Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Conte i danas žali

''Krađa'' godine u Premierligi: Zbog njega je ManUtd ponovno opasan

Nemanja Matić najbolji je primjer kako jedan igrač bitno može podići kvalitetu momčadi te u nju ugraditi pobjednički mentalitet.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jose Mourinho poznat je po tome da u svojoj drugoj sezoni izvlači maksimum iz momčadi te dolazi do trofeja. Na sličan način otvorio je i drugu sezonu na klupi Manchester Uniteda, no u tome mu je puno pomogla neshvatljiva pogreška Chelseaja i potencijalni transfer sezone u Premierligi. Conte, kao i navijači Chelseaja, vjerojatno se i danas primaju za glavu kad vide kako igra Nemanja Matić i kome su ga to ''poklonili''.

Zadnji vezni ManUtd-a već sada je postao nezamjenjiva karika u Mourinhovih prvih 11. Njegova inteligencija i snalažljivost na terenu cijelu momčad čine boljom, a to su potvrdile i uvodne utakmice u novoj sezoni. Svaka čast Lukakuu, Pogbi i probuđenom Mkhitaryanu, ali Matić je taj koji drži stroj dobro podmazanim. Pokazala je to i zadnja utakmica protiv Evertona.

Lukaku je možda ukrao šou protiv svog bivšeg kluba, no Matić je kontrolirao cijelu veznu liniju i bio heroj iz sjene. Uostalom, u svakoj novoj utakmici pokazuje kako bi mogao postati jedan od najboljih poteza ovog ljeta, ako ne i najbolji. Potvrda je i to koliko samo jedan igrač može učiniti momčad boljom. Dobro je svjestan toga i Mourinho, koji je nedavno izjavio kako mu je to najdraži igrač s kojim je radio u karijeri.

Upravo je Matić asistirao za sjajan pogodak Valencije na otvaranju utakmice u nedjelju i kasnije gospodario terenom. Vjerovali ili ne, Matić je od početka prošle sezone upisao osam asistencija u Premierligi, najviše od svih aktualnih igrača ManUtd-a. A da će Chelsea još žaliti za njegovim odlaskom ili barem za činjenicom da ga je prodao najvećem rivalu, govore impresivne brojke s kojima je ušao u ovu sezonu.

U ovom trenutku Matić je prvi igrač Premierlige po uspješnim startovima (9), presječenim dodavanjima (10), po ukupnom broju dodavanja (372), uspješnim dodavanjima (332) i ukupnim dodirima s loptom (457). Možete li tražiti više od zadnjeg veznog, koji pritom ne paničari u igri i ima šampionski mentalitet?

Naime, Matić je nakon remija kod Stokea nezadovoljan izvedbom podigao glas i poručio: ''Ukoliko želimo biti prvaci, moramo pobjeđivati u ovakvim utakmicama''.

Prema tome, Mourinho bolje nije mogao poželjeti, jer sve ono što srpski reprezentativac donosi na stol vrijedi puno više od 35 milijuna funti koliko je plaćen. Pogotovo u današnjem nogometu gdje se ne pita za cijenu. Ako ništa drugo, već sada ga možemo proglasiti ''krađom'' godine.

Matić je prošle sezone kod Contea igrao vrlo važnu ulogu u formaciji 3-4-3. Sa svojom visinom od 194 centimetara i odličnom tehnikom može biti itekako uvjerljiv, a tada je pored sebe imao još Kantea, koji je bio potpuno usredotočen na obrambene zadaće. Također, Matić ima jako dobru viziju prema naprijed što potvrđuje i gore spomenuti broj asistencija.

U velikoj mjeri može doprinijeti u napadačkim akcijama, ali još više i obrambenim. Ako ste, kojim slučajem, gledali njegovu prvu utakmicu za Manchester United, onda ste mogli vidjeti kako je u stanju prekidati protivničke napade i istovremeno orkestrirati polukontrom na drugoj strani. Tako je i krenula akcija za prvijenac Lukakua.

Svi navedeni razlozi ključni su čimbenik za Premierligu. Kad se tome pridodaju njegovo iskustvo i staloženost, dobivate igrača za najveće stvari. S ovakvim Matićem, Mourinho može mirno spavati i posvetiti se tome kako još više unaprijediti igru. Prerano je donositi zaključke hoće li se to pokazati i dostojnim nekog velikog trofeja, ali jedno je sigurno – tko god je odobrio njegovu prodaju Unitedu, mora da nije bio u trezvenom stanju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider