Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ogorčeni na suđenje

U Gradskom vrtu pucaju od bijesa: Prljava kampanja protiv Osijeka? Jasno je na koga Bjelica i društvo ciljaju!

U Gradskom vrtu već duže vrijeme iznimno su nezadovoljni suđenjem, a Sudačka komisija HNS-a procijenila je da Osijek nije oštećen ni na utakmici s Goricom…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Gradskom vrtu jamačno neće biti zadovoljni sudačkom analizom spornih situacija na utakmici Osijeka i Gorice, kao što ni općenito nisu zadovoljni suđenjem, što se lako može zaključiti iz njihovih izjava.

Trener Osijeka Nenad Bjelica isključen je zbog žestokih prigovora sucu Anti Čuljku, a nakon utakmice dao je znakovitu izjavu:

''Nisam presretan suđenjem. Nisam presretan sudačkim kriterijem, sudačkom nadoknadom. Imate šest zamjena, dva ulaska doktora. Nekako mi se čini mi da kriterij malo posustaje. Preslabi smo da na to utječemo, ali borit ćemo se s tim koliko možemo. Mojim dečkima čestitam, teško je bilo. Vidjeli ste Rijeku s Dragovoljcem. Bilo je teško u prvom poluvremenu dok nismo uhvatili pravi ritam, ali nažalost nismo došli do pobjede.''

Bjelica verbalno napao suca Čuljka

U izvještaju glavnog suca opisano je zbog čega je Bjelica isključen. Bjelica je već imao opomenu, a nakon utakmice prišao je Čuljku i ljutito mu sasuo u lice:

"Sram te bilo, znam gdje radiš, netko te poslao, ti si iz Zagreba, radiš u ZNS-u, netko te sigurno poslao."

Što stoji iza Bjeličinih lamentacija? Iz aviona je vidljivo da Osječani nisu zadovoljni suđenjem, najblaže rečeno, a posebno su ogorčeni na tandem Ante Čuljak – Fran Jović. Prvi je protiv Gorice bio glavni sudac, a drugi je sjedio u VAR sobi. Osječani s obojicom već imaju neraščišćenih računa ove sezone.

U Gradskom vrtu spominju se dvije utakmice; s Hajdukom u Splitu i s Rijekom u Osijeku. Čuljak je bio u VAR sobi, a Jović na terenu kada je na Poljudu ponovljen onaj jedanaesterac koji je Bohar u prvom navratu realizirao, a u drugom mu je Lovre Kalinić obranio.

Osječke bodlje 

Mierez je doista ranije utrčao u kazneni prostor, no Osječani su prigovarali da se VAR soba tu nije trebala, a ni smjela uključiti po pravilniku. Na utakmici s Rijekom Osijek je tražio jedanaesterac zbog Krešićeva igranja rukom, a Jović je pustio da se igra dalje. Osječani smatraju da je to bio klasični jedanaesterac. Zacijelo bi se podigla puno veća buka da Osijek naposljetku nije slavio autogolom Čestića.

U osječkim nogometnim kuloarima mogu se čuti i primjedbe da je Jović kao gost Rijeke sjedio u svečanoj loži na Rujevici prilikom nedavnog dvoboja Rijeke i Osijeka u polufinalu Kupa, a potom je bio VAR sudac u Gradskom vrtu u prošlom kolu. Očito je da smatraju kako to nije slučajno, jasne su aluzije.

Kritike Osječana na suđenje protiv Gorice najviše se odnosi na situaciju u 43. minuti, kada su tražili jedanaesterac nakon igranja rukom igrača Gorice, ali i na kriterij suđenja.

Žuti kartoni ruše igru Osijeka

Osječani smatraju da im se u posljednje vrijeme prelako sude žuti kartoni, što im zbog agresivnog stila sputava igru. Zna se kako Osijek igra i što mu odgovara, odnosno ne odgovara. Jasno je da Osječani misle kako ni davanje kartona nije slučajno.

Osječani zamjeraju Čuljku da je bez krzmanja dosudio jedanaesterac za Goricu nakon što je Čeberko igrao rukom u šesnaestercu domaće momčadi, a sličnu situaciju nakon Keitina igranja rukom nije na isti način procijenio.

Jedanaesterac za Goricu poništen je nakon intervencije VAR-a, ali ne zbog ruke, nego zbog zalešđa. Osječani smatraju da je to dobar pokazatelj kako je Čuljak imao dvostruki kriterij.

S druge strane, Sudačka komisija smatra da Čuljak nije pogriješio kada nije dosudio jedanaesterac za Osijek. Utvrdila je da je to "podrživa odluka".

Vodi li se prljava kampanja protiv Osijeka?

Ne treba biti previše pronicljiv da bi se shvatilo kako Osječani žele reći da se protiv njih vodi prljava kampanja te da sudačka organizacija radi protiv njih. Jer, kako drukčije shvatiti njihove izjave? Nameće se pitanje: U čiju korist? Nije to nije teško odgonetnuti, treba samo pogledati što je Bjelica ispalio u lice Čuljku, pa će biti jasno na koga se cilja.

Osječke bodlje zapravo su najviše uperene prema Maksimiru, a potom i Rujevici. To je jasno kao dan. U Gradskom vrtu ne zaboravljaju što se dogodilo usred prošle sezone, i to u trenutku kada je Osijek ozbiljno zaprijetio Dinamu. Mislim na smjenu šefa sudačke komisije.

Osječani su grmjeli da su Maksimir i Rujevica, odnosno Mamić i Mišković združenim snagama izvršili diverziju na sudačku organizaciju, a sve kako bi preventivno djelovali i zaustavili Osijek, koji je bio u naletu. Treba li ikoga uvjeravati da i sada misle da se ponavlja slična priča? Treba li podsjećati na Bjeličine optužbe na Rujevici, kada je povukao već sada slavnu krilaticu zasoljenu sočnom psovkom: "Jel' vas usrećila korporacija?" Ima li koga da nije razumio što je pod tim mislio i na koga je ciljao?

U Gradskom vrtu zapravo ciljaju na Maksimir i Rujevicu

Kako se približava kraj prvenstva, tenzije su sve veće. Situacija je jako napeta i potencijalno vrlo opasna. Naime, sezona ulazi u posljednju fazu, utrka za prvaka dugo nije bila tako dramatična, a vidimo da su mnogi nezadovoljni sa suđenjem.

Rivali jedni druge optužuju da vrše pritisak na suce i sudačku organizaciju. Svi pokušavaju preventivno djelovati jer kasno je kada prođe baba s kolačima.

Ipak, Osječani su daleko najljući, već sada pucaju od bijesa, što li se tek može očekivati kada bude padala konačna odluka? Ključno je pitanje: Imaju li njihove primjedbe osnovu? Možda su optužbe pretjerane, ali ne može se reći da nemaju nikakve argumente…

Sudačka analiza 27. kola HT Prve lige:

SLAVEN BELUPO - ISTRA 1961

Glavni sudac: Dario Kulušić. Pomoćni suci: Alen Jakšić i Vice Vidović. VAR sudac: Fran Jović.

28. minuta: Procjena suca "izdavanjem opomene" sankcionirati igrača Slaven Belupa broj 7, slijedom počinjenog prekršaja, neispravna je odluka. Incident u kojem počinitelj prekršaja bez mogućnosti igre loptom starta na "Ahilovu tetivu" suparnika razmatranjima PNI-ja smatra se jasnim ugrožavanjem sigurnosti suparničkog igrača. Igrač je trebao biti isključen iz igre zbog prekršaja "grube igre".

ŠIBENIK - LOKOMOTIVA

Glavni sudac: Ivan Bebek. Pomoćni suci: Bojan Zobenica i Ivan Mihalj. VAR sudac: Duje Strukan.

71. minuta: Izdavanje druge (isključujuće) opomene na istoj utakmici igraču Šibenika broj 5 neispravna je odluka suca utakmice. Incident u skoku nakon kojega branič Šibenika dolazi u kontakt sa suparnikom razmatranjima PNI-e ne smatra se disciplinski kažnjivim izazovom.

OSIJEK - GORICA

Glavni sudac: Ante Čuljak. Pomoćni suci: Luka Pušić i Dejan Vuković. VAR sudac: Fran Jović.

43. minuta: Procjena suca utakmice "dopustiti nastavak igre" nakon neospornog kontakta lopte i ruke braniča Gorice unutar vlastita kaznenog prostora podrživa je odluka. Analizirajući incident smjernicama PNI-ja: da je distanca između udarene lopte i pogođene ruke vrlo kratka, da igrač nije mogao rukom izbjeći kontakt s loptom, da pokret ruke prirodno prati kretnju tijela, ovaj izazov sudac nije procijenio prekršajem "kažnjive igre rukom".

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider