Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Strašni iznosi

Završen prijelazni rok u svim Ligama petice: Pogledajte tko su najveći potrošači i gdje su u svemu hrvatski igrači

Nakon Premierlige i Serie A, u petak je završen ljetni prijelazni rok u tri preostale Lige petice. Koji su transferi obilježili ljetne mjesece te koje se hrvatske nogometaše najviše plaćalo analizirao je reporter Nove TV Stipe Antonijević.

Završen prijelazni rok u Ligama petice (GOL.hr)

U petak u ponoć završen je ples stotina milijuna eura koji se ovog ljeta odvijao na tržištu Liga petice.

Najskuplji, a ujedno i transfer koji je podignuo najviše prašine onaj je Cristiana Ronalda u Juventus. 33-ogodišnji Portugalac nakon devet sezona u dresu Kraljevskog kluba, Madrid je zamijenio Torinom, što je Juventus platio Realu 117 milijuna eura.

Slijedi ga Chelseaja panična kupnja mladog vratara Kepe Arizabalage. Čak 80 milijuna eura isplatio je klub sa Stamford Bridgea na račun Athletic Bilbaa kako bi u posljednji tren pronašao zamjenu za Thibauta Courtoisa, koji je par sati prije potpisao za madridski Real.

Treći najskuplji transfer ovoga ljeta prelazak je Thomasa Lemara iz Monaca u Atletico Madrid. Usluge 22-godišnjeg francuskog krila Diego Simeone platio je 70 milijuna eura.

Samo 2,2 milijuna manje izdvojio je Pep Guardiola za dolazak Riyada Mahreza u Manchester City. 27-godišnjeg Alžirca katalonski stručnjak želio je već duže vremena, no tek je ovoga ljeta Leicester pristao prodati svog najskupljeg igrača.

Listu top pet najizdašnijih transfera zatvara posao oko još jednog vratara. Jedinica brazilske reprezentacije - Alisson za 62 i pol milijuna eura Romu je zamijenio Liverpoolom i tako dugoročno riješio problem kluba s Anfielda s pozicijom između vratnica.

Zanimljivo, ovo je prvi put u povijesti da su se među pet najskupljih transfera jednog prijelaznog roka u Ligama petice našla dva vratara, a o kojem je raritetu riječ govori i podatak da su prvo Alisson, a onda i Kepa preuzeli titulu najskupljeg golmana svijeta od Gianluigija Buffona, čiji je rekord stajao još od davne 2001. godine.

Pogledajmo sada koje su lige bile najveći potrošači. Očekivano, prvo mjesto drže klubovi iz Premierlige koji su ovog ljeta na račun odšteta isplatili milijardu i 420 milijuna eura. Zanimljivo, drugo mjesto zauzela je Seria A, koja s potrošenih milijardu i 140 milijuna eura najavljuje povratak svojih klubova u sam europski vrh.

Španjolska La Liga na trećem je mjestu s 893 milijuna eura, prvenstveno zbog relativno tihog prijelaznog roka dviju glavnih perjanica - Barcelone i Reala. Klubovi francuske i njemačke lige trošili su znatno manje, ali su i jedini završili prijelazni rok u plusu - s većim iznosom primljenih od isplaćenih odšteta.

A gdje su u svemu tome hrvatski nogometaši? Pogledajmo koji su od njih ovoga ljeta ostvarili najskuplje transfere.

Na prvom mjestu nalazi se Duje Ćaleta Car. Za 21-godišnjeg hrvatskog reprezentativnog stopera Marseille je Salzburgu isplatio 19 milijuna eura.

Drugo mjesto dijele Nikola Kalinić i Filip Benković. Obojica su za 14 i pol milijuna eura mijenjala sredine. 30-godišnji napadač dres Milana zamijenio je onim madridskog Atletica, dok je 21-godišnji stoper prešao iz Dinama u Leicester, koji ga je nakon debija u kupu poslao na jednogodišnju posudbu u škotski Celtic.

Na četvrtom mjestu prelazak je Šime Vrsaljka iz Atletica u Inter, no samo zato što je riječ o posudbi s pravom otkupa ugovora iduće sezone. Naime, jednogodišnja posudba klub iz Milana stajala je šest i pol milijuna eura, a za dodatnih 17 Šimu će idućeg ljeta moći i dugoročno vezati.

Top pet hrvatskih transfera ovog ljeta zatvaraju mladi produkti Dinamove škole. Za šest milijuna eura Ante Ćorić prešao je u Romu, dok je hrvatski prvak lijevog beka Bornu Sosu za isti iznos prodao bundesligašu Stuttgartu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider