Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Trijumf hajdučkog srca za "sudbinski" okršaj s Dinamom: Sahiti nosio konfuzni Hajduk, Livaja u Europi malo trokira

Iako Hajduk nije igrao dobro, ova momčad ipak je pokazala da je puno karakternija od prijašnjih…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hajduk je konačno uspio proći europsko kolo. Izgubio je od Vitorije u uzvratu, ali plasirao se u play-off Konferencijske lige. To je ipak najvažnije.

Bijeli su teškom mukom prošli prgave Portugalce, kojima je ukupni poraz očito jako teško pao. Tijekom cijele utakmice bilo je napeto, frcale su iskre svako malo, a nakon posljednjeg sučevog zvižduka bilo je baš svašta. I boksa i karatea.

Konfuzni početak Hajduka

Kako je utakmica započela, nije slutilo na dobro. Hajduk je izgledao konfuzno na startu, a Vitoria je povela već u 5. minuti i sigurno su mnogi pomislili da bi se opet mogla gledati stara priča. No ova momčad Hajduk ipak je karakternija i ozbiljnija od prijašnjih, a to je i dokazala.

gol expired Portugalski mediji tuguju: "Livaja je zapalio atmosferu, provocirao, izazivao čarke" divider

Nije Hajduk odigrao neku bajnu utakmicu, nije to bila igra koja bi mogla pobrati panegirike, više je to bilo mučenje lopte i živaca brojnih Hajdukovih navijača, no Splićani su stvorili dovoljan broj izglednih šansi za puno opušteniju završnicu.

Dambrauskas je iznenadio postavljenjem Davida Čoline umjesto Stipe Biuka. Teško je reći što je glavni razlog, vjerojatnije je da je taktičke prirode, nego da je povezan s transfernim kombinacijama oko Biuka.

Kad igraju Sahiti i Biuk, Hajduk izgleda puno opasnije

Upravo se Čolina našao u dvije najbolje šanse Hajduka u prvom poluvremenu. Da je zabio onaj zicer kada je sam izašao pred vratara Vitorije, Dambrauskasov potez opisivao bi se kao puni pogodak. U svakom slučaju, sve bi bilo lakše. No nije, a i nije iznenađujuće. Realizacija mu nije jača strana, kao i većini nogometaša Hajduka.

Ovako ipak ostaje upitnik jer je Biuk ušao u sezonu u vrlo dobroj formi, a pogotovo je dobro izgledao, i on i Hajduk, kada bi na drugom krilu igrao Emir Sahiti.

gol expired Dambrauskas zadovoljan prolazom, igrom baš i ne, jasno poručio pred Villarreal: ''Ne idemo se slikati za Instagram, već se idemo nadigravati'' divider

Kada su njih dvojica u postavi, dojam je da Hajduk izgleda puno opasnije i moćnije. Rastežu suparničke obrane koje često ne znaju koju bi stranu više pokrivale.

Čolinu je izbacio u šansu upravo Sahiti, koji je u posljednje vrijeme možda i u najboljoj formi od svih igrača Hajduka. I na ovoj je utakmici svojom energijom i zalaganjem držao Hajduk na površinu.

Livaja malo trokira u Europi, ali drži tonus

U odnosu na HNL, može se reći da Marko Livaja malo trokira u Europi. Neće ga gol, a i nije odigrao baš na razini. No on kao neprikosnoveni vođa samo svojom prisutnošću na terenu i autoritetom daje samopouzdanje Bijelima i drži ih u tonusu.

Ako na igru i ukupan tehnički dojam ima zamjerki, nema za pristup i voljni moment. Hajduk je izvojevao ukupnu pobjedu ponajviše srcem. Nisu se Bijeli povukli kada su igrači Vitorije počeli pritiskati i provocirati, odgovorili su hrabro i nisu se povlačili.

Vitoria - Hajduk Užas u Portugalu: Igrači Hajduka pogođeni mobitelom i sjedalicom, a onda žestoka tučnjava na centru divider

To je ono što nisu imali zadnjih godina jer ponekad se utakmice moraju izvući na mišiće, pogotovo kada ne ide nikako drukčije.

Splićani su probili psihološku blokadu koja ih je sputavala godinama. Bilo je najvažnije proći u sljedeće kolo i to su ostvarili. Hajduk u play-off čeka puno kvalitetniji suparnik od Vitorije, a to je Villarreal, koji je realno veliki favorit.

Protiv Villarreala bez pritiska

Ako je kvaliteta momčadi Žute podmornice otegnuta okolnost, olakotna je ta što će momčad Hajduka u taj susret ući potpuno rasterećeno. Imperativ prolaza ipak je na plećima favoriziranih Španjolaca, dok su Splićani bez posebnog pritiska. U takvom raspoloženju čak i teški autsajderi katkad znaju iznenaditi, a Hajdukove šanse ipak su veće.

Hoće li Hajduk proći Villarreal i ući u Konferencijsku ligu?

Ukupno glasova:

Što se tiče pritiska, bit će to najlakša utakmica za Bijele. Neću reći da nemaju što izgubiti, ulog je skupina Konferencijske lige, ali mogu dobiti jako puno ako naprave iznenađenje. Ako ne prođu, nitko im ne može ništa reći. A ako prođu, ludilo.

Okršaj s Dinamom pokazat će je li Hajduk sazrio

Prije toga Hajduk očekuje najveći hrvatski derbi s Dinamom. U tu utakmicu Hajduk ulazi s drukčijim statusom. Bijeli otvoreno najavljuju da im je cilj osvajanje naslova prvaka, a prvi ovosezonski derbi mogao bi pokazati je li Hajduk doista sazrio da sruši Dinamo.

Naravno da neće biti ništa odlučeno kako god utakmica završi, no posve je jasno da će imati jak psihološki aspekt.

I jednima i drugima utjecat će na moral i samopouzdanje prije odlučnih europskih bitaka, ali za nastavak prvenstva. Posljedice derbija nerijetko se jako dugo osjećaju. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider