Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
od ismijavanja do skandiranja

Kako je Paulinho promijenio mišljenje mnogih u samo 122 minute

Polako se mijenja percepcija o jednom od najkritiziranijih transfera Barcelone posljednjih godina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Frustracija navijača Barcelona zbog šamaranja od strane Reala u Superkupu i redanja neuspjeha u prijelaznom roku polako zamjenjuje osjećaj zadovoljstva startom sezone. Barca je vodeća momčad La Lige, a Real je umjesto predviđane dominacije čak sedam bodova iza nakon svega pet odigranih utakmica.

Čovjek koji je simbol cijelog ovog preokreta u dojmu navijača Blaugrane jest Paulinho. Skandiranje njegova imena na Camp Nouu u razbijanju Eibara malo je tko očekivao. Vjerojatno nije ni on sam jer njegov je transfer još prije nekoliko tjedana guran u ljestvice Top 10 najgorih u povijesti kluba.

Sumnjali i navijači i stručnjaci

Čovjek nije odigrao ni sekunde, a postao je žrtva svega što se ovog ljeta događalo oko kluba. Verratti, Coutinho, Di Maria… Sve su to imena kojima su čelnici Barce pokušali smiriti navijače zbog loše sezone, a onda i odlaska Neymara. Dolazak igrača iz kineske lige za 40 milijuna eura natjerao je mnoge na bijesne reakcije, a rivale na ismijavanje.

Stručnjaci su se pitali treba li Paulinho Barceloni i kako se on može prilagoditi njihovu stilu nogometa. Visok i robustan, više je podsjećao na Andrea Gomesa koji je ispao veliki promašaj, nego na okretne i tehnički savršene veznjake na kakve je Barca navikla. Recimo, jedan Jean Michaël Seri, koji je također slovio kao meta u vrijeme dok je Iniesta otezao s ostankom, činio se kao puno bolji izbor od Brazilca.

Valverde je imao druge planove. Osjetio je da ovoj momčadi nedostaje snage u vezi. Ivan Rakitić često je bio opisivan kao jedini koji donosi nešto više borbenosti, a novi trener želio je dodati još mišića. Ali ne samo toga, već i konkretnosti prema naprijed.

U vrijeme dok je u Europi trajala histerija oko transfera Paulinha, u Brazilu su se čudili podcjenjivanju jednog od njihovih najboljih igrača i drugog strijelca reprezentacije koja se prošetala kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Brazilci su njegovo igranje u Kini povezivali s velikom plaćom i igranjem pod Luizom Felipeom Scolarijem, a ne nedostatkom kvalitete za igranje u Europi, unatoč neuspješnoj epizodi u Tottenhamu.

Čak se i Marca predomislila

Paulinho je u prvih pet kola prvenstva ili točnije 122 odigrane minute zabio dva pogotka uz jednu asistenciju. Onaj gol kod Getafea bio je za pobjedu. On i Denis Suarez, koji je bio skoro pa otpisan, zasad su uz Messijevu čudesnu formu te Semeda najveći dobici Barcelone u novoj sezoni. Čak je i madridska Marca za Paulinha i Semeda ustvrdila kako su brzo pokazali da će se isplatiti unatoč visokim cijenama od 40 odnosno 30 milijuna eura.

Semeda hvale stručnjaci, mediji i navijači, i čini se kako su Katalonci dobili kvalitetnog desnog beka. Daleko je još to od najboljih dana Danija Alvesa, ali problematična pozicija iz prošle sezone napokon je pokrpana.

Barci donio novu dimenziju u igri

Paulinhu pak predviđaju 15-ak pogodaka u sezoni unatoč činjenici što nema standardno mjesto u prvih 11. Povezuje se s ulogama Fabregasa i Rakitića, a naklonost Valverdea već ima zbog svoje igre prema naprijed. On nije tip igrača koji se još uvijek dobro snalazi u brzim izmjenama lopte, ali Barci donosi novu dimenziju, a to je direktna i vertikalna igra.

Navijači Blaugrane nisu smjeli toliko očajavati zbog dolaska ''pojačanja iz Kine'', kao što ni sada ne trebaju padati u neku euforiju. Paulinho je dobro krenuo i pokazao kako zaslužuje priliku da ga  ocjenjuju na kraju, a ne početku sezone.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider