Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"
Nogomet
Mnogi će letjeti

Uragan u Dinamu, lista za odstrel: Konačni obračun s Mamićevom strujom, ide teška metla

Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu, organizaciji rada i sistematizaciji radnih mjesta GNK-a Dinamo s katalogom poslova ugledao je svjetlo dana…

Dinamov grb (Foto: Ivana Nobilo/Cropix)

Obračun struja u Maksimiru nastavlja se nesmiljenom žestinom. Najavio sam oluju, dogodio se uragan. Nova sistematizacija radnih mjesta u Dinamu konačno je ugledala svjetlo dana. Izmigoljila je u utorak na sunčeve zrake poput ohlađenog i jedva pokretnog gmaza. Bilo je povuci-potegni, ali ipak je došla do djelatnika Dinama, pa tako i do novinarskih stolova.

Glavna loža u Maksimiru Velika oluja u Dinamu: Nervoza i strah, Mamićeva bliska suradnica zatražila papire divider

Prethodila joj je sjednica savjetničkog tijela predsjednika. Održana je prošli petak i, kako saznajem, bila je dosta burna. Čujem da odluke nisu bile baš jedinstvene, no glasački stroj ipak je odradio svoje. Demokracija u punom izričaju.

Na dokumentu je rađeno dva-tri mjeseca i, kako stoje stvari, njime će Plavi saloni biti temeljito pometeni od kadrova koji su se na posljednjoj Skupštini stavili na stranu Zdravka Mamića i njegove struje predvođene Damirom Zorićem. Kada počne realizacija i dokument se provede u djelo, Maksimir će biti očišćen od Mamićeve struje kao da ga je pogodio uragan Katrina, ali s ciljanim metama.

Nova sistematizacija radnih mjesta u Dinamu

Kaže se da se osveta servira hladna, ali u Maksimiru je pogodniji termin da se željezo kuje dok je vruće. Dok ste na vlasti i pri žezlu, hitro metlu u ruke i nepoćudne niz stepenice, po mogućnosti na glavu.

Od važnijih dužnosnika već ih je dvoje prošlo kroz izlazna vrata. Dva člana stare Uprave nisu više u Dinamu. Krešimir Antolić barem formalno jer očito da je parkiran sa strane i čeka priliku da se vrati, a Amra Peternel stvarno. Oboje su dobili raskid ugovora i bogatu otpremninu.

Marko Livaja i igrači Hajduka Kup je utješna nagrada, Hajduk želi prvenstvo: Leko s dva prava pojačanja i pametnim pristupom može napasti Dinamo divider

Dok se malo tko sjeća kada je Peternel posljednji put viđena u Maksimiru, svjedoci kažu da je Antolić još uvijek redoviti posjetitelj, gotovo svakodnevno. Na utakmicama čak sjedi u glavnoj loži. Znači, uopće se ne krije. Dapače, sve skupa sugerira da napadno pokušava ostaviti dojam da zapravo nikamo nije otišao i da je još uvijek bitan. Ne znam što na sve kažu Boysi, osjećaju li se izigranima, ali ako je to ta promjena o kojoj se pričalo, bojim se da neće biti dobro.

Dok Antolić može računati na blagoslov maksimirskih šefova i slobodno ostati pri vatri, čak i bez formalnog ugovora o radu, teško da se tomu mogu nadati nepoćudni kadrovi koji su obuhvaćeni novom sistematizacijom. Naime, pojedina su radna mjesta ukinuta, neke direktorske fotelje lete kroz prozor. Zlobnici će reći da su to baš one na kojima su sjedili pripadnici suparničke struje. 

Lista za odstrel

Koliko se može zaključiti, na listi za odstrel su direktor marketinga i član Skupštine Tomislav Rukavina, pa i direktorica nabave Ivana Perić. Ako me pamćenje služi, baš je ona podnijela prijavu za seksualno zlostavljanje protiv Antolića.

Izgleda da neće biti ni funkcije voditelja skladišta, a nju je obnašala Elizabeta Sverić, članica Skupštine koja se također nije priklonila pobjedničkoj struji. Nije jasno što će biti s Marijanom Vlakom, šefom skautske službe, koji na Skupštini nije podržao novi smjer. Može se očekivati da će doći do velikih promjena u Dinamovoj školi nogometa. Teško je očekivati da će u njoj ostati raditi, primjerice, Dalibor Poldrugač, a šuška se da je na izlaznim vratima i šef škole Tomislav Butina.

Franjo Ivanović u skoku Iznenađujući transfer koji diže prašinu: Viđen na derbiju, Dinamo ulazi u utrku s Rijekom za velikog talenta divider

Uglavnom, riječ je o pravilniku sistematizacije radnih mjesta na čak 76 strana. U njemu se svašta može pročitati. Ima podosta proturječnosti i kontradiktornosti.

U oči upadaju različiti uvjeti za članove Uprave. Jednima je uvjet dugogodišnji rad u nogometu, a drugima nešto posve drugo. Otprilike kako kome odgovara i tko što ispunjava. Kada pogledate tko sjedi u Upravi i to povežete s njihovim životopisima, zaključci se nameću sami od sebe.

Tko će biti direktor novog radnog odjela? 

Stvoreni su i neki novi radni odjeli, primjerice onaj Operativnog poslovanja, u kojem su objedinjeni marketing, kupnja i prodaja robe. Šef tog odjela imat će popriličnu moć u rukama jer tu je koncentrirano puno radnih mjesta, a onda je sigurno i proračun pozamašan.

Ne zna se tko će zasjesti na tu direktorsku funkciju, za koju je propisano poveće radno iskustvo, u klubu i izvan kluba, no u maksimirskim kuloarima spekulira se da bi to mogao biti Damir Miličević, koji kotira kao blizak poslovni suradnik predsjednice Uprave Vlatke Peras.

Njega je spomenuo predsjednik Dinama Mirko Barišić na onom opjevanom sastanku s djelatnicima kluba. Najavio je da bi mogao biti šef konzorcija za izgradnju stadiona. Sugestija više nego dovoljna za neku visoku funkciju u novoj raspodjeli karata.

Kada se malo pozornije prolista pravilnik, mogu se uvidjeti proturječnosti o uvjetima stručne spreme, pa se tako visoka stručna sprema traži za poslove koji su hijerarhijski ispod nekih drugih za koje je dovoljna srednja stručna sprema. Sugerira li to da se neki poslovi čuvaju za ciljane persone, teško je reći dok u optjecaj ne dođu imena.

Samo demokratski Statut može donijeti suštinske promjene

Ne znam kako će se u ovu sistematizaciju uklopiti novi Statut, a teško je reći i dokle se stiglo s njegovom izradom, međutim posve je jasno da će Statut biti ključna točka oko koje će se lomiti koplja. Samo Statut može donijeti suštinske promjene.

Ovo što je sada na djelu tek je epilog obračuna pripadnika istog klana koji su do jučer sjedili i pili zajedno te jedni drugima čvrsto držali leđa u kojekakvim rabotama. U svemu su bili zajedno i klimali glavama dok se gazde nisu potukle oko veličine kolača. Tek je tada došlo do diferenciranja i distanciranja, ali u principu je to sve ista grupacija koja grčevito želi zadržati vlast i to joj je jedini cilj.

Ukratko, dramatična promjena Statuta i uvođenje istinske demokracije, u kojoj će navijači, odnosno članovi dobiti pravo glasa da biraju i bivaju birani, nikako im ne odgovaraju. Nikakva sistematizacija tu neće pomoći ako odredbe Statuta ne budu onakve kakve priželjkuju najgorljiviji navijači Dinama. Tek tada će doći do pravičnog i kvalitetnog provjetravanja u Maksimiru.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider