Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Nogomet
kao što smo najavljivali..

Zlatko Dalić novi je izbornik reprezentacije Hrvatske!

Ante Čačić je smijenjen, a novi izbornik reprezentacije Hrvatske je Zlatko Dalić.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kao što se nagađalo od sinoć kasno navečer, nakon novog debakla Hrvatske protiv Finske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, Ante Čačić dobio je otkaz, a na njegovo je mjesto sjeo Zlatko Dalić.

Čačić je dobio otkaz nakon neuvjerljivih igara reprezentacije, koja je bila gotovo siguran sudionik Svjetskog prvenstva u Rusiji, a sada svega kolo prije kraja mora slaviti na teškom gostovanju u Ukrajini da bi izborila dodatne kvalifikacije. Čačićeva Hrvatska izgledala je bezidejno, beskrvno i na trenutke očajno, te je otkaz bio jedini logičan potez HNS-a.

Blizak aktualnoj vlasti

Mnogi smatraju da je stigao prekasno, jer je Hrvatska praktički na rubu duboke provalije, a s nje će ju pokušati spasiti Zlatko Dalić.

Dalić je trenerski ugled i kredibilitet stekao poglavito odličnim rezultatima u arapskom i azijskom svijetu, gdje je vodio ponajveće klubove i materijalno se osigurao za tri života. Taj je uvjet navodno bio vrlo važna stavka, jer se šuška da Savez u financijskom smislu ne stoji baš najbolje. HNS ne može platiti trenera kojem su financije najvažnija stavka, posebice ako se Hrvatska ne plasira na SP, dok je Daliću novac vjerojatno zadnja stvar na popisu želja.

Savez je s Dalićem spojio ugodno s korisnim; dobio je trenera kojeg će javnost vjerojatno dobro prihvatiti i neće ga preskupo platiti, ali i trenera bliskoj aktualnoj vrhuški saveza.

Nije došao zbog jedne utakmice

Dalić nije preuzeo klupu na samo jednu utakmicu. On je dugoročno rješenje Saveza. Prihvatio je vrući krumpir, jer mu je rečeno da će ostati izbornik kako god se završile kvalifikacije. A završavaju, barem grupnom fazom, u ponedjeljak, utakmicom u Ukrajini. Postoji puno kombinacija uoči posljednjeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a Hrvatska osim s pobjedom nije sigurna za dodatne kvalifikacije.

Podsjetimo, nakon što je Finska uzela bod na Rujevici, a Island slavio u gostima kod Turske, Islanđanima je za direktan plasman u Rusiju potrebna još samo pobjeda protiv Kosova pred svojim navijačima. U tom slučaju dvoboj Ukrajine i Hrvatske direktno odlčujuće o drugom mjestu.

U slučaju remija, stvari se mogu posložiti i tako da Hrvatska bude najlošija drugoplasirana reprezentacija i jedina ne izbori dodatne kvalifikacije!

Postao nogometna ikona Ujedinjenih Arapskih Emirata

Dalić trenerski zanat brusi od 2005. godine. Krenuo je kao trener Varteksa 2005. godine, u kojem je bio do 2007. Nakon toga je godinu dana proveo u Rijeci, Dinamu iz Tirane i Slaven Belupu, prije nego li je 2010. godine otišao u Saudijsku Arabiju.

Dvije je godine proveo u Al-Faisaly Harmahu, a zatim je sjeo na klupu Al-Hilalove B momčadi. Iste je godine (2013.) preuzeo i prvu momčad, a već je iduće otišao u Al-Ain, s kojim je ostvario najbolje trenerske rezultate karijere.

Dalić je s Al-Ainom osvojio President Cup, Arapsku Gulf ligu i Superkup, te je igrao u finalu Lige prvaka prošle godine. Osim titula s Al-Ainom, Dalić je s Al-Hilalom osvojio Kup, te bio viceprvak saudijske lige. S Dinamom iz Tirane je osvojio tamošnji Superkup, a a s Varteksom je davne 2006. godine igrao finale Hrvatskog kupa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider