Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
VISOK JE 246CM

Drugi najviši živući čovjek i možda najdominantniji sportaš svijeta svom Iranu donio je novo svjetsko zlato

U Sarajevu je održano svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci, uz novo slavlje reprezentacije Irana.

Morteza Mehrzadselakjani i reprezentacija Irana (Foto: Afp)

Morteza Mehrzadselakjani i reprezentacija Irana obranili su naslov svjetskog prvaka u sjedećoj odbojci, nakon što su u finalu prvenstva održanog u Sarajevu savladali domaćina, inače trostrukog osvajača naslova prvaka svijeta, rezultatom 3:0 u setovima.

Domaći su imali svoje prilike. Prvi set su izgubili nakon dvije set lopte pri 24:22, dok su u drugom set loptu imali pri 29:28, da bi isti pripao Irancima 32:30. U trećem setu nije bilo neizvjesnosti te je svjetski prvak iz 2018. godine obranio titulu.

Drugi najviši živući čovjek i najviši profesionalni sportaš ikad

Ponovno je nezaustavljiv bio iranski odbojkaš, Morteza Mehrzadselakjani. Ovaj 35-godišnjak inače je drugi najviši živući čovjek na svijetu i u ovom sportu je jednostavno dominantan. Budući da s ispruženom rukom u sjedećoj poziciji dostiže dva metra, njegove smečeve gotovo da nije moguće blokirati, tek pokušati uhvatiti prije nego lopta pogodi polje.

On inače boluje od arkomegalije, bolesti koja uzrokuje dodatno lučenje hormona rasta, a s 15 godina je zaradio invaliditet nakon pada s bicikla. Tada mu je jedna noga prestala rasti i danas je 15 centimetara kraća od druge, zbog čega za hod mora koristiti štake.

Svaki put kad je Iranu trebalo, ovaj 246 centimetara visoki gorostas odradio je svoj posao te došao do svog drugog naslova prvaka svijeta, odnosno pridodao ga je dvama paraolimpijskim zlatima.

Profesionalac od 2015. godine

Ovaj sportaš, inače internacionalno poznat pod skraćenim imenom Morteza Mehrzad, počeo se ovim sportom na klupskoj razini baviti 2015. godine, a već iduće godine našao se na Paraolimpijskim igrama i od tada je nezamjenjiv u reprezentaciji.

Mi prije svega ovom sjajnom sportašu, ali isto tako vrlo skromnom i zahvalnom čovjeku, želimo puno zdravlja, a onda bi trebao doći i još pokoji sportski uspjeh.

Cijeli finalni susret možete pogldedati u videu ispod teksta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider