Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ni bod ne znači play-off

Napeti rasplet skupine: Ovo su kombinacije koje Hrvatsku vode na Svjetsko prvenstvo

Island je nakon remija Hrvatske i Finske gotovo sigurno pobjednik skupine, a svoju će priliku u zadnjem kolu protiv uzdrmanih Vatrenih vrebati Ukrajina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što su završene utakmice u skupini F, dodatno se razbistrila situacija oko borbe za izbjegavanje posljednjeg mjesta na ljestvici drugoplasiranih reprezentacija. Na toj ljestvici upravo je Hrvatska na posljednjem mjestu koje ne vodi čak ni u dodatne kvalifikacije.

20:45 UKRAJINA - HRVATSKA

Hrvatskoj zato treba pobjeda i tri boda. Zna to i izbornik Zlatko Dalić koji je najavio da će nekim igračima promijeniti pozicije.

Bod u toj utakmici bit će dovoljan jedino ako Wales i Irska također odigraju neriješeno, ali s manjim brojem pogodaka jer iako Hrvatska i Wales trenutno imaju isti broj bodova te identičnu gol-razliku, Velšani su zabili gol više. U slučaju istog broja postignutih pogodaka (uz istu gol razliku) odlučuje FIFA-in fair-play u kojem je Hrvatska bolja.

Ako pak netko pobijedi u dvoboju Walesa i Irske, na ljestvici drugoplasiranih obje će ekipe biti ispred Hrvatske. Recimo i kako Slovačka ima bolju gol-razliku od Hrvatske pa je remijem ne možemo prestići unatoč mogućem istom broju bodova.

Dva skoro pa nemoguća scenarija

Postoji još opcija, ali se radi o gotovo nemogućim scenarijima. Ako Grčka na svom terenu ne pobijedi slabašni Gibraltar, tada bi BiH u slučaju pobjede u Estoniji preskočila Grke u toj skupini zbog bolje gol-razlike i naši bi susjedi bili drugi.

Također, ako Srbija kod kuće izgubi od Gruzije s dva ili više razlike, a Velšani ili Irci preskoče je pobjedama u njihovoj skupini, Hrvatska bi s remijem bila ispred Srbije zbog bolje gol-razlike na ljestvici drugoplasiranih. Ali to se, vjerujte, neće dogoditi.

Pobjeda donosi (privremeni) spas

U posljednjem kolu i Hrvatskoj i Ukrajini treba pobjeda za play-off. Moglo bi tu biti svašta, pa i dosta golova, ali takva je situacija i u slučaju Walesa i Irske. Obje se utakmice igraju u ponedjeljak od 20:45.

Pobjeda Hrvatske donijela bi toliko priželjkivani play-off, a u slučaju da Island ne pobijedi Kosovo na domaćem terenu, možda i čudesni izravni plasman u Rusiju. No realno je očekivati sljedeće: pobjeda Hrvatske donosi dodatne kvalifikacije, a remi najvjerojatnije oproštaj od nade u odlazak na Svjetsko prvenstvo.

 

 

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider