Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Kup je utješna nagrada, Hajduk želi prvenstvo: Leko s dva prava pojačanja i pametnim pristupom može napasti Dinamo

Nakon osvojenog Kupa, Hajduk kreće u slaganje momčadi za novu sezonu. Koliko je pojačanja u stanju dovesti da bi Leko složio igru kakvu želi i je li to uopće dobra ideja?

Marko Livaja i igrači Hajduka (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Ništa od iznenađenja u finalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa. Hajduk je uspio zaključiti sezonu s trofejom, a Šibenik praznih ruku seli u drugi razred hrvatskog nogometa.

Policija na Rujevici Policija privela 45 navijača: Koristili dronove, helikopter i posebno vozilo za osiguravanje Kupa divider

Splićani su slavili bez prevelikog naprezanja. Bila je tu rutinska pobjeda Hajduka, posve zaslužena. Šibenik jest u polufinalu izbacio Dinamo, ali kada se to papagajski ponavlja i u nizovima gubi, ubrzo ta parola postane ofucana.

Šibenik se raspao

Šibenik je u posljednjih osam utakmica izgubio sedam puta i samo je jednom pobijedio. Stoga ne čudi što je prosuo veliku bodovnu prednost ispred Gorice, a onda i izgubio u finalu Kupa. Kako je igrao veći dio proljetne sezone, teško je reći da je zaslužio više od toga što je dobio. Raspad sistema na Šubićevcu doima se najboljom kvalifikacijom.

Vidjet ćemo hoće li se Šibenik uspjeti konsolidirati i pokušati vratiti u elitni rang već sljedeće sezone. To je prilično neizvjesno jer nije baš jasno kako će se stvari dalje razvijati. U šibenskom klubu vlasnička struktura u zadnje vrijeme jako brzo se mijenja, tako da se može reći kako je na Šubićevcu stalna samo mijena.

Otkako je neovisne Hrvatske, Hajduk je prvi put obranio Kup. Splićani su bučno proslavili pobjedu, ali kada se buka stiša, izronit će saznanje da je to samo utješna nagrada. Istina, slatka, ali ipak nedovoljno obilna da utaži veliku glad koja traje već 18 godina.

Kup je utješna nagrada, Hajduk želi prvenstvo

Kada se podvuče crta, splitska sreća nije ni polovična. Prvi cilj Bilih je prvenstvo, postavili su ga sami uoči početka sezone.

„Nećemo se lagati, svi mi sanjamo naslov prvaka“, iskreno je kazao Filip Krovinović.

Je li Hajduk osvajanjem Kupa napravio korak bliže ostvarenju tog cilja?

Marko Livaja VIDEO Livaja jednom gestom razbjesnio Funcute pa poveo navijanje: "Pi*ke šibenske" divider

„Možemo još puno napredovati. U sljedeće prvenstvo moramo krenuti maksimalno ozbiljno jer puno toga smo ove sezone propustili“, utvrdio je Marko Livaja, najveća zvijezda Hajduka i heroj Splita.

Te izjave same za sebe govore koliko Bili žele naslov prvaka. Ipak, atmosfera na Poljudu sada je puno bolja nego na početku proljetnog dijela sezone. Iako će cinici reći da je Hajduk zaredao s pozitivnim rezultatima kada više nije bilo bitno, ipak je bolje pobjeđivati nego gubiti, pa i kada je sve gotovo. Splićani su u prvom redu popravili igru u obrani. Ni u finalu Kupa nisu primili pogodak, šestu utakmicu zaredom.

"Lakše je složiti obranu nego napad"

„Ha, obranu je lakše složiti nego napad“, pomalo sarkastično prokomentirao je trener Hajduka Ivan Leko, koji je očito stao u obrambeni stav na pitanje o poboljšanoj obrani.

Bila je to jasna aluzija na jako loš start u proljetni dio sezone, kada je Hajdukova obrana izgleda komatozno. Leko je morao promijeniti filozofiju igre koju je tako uporno forsirao.

Funcuti FOTO Funcuti poslali žestoku poruku Torcidi: "Svjetski prvaci po broju penala" divider

Očito nevoljko, zna se koliko je tvrdoglav u nekim stvarima, ali naprosto je bio prisiljen progutati ponos jer su mu kola tako brzo jurnula nizbrdo da bi završila tko zna gdje da je i dalje inzistirao na tome da se momčad njemu prilagođava, a ne on momčadi.

„Mislim da pomalo rastemo, sad smo pametniji nego u siječnju“, kazao je Leko, priznavši da je sve puno lakše nakon osvojenog trofeja.

Svjestan je da bi bio u bezizlaznoj poziciji da je Hajduk kojim slučajem izgubio u finalu. Pao mu je jako težak kamen s leđa.

„Da nismo osvojili, mogli bismo zaključati bravu i ajd ća“, otvoreno je kazao i zaključio.

Kupljeno vrijeme

„Napravili smo neke temelje, mislim da smo bolji nego početkom godine. I predsjednik, i navijači, i igrači, a i mi u stožeru jako smo ambiciozni. Idemo raditi i stvarati momčad za sljedeću sezonu.“

Leko je uspio kupiti vrijeme da posloži stvari kako on hoće, ali posve je jasno da ladanje u trofeju neće dugo trajati. Kako sam kaže, opuštenost u Splitu traje samo do sljedeće utakmice, a nervoza kreće već nakon prvog poraza.

E, sad, ostaje pitanje može li i hoće li uspjeti provesti svoju utabanu ideju? I je li to uopće dobra opcija za Hajduk? Početna Lekina vizija Hajdukove igre imanentna je njegovom shvaćanju nogometa, no pokazalo se da nije primjenjiva na terenu u danim okolnostima, barem ne s kadrom koji trenutačno ima na raspolaganju.

Marko Livaja Livaja: "Na kraju se broje samo trofeji, ali puno smo toga propustili ove sezone" divider

Drugim riječima rečeno, Hajduk će morati dovesti tko zna koliko pojačanja ako želi razvijati Lekinu viziju u njegovom zacrtanom smjeru. Dojam je da bi bilo lakše sastaviti konkurentu momčad, a onda i igru da se Leko nastavi prilagođavati splitskoj stvarnosti. Kada je popustio i odlučio se prilagoditi, Hajduk je izgledao puno bolje. Rezultati su također bili bolji.

Očito je da ovaj Hajduk ne može na kvalitetan način odgovoriti Lekinoj napadačkoj viziji, nema dovoljno kvalitete za takvu igru, ali to ne znači da ima lošu momčad, pogotovo za hrvatske prilike.

Hajduk ne može dovesti 6-7 pojačanja

Izgleda da bi bilo bolje i realnije da Leko nastavi gdje je stao, a ne da se opet vraća na početak. Hajduk nema ni moći ni sredstava za neku duboku kadrovsku križaljku. Za blago osvježenje da, za potpunu rekonstrukciju ne.

Ako Leko dosad nije shvatio da je iluzija da Hajduk može igrati kako bi on volio, dojam je da je projekt napada na naslov prvaka osuđen na propast. Razlog je jednostavan: Hajduk ne može dovesti 6-7 pravih pojačanja, ali možda može dva ili tri.

Hajduk Spektakularne scene iz Rijeke: Livaja vodio navijanje, Subašić zaplakao nakon poruke divider

Hajduk kako sada izgleda i s ovim stilom igre, pojačan samo s dvojicom pravih igrača na deficitarnim mjestima, bio bi osjetno bolji, a vjerojatno i kadar uhvatiti se u koštac s Dinamom.

Leko s dva prava pojačanja i pametnim pristupom može napasti Dinamo

Ne mora Hajduk nužno imati bolju momčad od Dinama da bi bio prvak. Nerijetko je dovoljno da se glavnom rivalu približite kvalitetom i gardom, ali da imate jaču želju, motivaciju, navijačku podršku. Uostalom, tko zna kako će Dinamo izgledati sljedeće sezone?

Hrvatska liga je takva da je dojam da bi Hajduk s dva prava pojačanja bio u stanju pobjeđivati u nizovima i biti za petama Dinamu, ako već ne ispred njega. Kada suparnik osjeti zadah rivala na vratu puno teže mu je igrati.

Pritisak je puno veći, nervoza očitija. Već se pokazalo da je tomu tako. Sjetite se pretprošle sezone, a i one kada je Rijeka bila prvaka. U Maksimiru se navikli da u ranom dijelu sezone naprave razliku i onda u sporohodnoj brzini završe prvenstvu. No kada im se puše za vrat, Modri su puno ranjiviji.

I Leko i Hajduk su na prekretnici. Intrigira kakvu taktiku sklapanja momčadi i igre će odabrati?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider