Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Friganova zamjena

Iznenađujući transfer koji diže prašinu: Viđen na derbiju, Dinamo ulazi u utrku s Rijekom za velikog talenta

Rijeka je naciljala zamjenu za Frigana, ali Dinamo ulazi u utrku…

Franjo Ivanović u skoku (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Kako to obično biva, na nedavnom derbiju Rijeke i Dinama bili su znani i neznani; brojni treneri, menadžeri i skauti, ljudi iz nogometa i oko nogometa, ali i neki aktivni nogometaši, možda i buduće zvijezde.

Glavna loža u Maksimiru Velika oluja u Dinamu: Nervoza i strah, Mamićeva bliska suradnica zatražila papire divider

Upućenijim promatračima nije promaklo da je u loži sjedio jedan mladić koji bi u sljedećih nekoliko dana mogao privući veliku pažnju hrvatskih medija. Riječ je o Franji Ivanoviću, velikom hrvatskom talentu koji je trenutačno član bundesligaškog Augsbruga, a sljedećih dana mogao bi biti predmet velike borbe između Rijeke i Dinama. Za jasniju sliku potreban je kontekst priče.

Franjo Ivanović na derbiju Rijeke i Dinama 

Kako se bliži službeni početak ljetnog prijelaznog roka, zakuhava se tržište nogu i u Hrvatskoj. Trenutačno je najveći šušur u Maksimiru i na Rujevici. Dinamova i Rijekina transferna priča prilično je povezana i isprepletena. Puno toga je u međusobnoj korelaciji između Modrih i Bijelih.

Nije tajna da je Matija Frigan na odlasku s Rujevice, a da je Dinamo jedan od najozbiljnijih prosaca. Puno je još vremena i lako može doći do izmjena. Zna se kako to funkcionira u nogometu, koriste se razne pregovaračke tehnike, licitira se i taktizira, tako da ono što vrijedi danas, ne mora sutra. Stoga sve kalkulacije treba ubaciti u jednadžbu, međutim, kako trenutačno stvari stoje, Frigan je sve dalje od Dinama.

Iz izvora bliskih Maksimiru saznajem da je Dinamu previše to što Rijeka traži i da nema namjeru to platiti, a s Rujevice dolaze informacije da Rijeka ne blefira i da neće spuštati cijenu jer ima ozbiljnog inozemnog prosca.

Da ta priča ima podlogu, sugerira i informacija da je Rijeka daleko odmakla u potrazi za Friganovim nasljednikom. Riječani su vrlo ozbiljno zagrizli za Ivanovića, 20-godišnjeg ofenzivca bundesligaškog Augsburga, koji je prošao sve hrvatske omladinske selekcije i već godinama slovi za velikog talenta hrvatskog, pa i austrijskog i njemačkog nogometa.

Na pragu odlaska iz Augsburga

Naime, Ivanovića je već dugo na meti i njemačkog i austrijskog saveza budući da je rođen u Austriji i tamo je napravio prve nogometne korake, a s 12 godina je prešao u Augsburg i pohađao tamošnju školu nogometa, jednu od najboljih u Njemačkoj.

Ivanović se ipak odlučio za Hrvatsku i prošao je sve njezine selekcije. Posljednje je nastupe upisao za U-19 reprezentaciju koju je donedavno vodio Josip Šimunić, a Ivanović je bio njezin možda i najbolji igrač.

Mladi hrvatski nogometaš trenutačno nastupa za drugu Augsburgovu momčad u regionalnoj njemačkoj ligi. Ove je sezone postigao 18 golova u 35 nastupa i upisao tri asistencije. Očekivalo se da će ovog proljeća debitirati za prvu momčad u Bundesligi, no to se nije dogodili zbog različitih okolnosti.

Augsburg se grčevito bori za ostanak i nije imao mjesta i prostora za mladog napadača, a izgleda da je bavarski klub kalkulirao i igrao igrice jer Ivanoviću na kraju sezone istječe ugovor i nije im bilo u interesu da mu daju publicitet, već da u tišini odrade produljenje ugovora.

Tu je došlo do lagane distorzije u njihovim odnosima i čini se da će mladih hrvatski napadač napustiti Augsburg, ako ne dođe do preokreta, što je, naravno, moguće, ali ne čini se izglednim jer je, čini se, mladi Hrvat izgubio povjerenje u bavarski klub, odnosno njegove čelnike.

Interes Borussije Dortmund

Budući da Ivanović već godinama slovi kao jedan od najvećih talenta omladinskog nogometa u Njemačkoj, posve je logično da situaciju pozorno prate tamošnji mnogobrojni klubovi, a među njima i Borussia Dortmund.

Nedavno su njemački mediji objavili informacije da je Ivanović viđen u Dortmundu gdje je bio na sastanku sa sportskom vrhuškom Borussije. Koliku je to bilo ozbiljno, govori i informacija da je na razgovor došao i glavni trener prve momčadi Edin Terzić.

Borussia ima posebnu ponudu za Ivanovića, kojeg dugo prati i o njemu zna praktički sve iako još nije debitirao u Bundesligi. Očito je procjena da se radi o iznimnom talentu koji bi se mogao izbrusiti u klasnog igrača, no jasno je da Ivanović ne bi mogao odmah očekivati minutažu u seniorskoj momčadi, a to je ono što on želi.

Kako saznajem, za Ivanovića su zainteresirani još neki poznati prvoligaški i drugoligaški njemački klubovi, te talijanski, belgijski, nizozemski i austrijski. Iz Beča stižu informacije da su Ivanovićevi zastupnici prošlog tjedna bili na pregovorima s jednim velikim austrijskim klubom, koji traži potentnog mladog napadača i nada se da bi ga za godinu-dvije mogao lukrativno unovčiti. Pojavila se i informacija da je Ivanović nakon turneje po Kvarneru produljio do sjeverne Italije i tamo obavio razgovore sa zainteresiranim talijanskim prvoligašem.

Rijeka čvrsto zagrizla

Činjenica da je Ivanović na pragu odlaska iz Augsburga nije promakla niti najvećim hrvatskim klubovima. Rijeka je otišla najdalje i pokazala je najozbiljniji interes, o tome najviše govori Ivanovićev posjeti Rijeci i cjelodnevno razgledanje Rujevice i klupske infrastrukture, no kako saznajem, u priču se uključuje i Dinamo, koji je Ivanovića želio dovesti još prije tri godine dok je bio U-17 hrvatski reprezentativac, a i prije toga je pozorno pratio njegov razvoj. Bilo je razgovora i pregovara, ali sve je ostalo na tome.

Kako god, Dario Šimić i njegov stručni tim traže prije svega poznatijeg i iskusnijeg napadača, ali uz kapitalce žele dovesti i potentne mlade igrače kao bi ubrizgali svježu krv u plavi klub i pripremili teren za blisku budućnost.

Poznata je priča o sve većem pomanjkanju kvalitetne supstance u Dinamovoj nogometnoj školi, koja je izgubila monopol na hrvatskom tržištu i sve joj je teže izbaciti kvalitetne mlade igrače koji bi ušli u prvu momčad i poslije se dobro prodali. U tom smislu Ivanović se čini jako dobro okladom.

Dinamo se uključuje u utrku

Kako akcija najvećih rivala izaziva reakciju suparnika, tako je i Rijekin interes za Ivanovića probudio šefove u Plavim salonima, pogotovo jer stručnjaci u Maksimiru već dugo prate mladog napadača i dobro znaju sve njegove kvalitete. Bitna je stavka da Ivanoviću istječe ugovor i da nema odštete, odnosno bit će potrebno isplatiti Nijemcima samo nadoknade za razvoj igrača, a to nisu velike sume.

Izvori kažu da bi se cijela priča mogla rasplesti u sljedećih nekoliko dana. Ivanović i njegovi zastupnici trenutačno važu ponude i trebao bi se u vrlo skoro vrijeme odlučiti u kojem smjeru će krenuti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider