Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
NAJVEĆA VELESILA

Amerikanci nemaju olimpijsku medalju u samo pet sportova, neki će vas iznenaditi

Američki sportaši i dalje čekaju prvu olimpijsku medalju u pet sportova. U nekima od njih su poprilično daleko.

Američki olimpijci (Foto: Profimedia)

Olimpijske igre najvažniji su sportski događaj u većini državi, ali Sjedinjene Američke Države su po tom pitanju nešto posebno.

Amerikancima su OI sportska svetinja, nemjerljivo s bilo čime drugim pa čak niti svjetskim prvenstvima. Tako se odnose prema sportu i kod njih olimpijski medaljaši imaju jedan poseban status.

No, čak niti Amerikanci nemaju medaljaške uzdanice u svim sportovima. Zapravo, u pet olimpijskih sportova do danas još nisu uspjeli osvojiti medalju.

U rukometu i stolnom tenisu niti blizu

Prvi od njih je nekako očekivan, a to je rukomet, sport s kojim su se često ismijavali i zapravo ga nikad nisu ozbiljno uzimali u obzir kao nešto čime bi se mogli aktivnije baviti. Na Igrama niti u jednoj konkurenciji nisu bili od 1996. godine, kad su bili domaćini.

Drugi sport je stolni tenis. Iako je riječ o kod Amerikanaca zapravo vrlo popularnom rekreativnom sportu, profesionalno ih nema nigdje. Među 150 najboljih muških igrača imaju trojicu prosječnih igrača, ali svi su zapravo Kinezi, a igračicu nemaju niti jednu u sto.

Najbliže su bili u jednom drugom sportu s reketom

Treći sport je badminton, gdje su ponekad sudionici. Ovaj sport u programu igara je od 1992. godine, a najbliže medalji bili su 2008. u Pekingu. Tada im je muški par došao do četvrtfinala, ali dalje nije išlo.

Tu je i ritmička gimnastika, sport u kojem su samo tri države izvan Europe uspjele doći do medalje. To su Kina, Kanada i Izrael. Najbolji plasman Amerikanki je dočekao u Tokiju, 11. mjesto od 14 reprezentacija.

Posljednji sport je nekako i najnoviji, a riječ je o trampolinu, koji igrom slučaja nije dio gimnastike nego je poseban sport.

U Parizu se natjecanje u trampolinu održava po sedmi put, a Amerikanci dosad imaju dva šesta mjesta.

Vjerojatno će popis ovih sportova ostati isti i nakon pariških igara, no Amerikanci su domaćini idućih pa se ne bismo čudili ako su već uložiti u spomenute sportove i pripremaju potencijalne olimpijske medaljaše.

Anton i Patrik Lončarić Bolest je ipak bila previše: Hrvatska braća nisu se uspjela plasirati u finale dvojca na pariće divider

Seina Otkazano natjecanje na Olimpijskim igrama, uzalud bačeno 1,5 milijardi eura divider

Imane Khelif (desno) Na Olimpijskim igrama nastupit će dvije boksačice za koje se sumnja da su muškarci divider

 

 

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook