Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Heroj povijesnog podviga

Kakva priča: Od četvrte lige i futsala do rušenja svih Mourinhovih snova

U prvoj utakmici nije ni igrao, a drugoj se prometnuo u heroja povijesne pobjede svog kluba.

Wissam Ben Yedder (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Sevilla je prvi put nakon 1958. godine izborila četvrtfinale Lige / Kupa prvaka, i to na kakav način - na Old Traffordu su pobijedili Manchester United. Dojam je da su mnogi jedva dočekali ovu ''pobjedu nogometa'', a engleski komentatori se slažu – Sevilla je kaznila destruktivnu, "antinogometnu" taktiku Josea Mourinha.

Glavni je krvnik u izvršenju te kazne bio Wissam Ben Yedder. Ovaj je napadač ušao u igru u 72. minuti, a već u 74. je šokirao Old Trafford. Primio je loptu, nadmudrio Erica Baillyja i preciznim udarcem poslao loptu u mrežu Davida De Gee, ponajboljeg svjetskog vratara koji je ove sezone često spašavao United, uključujući i prvu utakmicu protiv Seville.

Već u 78. minuti rezultat je 2:0, a strijelac je opet Ben Yedder. Ovaj put je nadmudrio Ashleyja Younga i uz malo sreće poslao loptu preko gol linije za veliko slavlje Andalužana.

Otkrio ga Sevillin "čudotvorac", a zaigrao je i za futsal reprezentaciju Francuske

Ben Yedderu je to bio već osmi gol u Ligi prvaka ove sezone, čime je postao drugi strijelac najelitnijeg klupskog natjecanja! Ispred njega je samo Cristiano Ronaldo s 12 golova, ali detaljnija statistika je na strani Sevillina golgetera.

Sevilla izbacila Manchester United (Foto: AFP) Sevilla izbacila Manchester United (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ronaldu je za 12 golova trebalo čak 50 udaraca, dok je Ben Yedder svojih osam zabio iz samo 19, od čega je 16 išlo u okvir gola. U postocima, 24 posto Ronaldovih udaraca završi u mreži, dok je u Ben Yedderovu slučaju postotak realizacije 42 posto. Ben Yedder u prosjeku zabija gol svake 63 minute, a i tu je od njega bolji samo Ronaldo s jednim golom na 60 minuta u igri.

Ovaj Francuz tuniškog podrijetla odrastao je u predgrađu Pariza, a jedan od njegovih prijatelja iz djetinjstva je zvijezda Leicestera Riyad Mahrez. Nastupao je za mladu reprezentaciju Francuske, a zanimljivo je da je upisao i dva nastupa za francusku futsal reprezentaciju. S 20 godina igrao je četvrtu francusku ligu, nakon čega se probio do Toulousea kroz njihovu drugu momčad. U Sevillu ga je iz za devet milijuna eura doveo ''čudotvorac'' Monchi, bivši sportski direktor koji tu funkciju trenutno obnaša u Romi.

"Samo sam koristio svoj instinkt"

Nakon nepune dvije sezone u Sevilli Ben Yedder je na učinku od 37 golova, od čega već 19 u aktualnoj sezoni. Odličan učinak kada se uzme u obzir da utakmice i dalje često počinje na klupi - u prvoj sezoni je od 42 utakmice u svim natjecanjima počeo njih 26, dok je ove sezone odigrao 34 utakmice, od čega je 25 počeo u prvih 11. Zanimljivo, u prvoj utakmici protiv Uniteda nije ni ušao u igru.

Ben Yedder se dokazao kao ubojit napadač, sposoban iskoristiti i najmanju pukotinu u protivničkoj obrani, a da mu Englezi odgovaraju pokazao je već u grupnoj fazi, u kojoj je Liverpoolu zabio tri gola u dva nastupa. Nakon rušenja Uniteda otkrio je tajnu svoje velike utakmice.

''Znamo da je De Gea vrhunski vratar, jedan od najboljih na svijetu. Samo sam koristio svoj instinkt i nisam previše razmišljao o tome. Dao sam sve od sebe, nisam uopće razmišljao da igram protiv momčadi poput Manchester Uniteda'', rekao je.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider