Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
PAD HRVATSKOG RUKOMETA

Hrvoje Horvat doživio je tri posrnuća, po tome je najneuspješniji hrvatski izbornik dosad

Nakon propuštanja Olimpijskih igara, hrvatska rukometna reprezentacija doživjela je još dva rezultatska neuspjeha.

Hrvoje Horvat (Foto: Ante Cizmic/Cropix)

Još jedan neuspjeh doživjela je hrvatska rukometna reprezentacija, završivši u Malmöu nastup na Svjetskom rukometnom prvenstvu. Treći rezultatski neuspjeh u nizu i drugi pod vodstvom Hrvoja Horvata kao izbornika.

Tek je brojkom popravio plasman reprezentacije, nakon 15. mjesta na SP 2021. u Egiptu, gdje je upravo on bio desna ruka Lini Červaru, ali činjenica da smo prošle godine u Mađarskoj, ali i sada bili daleko od borbe za medalje, zapravo stvara isti dojam. Ključan je neuspjeh, a to na tri natjecanja za redom nismo imali preko 20 godina. 

Najneuspješniji od svih do sada?

Kad sve sumiramo, gledajući na broj natjecanja te postignute rezultate, možemo reći da je Horvat rezultatski najneuspješniji izbornik u povijesti naše reprezentacije. Naime, nitko nije postigao neuspjeh na tri natjecanja za redom.

Hrvoje Horvat Izbornik Horvat čuo pitanje koje trenutačno zanima cijelu Hrvatsku i - šutio?! divider

Pitate se kako sad tri? Ne zaboravimo da se Horvat na Olimpijske igre nije niti kvalificirao.

Kronološki ćemo krenuti unazad i proći sve izbornike od danas prema osamostaljenju i našim prvim natjecanjima.

Lini posljednje srebro, pod Babićem čudo u Poljskoj

Lino Červar je u svom drugom mandatu osvojio šesto i 15. mjesto na svjetskim prvenstvima, no uzeo je također peto mjesto te srebrnu medalju na europskom. Našu posljednju medalju i pitanje je koliko ćemo čekati iduću.

Prije njega je Željko Babić napustio klupu nakon četvrtog mjesta na svijetu i to nakon što nas je promašeni sedmerac Zlatka Horvata, u kad je već isteklo vrijeme utakmice protiv Norveške, udaljio od finala.

Pod Babićem smo ipak osvojili europsku broncu u onoj čudesnoj Poljskoj te peto mjesto na Olimpijskim igrama u Rio De Janeiru. Tamo smo osvojili skupini i onda odigrali onu nesretnu utakmicu četvrtfinala protiv Poljske. Isto tako, po mišljenju mnogih smo upravo pod Babićem igrali najbolji rukomet, no isto tako on nije bio miljenik javnosti zbog nekih svojih osobnih, ali zapravo vrlo nevinih izjava.

Nazovi Golužu za broncu

Prije Babića je Hrvatsku na čak šest velikih natjecanja vodio Slavko Goluža. Rezime su tri brončane medalja, svaka s po jednog velikog natjecanja. Tu je još četvrto mjesto u Europi te peto i šesto na svijetu. 

Hrvatska rukometna reprezentacija Stručni komentator Dnevnika Nove TV zagrmio: "Ne možemo i nećemo se pomiriti s devetim mjestima!" divider

Goluža je naslijedio velikog Linu Červara, koji nas je u svom prvom mandatu, od 2003. do 2010. naviknuoo na velike rezultate. Krenulo je sve sa svjetskim zlatom 2003. godine te olimpijskim godinu kasnije, a kod Červara još imamo dva svjetska i dva europska srebra. Šteta što ga nisu išle utakmice za broncu, izgubio ih je sve tri. Jednom na Olimpijskim igrama i dva puta na europskom prvenstvu.

Lino samo jednom u deset natjecanja bez polufinala

Iz Červarovog mandata dolazi još ono peto mjesto 2007. godine u Njemačkoj. Zanimljivo, po mnogima smo tada igrali najbolji rukomet ikad, a jedino je prvenstvo u prvom Lininom mandatu gdje Hrvatska nije igrala polufinale. Prvenstvo smo završili sa sedam pobjeda i tek jednim porazom, četvrtfinalnim od Francuske, koja je prije toga osvojila četvrto mjesto u svojoj skupini.

Lino je došao nakon Josipa Milkovića, koji je osvojio posljednje, 16. mjesto na EP 2002. godine u Švedskoj te deveto mjesto na SP 2001. u Francuskoj. On bi bio kandidat za najneuspješnijeg, ali pronašli smo mu joker u zlatu s Mediteranskih igara 2002. godine. Uostalom, ima dva neuspjeha, Horvat ima tri.

Mikkel Hansen Danska sredila Egipat i izbjegla Švedsku: Hrvatska deveta, pogledajte parove četvrtfinala divider

Zovko i Kljajić osigurali jedan set medalja

Zdravko Zovko imao je dva mandata, tijekom koji je osvojeno drugo mjesto na SP 1995. godine te europska bronca godinu ranije, a istom izborniku pripada i jedan od najbolnijih rezultata. Šesto mjesto na Europskom prvenstvu 2000. godine u Hrvatskoj, kojim smo ostali bez Olimpijskih igara u Sydneyu.

Preostao je još Velimir Kljajić, kojem bi olimpijsko zlato 1996. godine bilo dovoljno, ali spomenut ćemo još da je pod njegovim vodstvom osvojeno osmo mjesto na EP i deseto na SP. Da, bila su to dva neuspjeha nakon olimpijskog zlata, no ono je ipak u prvom planu.

Hoće li Horvat dobiti priliku popraviti svoj rezultat? Saznat ćemo u narednim tjednima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider