Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
VELIKA PRILIKA, ALI I RIZIK

Što Oršića čeka u Svecima? Vrhunski posložen klub, slaba konkurencija na poziciji i opaka borba za ostanak u ligi

Mislava Oršića čeka mjesto u velikom klubu, no i neizvjesnost hoće li i najesen nastupati u Premier ligi.

Mislav Oršić (Foto: Ronald Gorsic/Cropix)

Ponajbolji igrač i najbolji europski strijelac Dinama uskoro će imati novi klub. Mislav Oršić otputovao je u Southampton, gdje bi trebao potpisati ugovor s istoimenim članom Premier lige, koji je zbog njegova angažmana prekršio i neke svoje nepisane smjernice.

Naime, Southampton gotovo po pravilu ne dovodi igrače starije od 25-26 godina te je Oršić prava iznimka, ali i dokaz koliko ga cijene te koliko smatraju da im je u ovom trenutku potreban.

Lijep grad, sjajan klub, ali i loša trenutačna forma

No što Oršića čeka na jugu Engleske, u vrlo lijepom gradu od 270 tisuća stanovnika? To po dolasku neće biti engleska bajka kakvoj se mnogi igrači transferom u Premier ligu nadaju. Ona to može postati, ali činjenica je da je pred klubom teških pet mjeseci jer su u nezavidnoj situaciji kad je u pitanju forma i plasman na ljestvici.

Brentford - Liverpool Liverpool upisao prvi ligaški poraz nakon dva mjeseca: Navijači se izruguju najskupljem igraču Redsa divider

Southampton trenutačno ne izgleda dobro, ni blizu tome. Nalazi se na posljednjem mjestu prvenstvene ljestvice s 12 osvojenih bodova te ima šest poraza u nizu. Posebno je bolan onaj koji su doživjeli u ovom kolu. Na domaćem terenu bolji od njih bio je jedan od glavnih konkurenata u borbi za ostanak, Nottingham Forest. Gosti su slavili rezultatom 0:1, a Sveci u cijeloj utakmici nisu uspjeli uputiti udarac u okvir gola.

Unatoč navedenom, radi se o jednom od najbolje posloženih klubova na Otoku, gdje postoji jako dobro posložena strategija. No naravno da ništa od toga ne isključuje krizu rezultata kakva se ove sezone dogodila.

Analitičari u Engleskoj, ali i neovisni komentatori sve više spominju kako je jesenas smijenjeni menadžer Ralph Hasenhüttl zapravo iz momčadi izvlačio više od maksimuma, odnosno njezina trenutačnog potencijala. 

Nikad napetija borba u donjem dijelu Premier lige

Naravno, ništa nije izgubljeno. Southampton je poput većine klubova odigrao 18 utakmica, što znači da im slijedi još 20 i time je 60 bodova u igri.

Sigurna zona udaljena je tri boda, a i sama borba za ostanak mogla bi biti najnapetija i najizjednačenija unutar posljednjih nekoliko sezona. Dovoljno je reći kako 13. Leicester City ima 17 osvojenih bodova, odnosno posljednjih je osam momčadi lige unutar samo pet bodova razlike. Nije isključeno niti da netko trenutačno više plasiran također upadne u lošiju formu i priključi se tim klubovima.

Upravo bi Mislav Oršić mogao biti ono što će promijeniti krvnu sliku momčadi, koja bi mogla odraditi još koji ulazni transfer. Ispadanje iz Premier lige, u kojoj trenutačno konstantno igraju od sezone 2012./2013. bilo bi težak udarac i svakako će se uložiti svi dostupni resursi da se ono izbjegne.

Kako izgleda trenutačna momčad?

Igrački kadar momčadi trenutačno nudi samo jednu zvijezdu. James Ward-Prowse ikona je kluba, 28-godišnjak koji je dres svojega matičnog kluba odjenuo već gotovo 400 puta. Kapetan je i najskuplji igrač momčadi te ove sezone drugi strijelac i najbolji asistent. Igra na poziciji srednjega veznog igrača i doslovno sve u igri vrti se oko njega.

Ivan Perišić Rapsodija Tottenhama u gradskom derbiju: Sve je počelo Perišićevom asistencijom za Kanea divider

Možemo reći kako je on motor i mozak momčadi. Odigrao je svaku minutu svih ovosezonskih ligaških susreta. Ne smijemo zaboraviti kako se radi o možda i najboljem izvođaču slobodnih udaraca trenutačno na svijetu.

Roster je prema vrijednosti na Transfermarktu trenutačno na 15. mjestu u ligi te su po prosjeku njezina najmlađa momčad, zajedno s Brighton and Hove Albionom i Wolverhamptonom (tu će malo "poskočiti" dolaskom Oršića), no što se tiče samog prvog sastava, tu su svakako najmlađi.

Uz već spomenutog Ward-Prowsea, kao lider momčadi ističe se škotski napadač Che Adams, koji je ove sezone postigao osam pogodaka, kao i bočni univerzalac Kyle Walker-Peters, 25-godišnjak koji je prošle sezone odigrao dvije utakmice za englesku reprezentaciju.

Oršića će dočekati i jedno poznato lice - Duje Ćaleta-Car. On je ove sezone dolaskom u Englesku ispunio svoju veliku želju, no trenutačno je izvan udarnog sastava, iako je protiv Nottinghama ušao s klupe i odigrao 58 minuta.

Po mladosti se ističu 18-godišnji Romeo Lavia, srednji vezni doveden iz Machester Cityja, koji je već zauzeo mjesto u udarnom sastavu. Velika je šteta što je dosadašnji dio sezone propustio fenomenalni 20-godišnji desni bočni Tino Livramento, koji je vrhunski odradio prošlu sezonu. No od veljače bi trebao biti dostupan.

Tu je i 20-godišnji napadač Sekou Mara, koji trenutačno ima problema s namještanjem svojih nišanskih sprava, a na vratima je njegov vršnjak Gavin Bazunu. Njemu se nikako ne može na dušu staviti činjenica da su u ligi primili 33 pogotka. Poziciju standardnog stopera drži još jedan mladac, 21-godišnji Armel Bella-Kotchap.

Konkurencija postoji, ali njihove su partije ispod očekivanja

Hassenhüttl je većinom preferirao formacije 4-4-2 i 4-2-3-1, dok je novi menadžer Nathan Jones posljednje dvije utakmice pokušao s tri igrača u posljednjoj liniji, no to se nije pokazalo kao dobra odluka.

Može se očekivati da će dolaskom Oršića aktivirati formaciju u kojoj će koristiti poziciju lijevog krila. Dosadašnji problem bio je u tome što igrači na njoj nisu pružali dobre partije. Njih je nekoliko, no pretpostavlja se da će Oršić instantno dobiti svoju priliku u udarnom sastavu. 

Najkonkretnije od svih krila izgleda norveški reprezentativac Mohamed Elyounoussi, no on nerijetko igra i na desnoj strani, gdje bismo ga odsad mogli još češće gledati. Posljednje četiri sezone puno prilika dobio je 24-godišnji Malijac Moussa Djenepo, no on je u 81 utakmici odigranoj za klub upisao tek četiri pogotka i jednako toliko asistencija. U pitanju je sjajan tehničar, vrlo brz i okomit, no nedovoljno konkretan u završnici akcija.

Tu je i 19-godišnji Samuel Edozi, ali ni on nije pokazao puno u dosad dobivenim minutama. 

Joško Gvardiol Slavni engleski klub povukao se iz utrke za Gvardiola: Predstavili novog braniča divider

Kad bismo trebali pretpostaviti trenutačni udarni sastav kluba (do povratka Livramenta), to bi moglo u formaciji 4-3-3 izgledati ovako: Bazunu - Walker-Peters, Bella-Kotchap, Salissu, Perraud - Lavia, Ward-Prowse, Maitland-Niles (Armstrong) - Aribo (Elyounoussi), Oršić - Adams.

Oršić je već na engleskim klubovima pokazao što zna

Na Jonesu je težak posao, ne samo posložiti ekipu na pravi način nego odraditi i onaj psihološki posao po pitanju samopouzdanja i motivacije. Srećom, vremena je dovoljno, ali isto tako i raspored Premier lige ne dopušta previše čekanja niti korake u prazno.

Mislav Oršić svakako bi svojim kvalitetama trebao podići momčad tamo gdje su najtanji. A što se tiče njegovih partija, znamo koliko dobro svoj posao radi protiv engleskih klubova. Neki od njih već su ga itekako dobro upoznali, a sad će priliku imati i njihovi ligaški kolege.

Velika prilika je tu, a sigurno smo i kako je Mislav svjestan rizika koji je napravio, odnosno mogućnosti da njegov premierligaški san potraje tek jednu polusezonu.

Ne sumnjamo kako će on dati sve od sebe da se to ne dogodi, a onda ovo uistinu može postati jedna nogometna bajka. Ona kakvu je u ovim godinama svakako zaslužio te kruna itekako živopisne, ali isto tako možemo reći u našim okvirima velike karijere.

Naprijed, Mislave, samo je nebo granica!

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider