugi krug, za što itekako imaju temelje.

Moramo im naravno spomenuti i navijače. Naime, u Njemačku je otputovao doslovno svaki deseti stanovnik države te ih je u dvorani pratilo pet tisuća navijača po utakmici.

Navijači Farskih otoka Navijači Farskih otoka (Foto: Profimedia)

Ova momčad će tek za četiri ili pet godina biti prava

Naime, nositelji igre ove reprezentacije zapravo su još uvijek klinci.

Prvo ime, Elias Ellefsen Skipagotu, koji već igra u europskom velikanu Kielu, ima 21 godinu, a na ovom je prvenstvu upisao 23 pogotka iz 40 šuteva na gol i 25 asistencija te je u ovom trenutku prvi strijelac i prvi asistent prvenstva. Što se tiče asistencija, prema prosjeku koji iznosi 8.33 po susretu će to sigurno ostati do kraja prvenstva.

Zanimljiva priča je i oko njegove obitelji. Na prvenstvu je bio i njegov godinu dana mlađi brat Roi, koji se baš nije naigrao, ali i dva bratića iz prvog koljena.

Oli Mittun Oli Mittun (Foto: Profimedia)

Onaj mlađi, 18-godišnji lijevi bek Ola Mittun, je prema navodima rukometnih stručnjaka još talentiraniji od Eliasa. On je završio kao četvrti strijelac momčadi, sa sedam pogodaka iz tri susreta. Dodao je i tri asistencije. I njegov 21-godišnji brat Pauli je bio tu, ali isto kao igrač iz drugog plana.

Još jedan klinac na krilu, pivota su "uvezli" iz Danske

Trenutno prvo mjesto ljestvice strijelaca ovog prvenstva Elias Ellefsen Skipagotu dijeli sa suigračem s desnog krila. Hakun West av Teigum postigao je 23 gola iz samo 27 šuteva, što je fantastična učinkovitost od 85.19%. E da, on također ima tek 21 godinu.

Pivot Teis Horn Rasmussen je 27-godišnji Danac kojeg su pod ovaj stijeg odveli korijeni, dok je najviše minuta na desnom vanjskom proveo 24-godišnji Wilhelm Poulsen. Prvi izbor na lijevom krilu bio je 27-godišnji Roi Berg Hansen, a važni desnoruki igrači su im 23-godišnji Trondur Mikkelsen i godinu dana stariji Leivur Mortensen

Hakun West av Teigum Hakun West av Teigum (Foto: Profimedia)

Vratari podijeljene minutaže bili su 32-godišnji Nicolas Satchwell, inače Englez rođen na Farskim otocima i još jedan klinac, 21-godišnji Pauli Jacobsen. Postocima se nisu previše iskazali, odnosno imali 26 i 22 posto, što je znak da su u tom segmentu mogli biti bolji.

Sve je pokrenuo sjajan rezultat sa SP-a mladih reprezentacija

Na kraju ćemo dodati još samo jedan podatak. Farski otoci nastupili su prošle godine na Svjetskom prvenstvu mladih reprezentacija, gdje su prvo osvojili skupinu pobjedama nad Španjolskom, Japanom i Angolom, da bi onda u drugom krugu savladali Portugal i Brazil.

Izgubili su u četvrtfinalu od Srbije, nakon toga u razigravanju od Danske te su za sedmo mjesto savladali našu mladu reprezentaciju. Sedmi na svijetu, sa šest pobjeda i dva poraza. To je samo znak da osim ovoga što već sad imaju, posjeduju i igrače koji tek dolaze. 

Nije loše za državu od 52 tisuće stanovnika, zar ne?

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider