Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
govorio i vrbanović

U Puli započela konferencija HNS-a o sigurnosti na stadionima

"Da nogometne utakmice mogu proteći u mirnom okruženju i bez izgreda dokaz su utakmice hrvatske reprezentacije tijekom SP-a u Rusiji te utakmice UEFA Lige nacija i kvalifikacija za EURO. To nam mora biti smjer u kojem ćemo ići", poručio je pomoćnik glavnog ravnatelja policije Ivan Merčep.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dvodnevna konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama započela je u četvrtak ujutro u Puli na kojoj pedesetak sudionika, odnosno predstavnici nogometnih klubova, nacionalnih i međunarodnih sportskih institucija, državne i lokalne uprave i institucija, policije i pravosuđa raspravljaju o sigurnosnim aspektima na nogometnim utakmicama, o ugrožavanju utakmica međunarodnog karaktera terorističkim aktivnostima te o ulozi medija u smanjenju nereda i govora mržnje na utakmicama.

Obraćajući se sudionicima ovogodišnje 5. konferencije, prethodnih godina one su bile organizirane u Opatiji, Zagrebu, Sv. Martinu na Muri i Sisku, direktor HNS-a, kojem je ovih dana zajedno sa Zdravkom Mamićem potvrđena i druga optužnica pred sudom u Osijeku, Damir Vrbanović kazao je kako su svi nogometni dužnosnici svjesni važnosti i ozbiljnosti teme sigurnosti te kako se svi brojnim aktivnostima bore protiv neprihvatljivih ponašanja na tribinama.

"Ovo nam je dobra prilika da vidimo situaciju iz različitih perspektiva, da se međusobno bolje razumijemo i da kroz tu suradnju budemo spremniji za izazove koji su pred nama", poručio je Vrbanović dodavši kako Hrvatsku nažalost i dalje prati loš imidž zbog navijačkih nereda na nogometnim stadionima.

U prilog tomu, glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić istaknuo je kako usprkos poboljšanju sigurnosnog stanja na utakmicama nogometni djelatnici ne smiju, kako je rekao "zatvoriti oči pred problemima koji prijete".

Ustvrdivši kako je dugogodišnja suradnja MUP-a i HNS-a usprkos mnogim sigurnosni izazovima dovela do podizanja razine sigurnosti na nogometnim utakmicama, pomoćnik glavnog ravnatelja policije Ivan Merčep kazao je kako je praćenjem statističkih pokazatelja protupravnih ponašanja na nogometnim utakmicama utvrđeno da na međunarodnim natjecanjima gotovo da i nema korištenja pirotehnike ili je to svedeno na količine znakovito manje od količine pirotehnike uporabljene na domaćim natjecanjima, piše Hina.

"Da nogometne utakmice mogu proteći u mirnom okruženju i bez izgreda dokaz su utakmice hrvatske reprezentacije tijekom SP-a u Rusiji te utakmice UEFA Lige nacija i kvalifikacija za EURO. To nam mora biti smjer u kojem ćemo ići", poručio je pomoćnik glavnog ravnatelja policije Ivan Merčep.

Povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković istaknuo je kako je Hrvatski nogometni savez od ove godine ustanovio i posebnu nagradu, odnosno Spomenicu s medaljom HNS-a za doprinos sigurnosti na nogometnim stadionima. Ona je danas uručena policijskom službeniku i pripadniku interventne policije PU istarske Zoranu Grgiću koji je prije godinu dana prilikom bakljade Torcide teško ozlijeđen u Vinkovcima tijekom finala Hrvatskog nogometnog kupa.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider