Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
borba za play-off

Hrvatska novim debaklom sve dalje od Svjetskog prvenstva

U utakmici pretposljednjeg, 9. kola skupine I kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo Hrvatska i Finska su u Rijeci igrali 1-1 (0-0).

Hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je samo bod odigravši protiv Finske 1-1 (0-0) u utakmici 9. kola skupine I europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji te je gotovo izgubila sve izglede za prvo mjesto i izravan plasman. Island je pobjedom u Turskoj stigao na prag odlaska u Rusiju.

Hrvatska je povela u 57. minuti golom Marija Mandžukića, a na 1-1 poravnao je Pyry Soiri u 90.

Hrvatska je odigrala još jednu neuvjerljivu utakmicu protiv mnogo slabijeg protivnika. Ponovno su izabranici Ante Čačića imali inicijativu, ali protiv organizirane obrane teško su stvarali prilike. Takva je situacija na terenu bila sve do Mandžukićeva pogotka, a zatim se Hrvatska čak i povukla i dopustila Finskoj kontrolu utakmice što je na kraju rezultiralo i izjednačenjem u samoj završnici.

Najbolju akciju u prvom poluvremenu Hrvatska je odigrala u devetoj minuti kada je Pivarić prošao po lijevoj strani i poslao prizemnu loptu kroz kazneni prostor, na nju je natrčao Vrsaljko, ali njegov pokušaj s ruba 16-erca je prohujao pored vratnice.

Najbolje razdoblje Hrvatska je imala sredinom prvog dijela kada je u razdoblju od 21. do 28. minute stvorila četiri izgledne situacije pred finskim golom. Udarac Vide glavom nakon kornera Schuller je odbio s gol-linije, zatim je Rakitićev pokušaj sa 20-ak metara prošao pored gola, da bi to razdoblje pritiska zaključio Perišić, no njegovi pokušaji u 26. i 28. minuti nisu išli u okvir gola.

Nažalost, nakon tih prilika Hrvatska kao da se "ispuhala" te do kraja prvog dijela više nije ozbiljno zaprijetila Hradeckom.

Finska je u 56. minuti po prvi put zaprijetila Subašiću, Hetemaj je poslao lijep centaršut, no udarac glavom Pohjanpala koji je išao pod gredu naš je vratar uspio odbiti.

Samo minutu potom Hrvatska je uspjela povesti. Kapetan Modrić povukao je još jednu akciju, Rog je proslijedio loptu do Kramarića koji je na lijevoj strani izvagao dvojicu finskih braniča i zatim lijepo petom proigrao Pivarića koji je stigao iz drugog plana. Uslijedio je prizemni ubačaj u peterac, tamo je Moisander nespretno reagirao i poslao loptu prema vlastitom golu. Mandžukić je na samoj gol-liniji samo potvrdio pogodak.

Finska stisnula Hrvatsku i zaslužila bod

No, nakon što je povela Hrvatskoj nije postalo lakše nego teže. Nevjerojatno, ali istinito nakon postignutog pogotka Hrvatska se povukla, a Finska je u posljednjih pola sata stvorila više prilika nego Hrvatska u prvih sat vremena. Svaki finski korner kreirao je paniku u hrvatskom kaznenom prostoru, a gosti do izjednačenja nisu stigli prvenstveno zbog nespretnosti Pohjanpala koji je nekoliko puta promašio loptu ili vrata, dok je njegov dobar pokušaj u 78. minuti Vida uspio blokirati.

Finci su na kraju ipak nagrađeni za svoju hrabru igru izjednačujućim golom Soirija u 90. minuti. Moisanderov centaršut preletio je Vidu, Pivarić je zaboravio svog igrača na drugoj vratnici, a Soiri je to iskoristio i s pet metara poslao loptu pored Subašića.

U preostala dva susreta u našoj skupini Island je kao gost svladao Tursku sa 3-0 i tako ju izbacio iz svih kombinacija za plasman na SP, dok je Ukrajina također na gostovanju bila bolja od Kosova sa 2-0.

Hrvatska će u Kijevu...

Ukupno glasova:

Ukrajina i Hrvatska (vjerojatno) za drugo mjesto

Hrvatska je sada druga na ljestvici sa 17 bodova, koliko ima i treća Ukrajina, dok je na vrhu Island sa 19 bodova. Kako u posljednjem kolu Island u ponedjeljak dočekuje posljenjeplasirano Kosovo za očekivati je da će se on pobjedom izravno plasirati u Rusiju, dok će Ukrajina i Hrvatska u izravnom susretu u Kijevu odlučivati o tome tko će kao drugoplasirani u dodatne kvalifikacije. Hrvatskoj je za drugo mjesto dovoljan i bod, dok Ukrajini igra samo pobjeda.

Četvrta Turska sa 14, peta Finska s osam i šesto Kosovo s jednim bodom više nemaju izgleda za odlazak na SP.

HRVATSKA - FINSKA 1-1 (0-0)

Stadion Rujevica.

GLEDATELJA: 8.000

STRIJELCI: 1-0 Mandžukić (57), 1-1 Soiri (90)

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Mitrović, Vida, Pivarić - Brozović (Rog, 54), Modrić, Rakitić, Perišić; Kramarić (Čop, 81) - Mandžukić (Pašalić, 85)

FINSKA: Hradecky - Arajuuri, Moisander, Ojala - Hetemaj (Soiri, 80), Sparv, Hamalainen, Schuller (Pukki, 68), Granlund - Skrabb, Pohjanpalo

SUDAC: Stefanski (Poljska)
 

 

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider