Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
OTKUD BAŠ ON?

UFC odredio idućeg izazivača u velteru, MMA zajednica frapirana njihovim izborom

Malo je onih koji su zadovoljni odlukom UFC-a da Colby Covington dobije priliku boriti se za titulu protiv Leona Edwardsa.

UFC pojas (Foto: Profimedia)

Leon Edwards savladao je po drugi put Kamarua Usmana, i tako obranio titulu UFC prvaka velter-kategorije te je sad ispred njega otvorena situacija.

UFC UFC u 2023. godini: Raspored, rezultati, snimke borbi i prijenosi na gol.hr-u divider

Barem se tako čini na prvu, gledajući veliki broj potencijalnih izazivača, no UFC je zapravo već odabrao idućeg. 

UFC planirano baca Covingtona u vatru

To je Colby Covington, koji je bez javne najave doputovao i u London te bio službena rezerva borbe za titulu. Skinuo je kilograme i izvagao se, ali naravno da nije nastupio, s obzirom na to da se Edwardsu ili Usmanu ništa nije dogodilo.

No sve je to zapravo samo bio plan UFC-a, kao dodatni argument zašto Covingtona postaviti kao idućeg izazivača. Nagrada za spremnost doputovati, skinuti kilograme i po potrebi se boriti nešto je što rijetko tko može osporiti.

Rafael Fiziev i Justin Gaethje Nije za svačije oči: Pogledajte lice Fizieva nakon nezaboravnog rata divider

MMA zajednica ipak nije ni približno sretna takvim raspletom situacije, posebno jer je velter-kategorija ona koja nudi najviše različitih opcija. Po mnogima je Colby ipak trebao napraviti još nešto prije novog napada na pojas, nakon što u posljednje tri borbe ima dva poraza.

Riječ je o borbama protiv Kamarua Usmana, koje je neizvjesno izgubio, nakon čega se vratio trijumfom protiv Jorgea Masvidala. 

Colby ima reference, no imaju li drugi jače?

Realno gledajući, Colby je drugoplasirani borac ljestvice izazivača, odmah iza Usmana, no ono što stvara nezadovoljstvo kod ljubitelja MMA-a su pobjednički nizovi u kojima se nalaze neki drugi borci.

Mnogi su odmah reagirali prema Belalu Muhammadu, većinom nepopularnom borcu, prije svega zbog stila borbe, ali isto tako čovjeku koji se trenutačno nalazi unutar niza osam pobjeda te koji je slavio u 12 od 13 posljednjih borbi. No UFC očito nema namjeru nepopularnom borcu dati priliku, pa čak i pored činjenice da protiv Edwardsa ima nedovršenu borbu, odnosno prekinutu i poništenu nakon uboda u oko.

Leon Edwards Prvak Edwards neugodno iznenadio: Želi čovjeka s tri poraza u nizu divider

Druga je opcija više nego popularni Khamzat Chimaev, koji je na ljestvici odmah iza Colbyja. On je u UFC-u upisao šest pobjeda, a tek mu je Gilbert Burns pružio značajan otpor. No on će se možda za trajno preseliti u srednju kategoriju.

Dalje se već gleda i prema Shavkhatu Rakhmonovu. On je šesti na ljestvici, profesionalni omjer mu je 17:0, u UFC-u je odradio pet borbi, a apsolutno sve pobjede u karijeri ostvario je prekidom.

Za sve njih mnogi fanovi vjeruju kako zaslužuju napad na titulu puno prije Covingtona, kojeg bi UFC očito volio vidjeti kao prvaka, nadajući se da im brbljavi Amerikanac može donijeti veliki dio onoga što su imali s Conorom McGregorom u vrijeme njegove najveće slave.

S druge strane, Edwards želi Jorgea Masvidala, na temelju nekih starih dugova. Masvidalu za tri tjedna slijedi borba protiv petoplasiranog Gilberta Burnsa, no isto tako ima i tri poraza u nizu. Dva od Usmana i jedan od Covingtona.

Sve u svemu, velter-kategorija nudi jako puno toga i zapravo Colbyjev napad na titulu ne bi bio ništa strašno. Samo ako se odradi što prije, a ne da ova sjajna kategorija pauzira.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider