Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
IMAT ĆE I DRUŠTVO

U Southampton stiže četvrti Hrvat u povijesti: Vatrenog pamte po najboljem, ali jako dobro se sjećaju i Hajdukove legende

Mislav Oršić postat će četvrti Hrvat koji će odjenuti dres velikog kluba s juga Engleske.

Dejan Lovren i Fernando Torres (Foto: Afp)

Onog trenutka kad potpiše ugovor sa Southamptonom, što bi se trebalo dogoditi u najkraćem mogućem roku, Mislav Oršić postat će 30. Hrvat u nekom klubu Premier lige.

No, postat će i četvrti Hrvat u povijesti koji će zaigrati za Svece. Jedan je to od povijesno najznačajnijih engleskih klubova, unatoč tome što se s nešto trofeja ne mogu pohvaliti. U povijesti imaju osvojen tek FA Cup 1976. godine.

Gotovo standardan premierligaš

Ipak, od dosadašnje 31 sezone Premier lige, Sveci u njoj nisu nastupali tek sedam sezona, od 2005. do 2012. godine, a i prije osnivanja Premier lige su većinom igrali najviše rang.

Darijo Srna FOTO Srna stigao u London prodati ukrajinsku zvijezdu pa sreo legendu Dinama i Vatrenih divider

Barem gledajući od 1966. kad su prvi put u njega ušli. To je bilo samo dvije godine nakon što je Southampton dobio status grada. Do tada je Southampton uglavnom bio poznat kao luka iz koje je 1912. godine isplovio Titanic.

Uz spomenuto razdoblje, najviši rang njihovi navijači nisu gledali tek još od 1974. do 1978. godine.

Lovrenova vjerojatno najbolja sezona karijere

Hrvata s druge strane nisu u svom dresu gledali puno. Do sada trojicu, od čega su dvojica ostavili itekako značajan trag u klubu, a treći je tek ove sezone stigao i njegovo vrijeme tek dolazi.

Taj treći je naravno Duje Ćaleta-Car, koji za sada povremeno dobiva priliku, iako se kod novog menadžera nije nametnuo. No, vrijeme radi za njega.

Prije njega su navijači Svetaca uživali u partijama Dejana Lovrena. On je 2013. godine došao iz Lyona bez prevelikih očekivanja, a onda je u paru s Joseom Fonteom odigrao fenomenalnu sezonu.

Mislav Oršić Što Oršića čeka u Svecima? Vrhunski posložen klub, slaba konkurencija na poziciji i opaka borba za ostanak u ligi divider

Možda i najbolju u karijeri, odnosno toliko dobru da je već iduće ljeto došla ponuda Liverpoola koju jednostavno nisu mogli odbiti. Klub je te sezone završio na osmom mjestu ligaške ljestvice, velikim dijelom uz zasluge spomenutog stoperskog para.

Jedini hrvatski vratar s nastupom u prvoj engleskoj ligi

Prije Lovrena samo je jedan Hrvat nosio dres Svetaca i to više od 30 godina ranije. Riječ je o legendi Hajduka, Ivanu Kataliniću, koji je do danas ostao jedini hrvatski vratar koji je branio u prvom engleskom ligaškom rangu. Naime, iako su bili članovi Tottenhama, odnosno Aston Ville, Stipe Pletikosa i Lovre Kalinić nastupili su samo u Kup natjecanjima, odnosno u Championshipu, niti jednom u Premier ligi.

Katalinić je član Southamptona bio od 1979. do 1982. godine, a prema službenim klupskim stranicama odigrao je 54 utakmice u njihovom dresu.

Branio je Katalinić sjajno u redovima Svetaca, no napustio je klub kad su isti dobili priliku potpisati ni više ni manje nego Petera Shiltona. S jednim od najvećih engleskih vratara svih vremena nije se uspio nositi po pitanju šanse za mjesto u udarnom sastavu.

Vjerujemo da će i Mislava Oršića navijači Southamptona pamtiti dugo u budućnost.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider