Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Izabrao je stranu

Znak da je Čačić posve okrenuo leđa Mamiću: A još ljetos bili su na vezi zbog "šakačke" afere koja je mogla razoriti Dinamo

Ante Čačić postaje trener i sportski direktor Dinama, menadžer engleskog tipa,,.

Zdravko Mamić i Ante Čačić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Kako se proteklih dana šuškalo u nogometnim kuloarima, Uprava Dinama ponudila je Anti Čačiću novi, poboljšani ugovor, najvjerojatnije do 2024.

Čačić postaje trener i sportski direktor u jednoj osobi, menadžer engleskog tipa. Sportske novosti pišu da je već potpisao novi ugovor, a očekuje se da Dinamo to službeno potvrdi preko svojih komunikacijskih kanala. Doduše, teško je reći koji su to točno kanali u ovom trenutku, odnosno tko što unutar kluba kontrolira? Ako ništa drugo, postoji mail koji imaju obje zaraćene struje.

Čačić postaje trener i sporski direktor

Može se postaviti pitanje je li moralno i dobro za Dinamo da u jeku previranja i ogorčene borbe za vlast u maksimirskom klubu, trenutačna Uprava potpisuje dugoročan ugovor takvog kalibra, a da ni sama ne zna dokad će biti na čelu kluba.

Zdravko Mamić Slijepci u Dinamu čudesno progledali: Pale su kaznene prijave, poruke i prijetnje, hvataju se za guše divider

Naravno da se moglo pričekati da se vidi kako će završiti bitka za Dinamovo žezlo, izvanredna ili redovita Skupština kluba bit će početkom ili sredinom ožujka i nakon nje trebalo bi biti puno toga jasnije.

Možda budu pometene obje struje

U najboljem scenariju možda se dogodi da obje zaraćene, a do jučer kompanjonske struje budu pometeno u duetu i da na vlast dođe neka treća, neukaljana i puno poštenija. Tko zna, država se konačno uključila, pa je sve moguće. Kruže informacije da je i takav rasplet moguć.

Neki će reći da je postavljanjem Čačića trenutačna Uprava zapravo htjela otežati situaciju budućim čelnicima, ako dođe do promjene upravljačke strukture, na ovaj ili onaj način. Tko god došao, da imaju svoga čovjeka u sedlu.

Čačić posve okrenuo leđa Mamiću

Kako god, i taj potez zorno pokazuje na čiju se stranu Čačić stavio u ratu dviju struja koje predvode ona zagrebačka, na čelu s članom Uprave Krešimirom Antolićem i predsjednikom Mirko Barišićem, te međugorska, na čelu s odbjeglim Zdravkom Mamićem i njegovim najeksponiranijim pobornicima u maksimirskom klubu, predsjednikom Nadzornog odbora Miroslavom Rožićem i članom Izvršnog odbora Damirom Zorićem.

Bakljada BBB-a na Maksimiru Egzodus s plamtećeg Maksimira, zvijezde žele napustiti Dinamo: Kad pukne, najbolje je biti daleko divider

Čačić je godinama slovio kao Mamićev čovjek, štoviše, intimus. Maksimirski neimar ga je i doveo u Dinamo na, malo je reći, zaprepaštenje šire javnosti, kao u ostalim i Antolića i gotovi sve članove Uprave, Izvršnog odbora i Skupštine, te ga je poslije instalirao i na mjesto izbornika hrvatske reprezentacije, unatoč golemom protivljenju i snebivanju javnosti, no u međuvremenu je očito okrenuo šapku i u maksimirskoj igri prijestolja stao je na stranu Barišićeve i Antolićeve struje.

Čačić na vezi s Mamićem oko "afere Petković"

Čak donedavno bio je na užarenoj telefonskoj liniji s Mamićem. Kako saznajem, još ljetos se konzultirao s Međugorjem oko načina razrješenja incidenta koji se dogodio na Dinamovim pripremama, kada je došlo do fizičkog obračuna Brune Petkovića i Dominika Livakovića, odnosno Petković je udario šakom Livakovića, te je zbog toga bio pred izbacivanjem iz momčadi, no zaprepašteni Čačić na kraju se predomislio i ostavio je Petkovića u kadru. Livaković se zauzeo za Petkovića, kao i cijela momčad, ali tko zna što je presudilo da se predomisli, možda djelomično i zbog uvjerljive međugorske sugestije?

Iako će u Dinamu reći da su konstantno na udaru medija, afera ipak nije procurila u javnost. Osobno sam taj eksces samo digresijski natuknuo u nekim ljetošnjim komentarima, no sve je ostalo pod velom tajni. Tko nije znao, teško je mogao shvatiti.

Da je procurilo van, bio bi to jamačno veliki skandal, i to u jako osjetljivom trenutku, taman uoči europskih kvalifikacija. Tko zna što bi bilo s Dinamom, a još više s Petkovićem i gdje bi danas bio?

Čačić lukavo odigrao: Livaković i Petković postali junaci

Rezultat je poznat; atmosfera je sačuvana, Dinamo se plasirao u Ligu prvaka, a Livaković i Petković ostali su dobri prijatelji i postali su jedni od junaka Dinamova proboja i dobrih rezultata u Ligi prvaka te osvajanja brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Katru.

Mora se priznati da je Čačić to pametno odigrao. Lukavo je pridobio  Petkovića na svoju stranu, a ovaj mu se odužio značajnim poboljšanjem forme i dobrim igrama.

Još jednom se pokazalo da nogomet piše svakojaka priče, orkestrira nemoguće obrate u svim smjerovima, pa i u tom smjeru da dojučerašnje podanici spremno okrenu leđa velikom gazdi kojem su se godinama besprizorno ulizivali.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider