Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
od ulice do glamura

Barcelona želi zanimljivog napadača: Ubojiti strijelac s jedinstvenom karijerom

Karijeru je počeo kao malonogometaš i španer iz lokalnog niželigaša, a sada bi mogao dogurati čak i do Barcelone...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Je li moguće od uličnih terena i četvrte lige doći do mitskog Camp Noua? Ovakav scenarij postat će realnost ako Barcelona krene po novog napadača koji se pojavio na njihovu transfernom radaru.

Radi se o francuskoj špici Monaca Wissamu Ben Yedderu, strijelcu 18 golova u 26 odigranih utakmica Ligue 1. Ubojiti Ben Yedder i ranije je bio u Barcinimim planovima, ali završio je u Monacu, koji je za njega Sevilli platio 40 milijuna eura, koliko vrijedi i po Transfermarktu.

Ben Yedder igrač je neobična puta i jedinstvena ostvarenja – napadač tuniških korijena jedini je igrač koji je predstavljao Francusku kao futsal i A-reprezentativac.

Zvali su ga Romario

Kao jedno od šestero djece odrastao je u predgrađu Pariza – jedan od prijatelja iz kvarta bio mu je Riyad Mahrez – gdje je paralelno igrao futsal i veliki nogomet za lokalne niželigaše. U jednom takvom počeo je seniorsku karijeru. Njegov uspon prema zvijezdama počeo je u četvrtoligašu UJA Aftorvilleu kada mu je bilo 19 godina. Tada je već bio iskusan futsal igrač sa šest nastupa za reprezentaciju.

gol expired Klopp sve iznenadio odabirom najboljeg igrača kojeg je doveo u Liverpool divider

Mnoge njegove vještine potekle su upravo iz te inačice nogometa. Snalažljivost na malom prostoru, brzina razmišljanja i reakcije ono su što Ben Yedderu daje prednost u kaznenom prostoru. U njegovu futsal klubu uspoređivali su ga s čuvenim Romariom…

"Jednom je izašao iz igre, promatrao utakmicu i rekao mi u drugom poluvremenu: 'Shvatio sam sve. Vratite me u igru.' Ušao je i zabio četiri gola", prisjetio se njegov futsal trener Tony Esteves, koji je za američki Bleacher Report otkrio pozadinu Ben Yedderova ubojitog instinkta.

Omladinskom pogonu prvog kluba omogućio je novu opremu

Ipak, odlazak u spomenuti Aftorville usmjerio je njegov put na velike terene. Tamo su brzo shvatili kakav je talent došao u njihov mali klub.

''Kad je taj omaleni dečko došao na probu, za 15 minuta sam rekao: 'Doveli ste mi Maradonu''', prisjetio se RMC Sport Michel Moulin, poduzetnik koji je tada obnašao funkciju sportskog savjetnika kluba.

gol expired Engleska legenda sjetila se trenutka kojeg je vidio cijeli svijet: ''Bože, bilo je posvuda'' divider

Moulin ga je najprije ponudio Lilleu, ali oni su ga odbili. Uslijedio je poziv Toulouseu, koji je odlučio dovesti malo poznatog skrivenog dijamanta iz pariškog predgrađa. Transfer je službeno bio besplatan, ali Moulin je otkrio da je odlazak Ben Yeddera iz četvrte u prvu ligu omogućio kompletnu novu opremu svim mladim igračima Aftorvillea.

Iskopao ga čuveni lovac na skrivene talente

U Toulouseu se Ben Yedder probijao polako, odradio je pristojan staž na klupi i u B-momčadi. Zanimljivo, prvijenac je zabio nakon što je ušao kao zamjena za bivšeg igrača Dinama Paula Machada.

gol expired Bivši igrač Hajduka ispričao Englezima o teškim vremenima: "Bilo je kao u zatvoru" divider

U Francuskoj ga je pronašao čuveni Sevillin operativac Monchi, koji se specijalizirao baš za igrače poput Ben Yeddera – kvalitetne nogometaše koji su promaknuli većim klubovima. Bilo mu je 26 godina kada je stigao u Sevillu i 28 kada je debitirao za Francusku. Na njegovu žalost, nije se našao na konačnom popisu za Rusiju, gdje su Tricolori postali svjetski prvaci.

Od ove, nažalost prekinute sezone ponovno je u Ligue 1, a u dresu Monaca zabija češće nego ikada. Vidjet ćemo ima li vremena za još jedan veliki transfer…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider