Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Svi oči uprte na Anfield

Vikend velikih derbija: Okršaj koji bi mogao usmjeriti borbu za naslov prvaka Engleske

Ovog vikenda igra se nekoliko velikih derbija širom Europe…

Manchester City i Liverpool (Foto: Afp)

Nakon uzbuđenja u Ligi prvaka i Europskoj ligi, ovoga vikenda nastavljaju se nacionalna prvenstva, a na rasporedu je nekoliko sjajnih ogleda poput velikog njemačkog derbija između Bayerna i Borussije Dortmund te okršaja europskog i engleskog prvaka Liverpoola i Manchester Cityja.

Bayern - Borussia Dortmund (subota, 18:30)

Nakon što su se ''riješili'' Nike Kovača, nogometaše Bayerna očekuje novi izazov, ogled protiv Borussije Dortmund. Oba kluba imala su uspješan nastup u Ligi prvaka, Bavarci su dobili Olympiakos (2:0) i osigurali plasman u osminu finala, dok je Borussija velikim preokretom porazila Inter (3:2) te načinila velik korak prema plasmanu u drugi krug.

Slavljenje Olmova poziva (Foto: Screenshot/GNK Dinamo) Pogledajte kako je Olmo saznao za poziv u Furiju: Bjelica priopćio, suigrači čestitali na neobičan način divider

Međutim, interni problemi koje Bayern ima ove sezone nisu nestali Kovačevim odlaskom, te momčad iz Dortmunda ima priliku gurnuti najvećeg suparnika u još veću krizu. U zadnjih pet međusobnih susreta slavili su domaćini, tri puta Bayern, a dva puta Borussija.

Bayern dočekuje Klassiker na četvrtom mjestu s 18 bodova, dok je Borussija druga s bodom više. U vodstvu je Borussija Moenchengladbach s 22 boda.

Šahtar - Dynamo Kijev (nedjelja, 16:00)

Nakon što su u Zagrebu ''preživjeli nemoguće'', igrače Šahtara očekuje najveći ukrajinski derbi, ogled protiv Dynama. Prije samo osam dana igrali su i u Kupu, a Dynamo je pobijedio 2:1 nakon produžetaka. Međutim, Kijevljani u prvenstvu nakon 13 kola imaju velikih 10 bodova zaostatka i njihovim porazom prvenstvo bi bilo riješeno.

Kylian Mbappe (Foto: AFP) Liverpool prodaje najboljeg igrača Realu i kupuje veliku zvijezdu za 250 milijuna eura divider

Obje momčadi ovoga su tjedna imale europske ispite, Šahtar u Ligi prvaka protiv Modrih, a Dynamo u Europskoj ligi na gostovanju kod Kopenhagena. Šahtar će imati dan odmora više.

Liverpool - Manchester City (nedjelja, 17:30)

Možda i najiščekivaniji dvoboj ovoga vikenda bit će okršaj za Englesku. Dio otočkih stručnjaka dvoboj Liverpoola i Manchester Cityja proglasio je najvećom utakmicom u Premiershipu ove sezone. S jedne strane Anfielda stajat će europski, a s druge strane engleski prvak. Redsi predvode ljestvicu s 31 bodom, šest više od Građana i pobjedom bi pobjegli na velikih +9 te tako načinili veliki korak prema osvajanju naslova prvaka koji čekaju 30 godina.

U zadnjem ligaškom ogledu City je na Etihadu pobijedio s 2:1, no bila je to utakmica u kojoj je Liverpool zaslužio barem bod. Mnogi još pamte kako je John Stones s crte skinuo loptu i spasio gol Cityja. Na koncu sezone Građani su osvojili prvo mjesto baš s bodom prednosti. Ove nedjelje ulozi će ponovo biti veliki.

Lilian i Marcus Thuram (Foto: AFP) Otac zabio samo Hrvatskoj, a sin trpa: Velika uzdanica vodeće momčadi Njemačke divider

Momčad Jurgena Kloppa u nešto je boljoj formi. U posljednjih 11 utakmica Liverpool je dobio 10 uz razliku pogodaka 25:9, dok su odabranici Pepa Guardiole upisali osam pobjeda, dva poraza i remi uz razliku golova 34:10. Liverpool 45 utakmica u nizu nije poražen na svom Anfieldu, a City je zadnju gostujuću pobjedu protiv Redsa u prvenstvu ostvario davne 2003. godine (2:1).

Juventus - Milan (nedjelja, 20:45)

Premda su Juventus i Milan dvije najuspješnije talijanske momčadi s ukupno 53 ''scudetta'' i devet europskih titula, od velikog Milana ostalo je tek ime. "Rossoneri" posljednjih sezona nikako da pronađu put povratka u vrh talijanskog i europskog nogometa. Od zadnjih osam "Derby d'Italia", kako na Apeninima zove njihove okršaje, svih osam dobio je Juve uz razliku pogodaka 18:4. Bilo bi veliko iznenađenje kada torinska "Stara dama" ne bi slavila i u nedjelju.

Juve dočekuje derbi na vrhu ljestvice s 29 bodova, čak 16 više od Milana, koji je na skromnoj 11. poziciji.

Marseille - Lyon (nedjelja, 21:00)

Posljednjih godina PSG je privatizirao Le Championnat osvojivši šest od zadnjih sedam prvenstva, pa ostalim klubovima ostaje tek borba za pozicije koje vode u Ligu prvaka.

Ivan Rakitić i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Rakitić postao Barcin Pedro: Ivan bira između dva velikana, Ronaldo podigao palac divider

OM je ove sezone nešto uspješniji od Lyona i trenutačno drži četvrto mjesto s 19 bodova, bodom manje od Angersa na drugoj poziciji, dok PSG ima osam bodova fore. Lyon je sjajno ušao u sezonu upisavši dvije uvjerljive pobjede, a potom zaronio u veliku krizu nanizavši sedam kola bez pobjede upisavši pritom četiri poraza i tri neodlučena ishoda. Brazilski trener Sylvinho dobio je otkaz, a momčad je preuzeo Rudi Garcia, koji je u svibnju napustio Marseille nakon što ga je vodio tri sezone.

Garcia je uspio stabilizirati momčadi i Lyon dočekuje derbi s tri pobjede u nizu. U posljednja četiri međusobna susreta slavio je Lyon.

Real Betis - Sevilla (nedjelja, 21:00)

U nedjelju će proključati i vruća andaluzijska krv kada na stadionu Benito Villamarín snage odmjere gradski suparnici Real Betis i Sevilla. Policija se ozbiljno priprema za seviljski derbi, a za sigurnost će se brinuti više od 1000 policajaca i redara. Utakmica je proglašena visokim rizikom, pa su angažirana i četiri psa iz posebne jedinice. Do sada je Sevilla bila uspješnija, od 129 međusobnih ogleda dobila ih je 60, a Betis 38.

Sevilla dočekuje derbi na petom mjestu, dok je Betis na 15. poziciji.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider