Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
bayern prvi prelomio

Tko leti nakon Kovača: Europski velikani traže nove trenere, ali koga dovesti?

Bayern je prvi učinio taj korak koji čeka i njegove europske rivale.

Valverde, Zidane, Solskjaer i Kovač (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ušli smo u mjesec studeni, a i dalje nam ova nogometna sezona izgleda jako čudno. Gotovo nijedna momčad u najjačim ligama ne dominira kao proteklih sezona. Kažemo gotovo jer tu je Liverpool koji i dalje drži nevjerojatan tempo u kojem su u prvenstvu izgubili samo dva boda.

Vladari europskog nogometa prije prošlogodišnjeg Liverpoolova penjanja na tron Lige prvaka - Real, Barcelona i Bayern, ušli su loše u novu sezonu. Oni su i dalje na vrhu ili pri vrhu svojih liga, ali u kontekstu najmoćnijeg trojca u Europi ova je sezona zasad razočaravajuća.

Bayern povukao prvi potez, tko je sljedeći?

Prvi je potez sa smjenom Nike Kovača povukao Bayern. Doduše, tek polovičan jer se tek traži novo stalno rješenje na klupi. Je li to pravedno prema Kovaču, ostavit ćemo navijačima na sud, ali ne možemo reći da nije neočekivano. No isto čeka Real i Barcelonu. To je neizbježno jer očito je da previše toga ne funkcionira u momčadima Zinedinea Zidanea i Ernesta Valverdea.

gol expired Njemački mediji o Kovaču: ''Nikad nije imao šanse, sve ga je to diskreditiralo'' divider

Iako imaju samo 22 boda od moguća 33, i dalje su na vrhu La Lige, ali to ide na dušu možda najviše Atletico Madrida koji ima i utakmicu više i bod manje od najvećih rivala. Diego Simeone sigurno neće dobiti otkaz, no čini se kako, barem zasad, propušta veliku priliku u ovoj sezoni.

Ne dominira niti Juventus u Italiji iako bodovno stoji jako dobro. Mnogi nisu zadovoljni Maurizijom Sarrijem, koji je, istina, došao tek prije nekoliko mjeseci i još uvijek traje ''preodgoj'' u Torinu. Ne dominira ni PSG u Francuskoj, ali Tuchel nije toliko opterećen poput nekih njegovih kolega.

Preživjeli jer zasad nema zamjena

Već smo spomenuli kako u Realu i Barci podrhtava na klupi, a isto je i u Manchester Unitedu, kao i u Arsenalu. Ole Gunnar Solskjaer nije ispunio očekivanja, a ovo nisu osamdesete godine prošlog stoljeća kada Manchester United može strpljivo čekati nekog novog Fergusona. Samo 13 bodova u 11 utakmica i deseto mjesto nisu razina Uniteda, čak ni u ovom teškom periodu triježnjenja od Fergijeve ere.

Real Madrid - Betis (Foto: AFP) Real riga vatru na suce i VAR: Jadaju se da su teško oštećeni, a Barca zabija iz zaleđa divider

No svi ti nezadovoljni velikani imaju veliki problem. Koga dovesti umjesto aktualnih trenera? Oko Bayerna se vrti nekoliko imena – od Mourinha, Allegrija, čak i vremešnog Wengera do tvorca prošlosezonskog Ajaxova čuda, Erika ten Hagea koji može doći tek naljeto.

Barcelona želi izbornika Belgije, Katalonca Roberta Martineza, ali i on može doći tek nakon Eura, kao i izbornik Nizozemske Ronald Koeman. Za Real se pak veže povratak Josea Mourinha ili dolazak Maxa Allegrija. Talijan se dovodi i u vezu s Man Unitedom.

Čini nam se kako pojedini treneri na klupama europskih velikana preživljavaju samo zbog toga što njihovi poslodavci još uvijek nemaju adekvatnu zamjenu. Možda će neki od njih preokrenuti stvari u svoju korist, ali za nabrojene sumnjamo da će sljedeću sezonu, a možda i godinu dočekati na istom poslu.

Je li Niko Kovač morao otići iz Bayerna?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider