Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nogometne pepeljuge

Top 10 neočekivanih heroja: Od njih se nije puno očekivalo, a oni "rasturaju"

Svaka sezona ima svoje neočekivane heroje – igrače koji protiv svih očekivanja ustanu iz pepela, a ovo je njihova top-lista nakon četvrtine sezone.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prijelazni rok formalno predstavlja razdoblje između dviju sezona ili njezina jesenskog i proljetnog dijela; vrijeme je to u kojem nema puno utakmica i u kojem se s nestrpljenjem očekuje početak ili nastavak akcije na travnjacima.

No, za vrijeme prijelaznih rokova svijet nogometa ne miruje. Upravo suprotno – u prvi plan dolazi slaganje kadrovskih križaljki za novu sezonu, a spekulacije o transferima, ples milijuna i ''ratovi'' klubova oko igrača rado se prate te su česta tema diskusija obožavatelja nogometa.

Pred svako pojačanje stavlja se određeni set očekivanja. Logično, od skupih pojačanja očekuje se najviše, od jeftinih malo ili nimalo, a dojam je da su u svijetu nogometa posebno omiljeni oni koji nadmaše sva očekivanja i postanu neočekivani heroji svojih momčadi.

Sjetimo se samo Leicestera i njegove šampionske momčadi sastavljene mahom od odbačenih igrača ili onih čiji talent drugi nisu uočili. Ova simpatična momčad predvođena Jamiem Vardyjem, klasičnim primjerom neočekivanog heroja, osvojila je srca cijelog nogometnog svijeta u pohodu prema povijesnom osvajanju titule engleskog prvaka.

Otprilike je četvrtina sezone iza nas i došlo je vrijeme za prvu evaluaciju učinka ljetnih pojačanja. Nogometni portal Squawka tim je povodom sastavio top-listu nogometnih ''Pepeljuga'' – igrača koji su ove sezone nadmašili očekivanja i postali bitan dio uspjeha svojih klubova iako to od njih većina nije očekivala.

10. Jesus Navas

Legenda Seville vratila se kući nakon četiri godine u Manchester Cityju, u kojem je bio jedna od žrtava nemilosrdne kadrovske politike Pepa Guardiole. Navas je izgledao kao igrač čija se karijera bliži kraju, ali u momčadi Seville pronašao je svoje mjesto i ponovno postao bitan igrač andaluzijske momčadi.

Poznato je da je Navas u ranijim fazama karijere bolovao od kronične nostalgije za domom; upadao bi u depresivne faze čim bi napustio Sevillu, zbog čega je i njegov veliki transfer stigao relativno kasno u 27. godini života. Iako je svoje probleme uspio prebroditi, treba uzeti u obzir i mogućnost da je do Jesusova ''uskrsnuća'' došlo zbog povratka u voljenu Sevillu.

9. Nemanja Matić

Plaćen je 40 milijuna eura i nitko nije sumnjao u njegove dokazane kvalitete, a pogotovo jer dobro poznaje nogometnu filozofiju Josea Mourinha, menadžera Manchester Uniteda koji je inzistirao na njegovu dovođenju.

No, nitko nije očekivao da će ''preko noći'' postati ponajbolji defanzivni vezni Premierlige i ključni dio Mourinhove momčadi. 29-godišnjak ove sezone djeluje bolje nego ikad, a Manchester United može samo zahvaliti Chelseaju što im je olako prepustio ovog igrača.

8. Maximilian Philipp

Borussia Dortmund po tko zna koji put pokazala je da zna pronaći odlična pojačanja za malo novca, na što su prisiljeni ''jer love lukom i strijelom, dok Bayern ima bazuku'', kako je to jednom slikovito opisao Jürgen Klopp.

Ousmane Dembele isforsirao je transfer u Barcelonu – Borussia je prema Transfermarktu dobila 105 milijuna eura prema, ali je ostala bez bitnog igrača. Na upražnjenu krilnu poziciju stigao je Maximilian Philipp, 15 milijuna eura vrijedno pojačanje iz Freiburga koje je stiglo bez puno pompe i medijske pozornosti.

Nekoliko mjeseci kasnije ovaj 23-godišnjak ponajbolji je igrač Borussije – u devet bundesligaških nastupa zabio je pet golova, a u Dortmundu ga već nazivaju novim Marcom Reusom.

7. Sead Kolašinac

Reprezentativac Bosne i Hercegovine stigao je besplatno iz Schalkea i vrlo brzo postao heroj Arsenalovih navijača. Jedan od kandidata za pojačanje sezone u Premierligi osvojio je navijače fizičkom snagom i beskompromisnom igrom te učinkom na obje strane terena, a osim navijača brzo je osvojio i društvene mreže.

6. Goeffrey Kondogbia

Stigao je u Valenciju na posudbu iz Intera i postao jedan od glavnih igrača hit-kluba koji je trenutno drugi na tablici, četiri boda iz Barcelone i s četiri više od Reala. Upravo je Realu zabio jedan od svoja dva gola – vrlo dobar učinak kada se uzme u obzir da je njegov primarni zadatak čuvanje leđa playmakeru Daniju Pareju.

5. Mariano

U Realu se sada sigurno udaraju po glavi jer su za osam milijuna eura pustili Mariana Diaza u Lyon. Krizu u kojoj se Kraljevski klub nalazi obilježava prije svega loša realizacija i nedostatak pravog killera, a Mariano je u prvih 10 utakmica za Lyon postigao osam golova.

U Realu očito nisu dobro procijenili potencijal reprezentativca Dominikanske Republike, a sada im ostaje snalaziti se s onim što imaju ili, možda bolje reći, nemaju.

4. Richarlison

Od mladih Brazilaca koji dolaze u velike europske klubove uglavnom se puno očekuje. No, kada mladi Brazilac dođe u Watford, u njegove se kvalitete često sumnja. U takvoj je situaciji bio Richarlison koji je za 13 milijuna eura stigao iz Fluminensea kao prilično anoniman igrač na Starom Kontinentu.

Watford je odlično ušao u sezonu; trenutno zauzimaju osmo mjesto, a takav uspjeh ne bi bio moguć bez Richarlisona. Svoju momčad predvodi u stvorenim šansama i asistencijama, a od svoja tri gola dva je zabio u sudačkoj nadoknadi i donio četiri boda svojoj momčadi. Tek mu je 20 godina i čini se da je Watford pronašao pravi skriveni dragulj.

3. Simone Zaza

Talijanskog napadača većinu karijere pratio je glas prosječnog napadača, a znao je biti i predmetom sprdnje na internetu – pogotovo nakon onog neslavnog izvođenja jedanaesterca.
No, 26-godišnji Zaza procvjetao je u sjajnoj sezoni Valencije – zabio je devet golova, trećinu svih golova Valencije, a na listi najboljih strijelaca drugi je iza Lea Messija.

2. Goncalo Guedes

Još jedan heroj uspona Valencije stigao je iz PSG-a, gdje je proveo šest mjeseci na klupi i činilo se da će njegov talent pojesti visoke ambicije katarskih vlasnika, u čijoj kadrovskoj križaljci prednost ipak imaju skupo plaćene zvijezde. Dolaskom na posudbu u Valenciju ovaj 20-godišnji Portugalac napokon je dobio prostor za dokazivanje i iskoristio ga na najbolji mogući način – zabio je tri gola uz pet asistencija i 16 stvorenih šansi. 

1. Paulinho

Mnogi su se smijali kada je Barcelona odlučila za 40 milijuna eura iz Kine dovesti veznjaka koji je svojevremeno proglašen najgorim igračem u povijesti Tottenhama. Navijači Barcelone bili su ljuti na upravu nakon ovog transfera, a dodatni začin dao je video u kojem se Paulinho muči s tehniciranjem prilikom predstavljanja na Camp Nouu.

No, Paulinho je ubrzo sve razuvjerio, a na utakmici protiv Eibara prvi se put čulo i skandiranje njegova imena s tribina Camp Noua. Čak i rivali i Realu bliski španjolski mediji morali su priznati da je Barcelona pogodila s njegovim dovođenjem, a Paulinho se napokon riješio etikete ''prevare'' koja ga prati gotovo cijelu karijeru.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider