Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
MARKO JELAČA ZA GOL.hr

Hrvat u kapici Gruzije najavio osminu finala SP-a: "Došli smo jako spremni, očekujem da utakmicu odluče sitnice"

Jedna od najvećih prijetnji Barakudama dolazit će od iskusnog hrvatskog vaterpolista u redovima Gruzije, Marka Jelače.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ponedjeljak u 15 sati i 30 minuta termin je utakmice osmine finala Svjetskog prvenstva u vaterpolu, koje se održava u Mađarskoj, a u kojoj će Hrvatska mjesto među osam najboljih tražiti protiv reprezentacije Gruzije.

Momčad je to koju već neko vrijeme gledamo po europskim prvenstvima, a ovo im je prva svjetska smotra. U Mađarskoj prvobitno nisu trebali biti, no suspenzijom Rusije dobili su pozivnicu, a onda potvrdili kvalitetu. 

Odlično su se predstavili u prvoj fazi natjecanja

Na otvaranju su savladali Brazil rezultatom 14:10, zatim su tijesno poraženi 10:9 od Crne Gore, a dobro su parirali i domaćinima Mađarima, koji su ih savladali 18:14.

Svakako je to poziv na oprez pred susret s reprezentacijom za koju ne igraju samo Gruzijci. Vrlo bitni su im Talijan Fabio Baraldi, Crnogorac Jovan Šarić i Srbin Dušan Vasić, no i čovjek koji u gruzijskoj kapici nastupa već 12 godina, Zagrepčanin Marko Jelača.

Danas 39-godišnji Jelača sad je već veteran, no i dalje je nezamjenjiv u reprezentaciji, kao što je protekle tri sezone bio i u Dinamu iz Tbilisija. Prije toga nastupao je u mnogim jakim momčadima, poput Mladosti, Jadrana iz Herceg Novog, gdje je i nastupao kad se pojavio kontakt iz Gruzije, Primorja te nekoliko talijanskih momčadi. 

Po prvi put su otvorili natjecanje kao favoriti

Tako da nismo mogli naći boljeg sugovornika da sa strane suparnika najavi veliku utakmicu osmine finala. Marka smo prvo upitali kako komentira grupnu fazu natjecanja, u kojoj su ostvarili svoj prvobitni cilj s kojim su u Mađarsku došli.

gol expired Izbornik Tucak pred osminu finala Svjetskog prvenstva: "Odigrali smo vrlo dobro, sad kreće ono pravo" divider

 "U globalu možemo biti jako zadovoljni nastupom u skupini. Utakmica protiv Brazila bila je kao što smo očekivali. Tvrda utakmica na otvaranju. Dvije četvrtine su nam pružali otpor, ali na kraju je isplivala naša kvaliteta i pobijedili smo s četiri pogotka razlike. No, moram napomenuti da je ovo prvi put da je Gruzija na neko međunarodno natjecanje ušla utakmicom u kojoj je favorit. Tako se osjećao taj neki pritisak, ali na kraju smo uzeli tri boda, to nam je bilo najvažnije, plasirati se u osminu finala", prokomentirao je Jelača.

On je protiv Brazila i Mađarske zabio po dva pogotka, dok ga protiv Crne Gore iz tri pokušaja šut nije poslužio. No, svoje zadaće većinom je odradio onako kako je zacrtano.

"Zadovoljan sam igrama jer sam po vokaciji prije svega obrambeni igrač, no ovdje igram sve, kako u klubu, tako i u reprezentaciji. Nekako moram reći da sam se nakon 30. godine više uključio u napadačku igru. Posljednjih sedam-osam godina sam počeo zabijati golove i recimo da dobro guram u oba smjera. No, ako ja ne zabijem gol neku utakmicu, to nije bitno. Važno je da netko iskoči, nekad ću to biti ja, a nekad netko drugi. Ima tu dosta stvari koje se cijene po pitanju igre u obrani, tako da se ne kraju nikad ne gledaju samo golovi", zadovoljan je svojim dosadašnjim partijama te se naravno onoj najboljoj tek nada.

Drugi put protiv Hrvatske

Protiv Hrvatske je zaigrao u veljači prošle godine u Rotterdamu, na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre. Hrvatska je tada slavila 15:6, a Marka smo pitali kakav je tada bio osjećaj nastupati protiv svoje države, koju je predstavljao u mlađim kategorijama te kako će biti u Budimpešti.

"Ponovit će mi se osjećaj kao u Rotterdamu. Bit će neobično čuti himnu, a da nisam na toj strani. Čudan osjećaj i sve što ide s tim. Ali, čim se skoči u vodu i čuje prvi zvižduk, to se zaboravlja i daje se maksimum za svoju momčad. Kad krene utakmica to se zaboravlja", rekao je, odmah odgovorivši na pitanje hoće li njegov primarni zadatak biti zaustaviti centre Krapića i Vrlića:

"U reprezentaciji sam više više na lijevoj strani jer to igram u napadu pa zapravo pomažem bekovima i nije mi primarni posao čuvanje centara. To preuzimam kad se naši obrambeni igrači opterete isključenjima. Ovdje očekujem utakmicu s puno isključenja tako da vjerujem da će biti potrebe i da ja preuzmem Krapića ili Vrlića kao glavni obrambeni igrač."

Kanada - Njemačka Kanadski vaterpolisti se povukli sa Svjetskog prvenstva u Budimpešti divider

Okrenuli smo se onda njegovoj momčadi i time gdje vidi njihove najveće kvalitete, kao i to na koji način mogu ugroziti Hrvatsku koja će, iako pomlađena, u utakmicu ući kao favorit.

"U jako smo dobroj fizičkoj spremi. Nitko nas do sada nije natplivao, čak niti Crna Gora ili Mađarska. Možemo parirati svima. Iako smo na Svjetko prvenstvo došli kao zamjena za Rusiju, mislim da smo pokazali kako pripadamo tu gdje jesmo", komentar je Gruzije.

Očekuje utakmicu s puno golova i isključenja

Nakon toga je naravno na red došla utakmica i to kako ju on vidi kad samo dan prije iste razmišlja o njoj.

"Mislim da će biti utakmica na puno golova i puno isključenja, pa ćemo vidjeti tko će se bolje snaći. Mogla bi presuditi igra s igračem više, ali i golmani. Jako je važno kako će u utakmicu ući naši golmani, a isto tako i Bijač ili Popadić. Nikako ih ne smijemo razbraniti. Očekujem da bi mogle presuditi sitnice", rekao je, dodavši:

"Ne mislim da će biti utakmica kao ona iz Rotterdama, gdje je Hrvatska slavila s devet pogodaka razlike. Jedino što je isto tada i sada je da igra Hrvatska protiv Gruzije. Mi smo puno drugačiji nego tada i puno bolje igramo, a Hrvatska je izgubila osam igrača, olimpijaca koji više ne igraju. Očekujem drugačiju utakmicu i nadam se da će takva biti. No, uvijek može otići u drugom smjeru. Možemo mi loše otvoriti, a oni dobro i da ode sve u tu stranu. Ja se nadam da neće."

Od Dinama iz Tbilisija se oprostio, a hoće li nakon dva velika natjecanja i od reprezentativnog?

"Odigrat ću još Europsko prvenstvo Splitu, a onda ćemo sjesti i vidjeti za dalje", kratko je rekao.

Povratak u Zagreb nakon 15 godina

Za kraj smo prokomentirali lijepu vijest. Marko se nakon 2013. vraća u Hrvatsku, a nakon čak 2007. godine u Zagreb, odnosno u svoj matični klub Mladost. Iako će ove godine ući u peto desetljeće života, u Mladosti su prepoznali kako Marko ima kvalitetu kojom i dalje može ponuditi ono što je potrebno jednoj od najuspješnijih europskih momčadi u povijesti.

"Iz Zagreba sam otišao nakon sezone 2006./2007. godine, nakon čega sam iduću sezonu igrao u Šibeniku. Sretan sam ja, sretna je i obitelj jer prošle tri godine nismo bili zajedno. Izdržali smo, znamo zašto smo to napravili. Ja sam se odlučio vratiti kući, nisam htio u nikakve pregovore s Dinamom. Nisam htio da me uopće stave u situaciju da se dvoumim. Stavio sam obitelj na prvo mjesto i drago mi je da su mi u mom matičnom klubu dali priliku. Da su vjerovali da u ovim godinama i dalje mogu igrati te pomoći. Nisam mogao poželjeti ništa bolje nego da završim karijeru u svom matičnom klubu", na kraju nam je poručio Marko, kojem će se želja za kraj karijere ispuniti.

Što se tiče želja za reprezentativnu karijeru, mi mu svakako želimo dobru utakmicu. A što se tiče rezultata, neka bolji pobijedi.

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider