Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliki i moćni

Mamić preuzeo najveći saudijski klub: Čekaju ga tri velike zvijezde!

Bivši trener Dinama Zoran Mamić raskinuo je ugovor s Al Ainom i preuzeo je Al Hilal iz Saudijske Arabije...

Zoran Mamić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Hrvatski nogometni stručnjak Zoran Mamić postao je trener Al Hilala, najtrofejnijeg kluba Saudijske Arabije i dvostrukog osvajača azijske Lige prvaka.

Mamić je prije nekoliko dana raskinuo ugovor s Al Ainom iz Ujedinjenih Arapskih Emirate, koji je vodio od 2017. Al Ain i Al Hilal klubovi su koje je trenirao trenutačni hrvatski izbornik Zlatko Dalić. Mamić je u Al Ainu naslijedio upravo Dalića, koji je ubrzo potom izabran za hrvatskog izbornika.

Zoran Mamić novi trener Al Hilala iz Rijada

Uz Dalića i Mamića, od hrvatskih trenera najveći saudijski klub trenirao je i Mirko Jozić. Bivši hrvatski izbornik proveo je na klupi Al Hilala jednu sezonu (1996./1997.) te je osvojio azijski Kup kupova.

Mamić je vodio zagrebački Dinamo od 2013. do 2016. To mu je bio prvi trenerski posao u karijeri, a prije toga je godinama bio sportski direktor Dinama. Nakon velikih pravosudnih problema u Hrvatskoj i optužbi za korupciju, Mamić se potom otisnuo u arapski svijet, preuzeo je saudijski Al-Nassr iz Rijada. Sad se, eto, vratio u glavni grad Saudijske Arabije, ali na klupu još većeg i financijski moćnijeg kluba.

Pregled posljednjeg dana prijelaznog roka: Hajduk prodao Saida, Barcelona morala odmah kupovati Prijelazni rok Willian i Šime Vrsaljko (Foto: AFP) Yannick Carrasco (Foto: AFP) Marouane Fellaini (Foto: AFP)

Mamić je s Al Ainom osvojio prvenstvo UAE-a i plasirao se u finale Svjetskog klupskog prvenstva, u kojem je poražen od Real Madrida. Taj mu je uspjeh otvorio vrata Al Hilala, gdje će zamijeniti portugalskog trenera Jorgea Jesusa. Mamića će u novom klubu dočekati tri velike zvijezde saudijske lige.

Za Ali Hilal jučer je potpisao poznati talijanski nogometaš Sebastian Giovinco, sredinom prosinca stigao je Španjolac Jonathan Soriano, a od kolovoza prošle godine u klubu je i francuski napadač Bafetimbi Gomis.

Momčad krcata zvijezdama

Na posudbi iz Benfice je peruanski reprezentativac Andre Carrillo, a od stranaca u klubu su još Španjolac Alberto Botia, bivši igrač Barcelone, Seville i Olympiacosa, Australac Miloš Degenek, Venezualac Gelmin Rivas i Omanac Ali Al-Habsi. Naravno, u momčadi je i nekoliko reprezentativaca Saudijske Arabije. Očito je da Al Hilal namjerava napasti azijsku Ligu prvaka, a osvajanje domaćeg prvenstva je imperativ.

Mamića će u elitnoj saudijskoj ligi dočekati bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić, koji je na klupi Al Ittihada iz Jeddaha. Al Hilal trenutačno je prvi na ljestvici saudijskog prvenstva, dok je Al Ittihad predzadnji i grčevito se bori za ostanak u ligi.

Žestoka borba Reala i Barce za Dinamova dragulja: U Maksimir sletjele rekordne ponude! Lovro Majer i Dani Olmo (Photo: Marko Lukunic/PIXSELL) Dani Olmo i Adrien Trebel (Foto: AFP) Dani Olmo (Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Inače, Mamić je u lipnju 2018. zajedno s bratom Zdravkom i Damirom Vrbanovićem, bivšim visokim dužnosnicima Dinama, nepravomoćnom presudom osječkog Županijskog suda proglašen krivim za Uskokove optužbe o izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna, te ih je osudio na zatvorske kazne. Zdravko Mamić osuđen je nepravomoćno na šest i pol godina, Zoran Mamić na četiri godine i 11 mjeseci, a Vrbanović na tri godine.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider