Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dali svjetske i europske prvake

VIDEO Zavirite u tvornicu nogometnih šampiona: Drže do tradicije, jako su uspješni i obožavaju Vatrenog

Reporter Marko Šepat za Dnevnik Nove TV je posjetio Real Sociedad i napravio veliku reportažu o španjolskom nogometnom divu.

San Sebastian je tek treći grad po veličini u autonomnoj zajednici Baskiji, ima oko 180 tisuća stanovnika, ali je dom jednog od najboljih španjolskih klubova s europskim renomenom. To je, dakako, Real Sociedad!

Tajna se krije na svega petnaestak minuta vožnje od gradskog središta, gdje se nalazi čuvena klupska akademija Zubieta:

"Filozofija je uvijek bila ista, osjećaj identiteta i za klub i za igrača. Da dođe u klub sa željom da igra za prvu momčad, ne da im sad bude biti nogometaš, nego igrač Real Sociedada", objasnio je zamjenik voditelja škole nogometa Alfonso Azurza.

Ljetos je Španjolska osvojila Europsko prvenstvo, a najviše igrača je dao upravo Real Sociedad, i to petoricu igrača, od čega su trojica prošla čuvenu akademiju Zubietu –- Le Normand, Zubimendi i Oyarzabal.

"Identitet Real Sociedad je također faktor što s tako ograničenim ljudskim resursima i možemo reći s tako malo stanovnika na ovom prostoru možemo razvijati takve igrače. Cilj nam je postići da igrač ostvari svoj puni potencijal. Tako može doći u prvu momčad, reprezentaciju ili postati prvak Europe."

Kroz Zubietu su prošla i dva svjetska prvaka, Xabi Alonso i Antoine Griezmann kojeg su francuski klubovi proglasili premalim, ali Sociedad je prepoznao potencijal. Zanimljivo, išao je u školu preko granice, u 60-ak kilometara udaljeni grad, a onda dolazio na treninge u Zubietu.

"Antoine i danas zahvaljuje Real Sociedadu za to što je postao. Mi se ponosimo time i to povećava vrijednost brenda Real Sociedada."

Klub je početkom 80-ih s isključivo baskijskim igračima osvojio dva španjolska naslova. No 1989. napravio je presedan i potpisao prvog stranca u povijesti, Irca Johna Aldridgea iz Liverpoola. 2002. godine donio je odluku da Zubietu mogu pohađati i ne Baski, vec i Španjolci te inozemni igrači.

"To je bila vjerojatno prijelomna točka za politiku kluba u tome trenutku. Jer bilo je nužno da budemo konkurentni u španjolskoj ligi i da ostvarujemo što bolje rezultate. Naprosto smo se morali otvoriti tom tržištu", objasnio je Azurza.

Do tradicije se i dalje drži: 60 posto igrača prve momčadi mora stići iz omladinske škole, a u njoj pak mora biti 80 posto baskijskih nogometaša, no prate se i trendovi modernog nogometa.

Real Sociedad je posljednjih godina povećao kapacitet stadiona za 8 tisuća mjesta na okruglih 40, a ništa, jasno ne ide, bez društvenih mreža na kojima je od 2020. godine dobio 14 milijuna novih pratitelja.

Prodaja dresova je samo prošle sezone imala rast od 25 posto, tako da nema sumnje da je naš Luka Sučić odabrao idealan klub za svoj svog nogometnog puta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
👑👑👑👑👑

🗣: "Ne volim kad me podsjećate na moje godine. (...) To je nešto impresivno, ponosan sam na ovaj rekord, na to što sam još uvijek u najboljem klubu na svijetu."

📸: Profimedia
Hajduk uspješno prošao teško gostovanje kod posljednjeg na ljestvici, ali vrlo dobrog Slaven Belupa!
Stigli su sastavi za utakmicu Slaven Belupa i Hajduka! Gattuso je odlučio ostaviti Durdova na klupi.

Provjerite sastave > https://bit.ly/3Yw8nbd
Može li Hajduk neokrznut proći teško gostovanje u Koprivnici i pobjeći rivalima na četiri boda prednosti, vaša prognoza rezultata?

Više o utakmici > https://bit.ly/3Yw8nbd