Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
BIJELO-PLAVO U SRCU

Tko je novi 16-godišnji heroj osječkih tribina? Otac mu još uvijek igra nogomet, a vrlo mu se dobro sjećamo i ujaka

Filip Živković mogao bi biti novi vrhunski proizvod osječke škole nogometa.

Filip Živković (Foto: Marko Mrkonjic / CROPIX)

Ono što mu je u prvom kolu ove polusezone oduzeto zbog opravdano dosuđenog zaleđa Filip Živković uspio je napraviti u susretu četvrtfinala Kupa Hrvatske protiv Hajduka. 

Luka Vušković u duelu s Omerovićem VIDEO Luka Vušković prišao vršnjaku iz Osijeka i oduševio gestom na kraju utakmice divider

Taj 16-godišnjak postigao je prvi pogodak za svoj klub, čijim je članom postao otkako je počeo smisleno šutati loptu. Kod njega druge nije bilo, i to ne samo zbog toga što igrom slučaja živi nedaleko od stadiona Gradski vrt. Puno su tu dublji korijeni.

Suze radosnice i emocija kakva osvaja

Ono što je navijače najviše oduševilo je njegova emocija. Nakon što je pospremio loptu u mrežu, čime je smanjio rezultat na 1:2 te pružio svojem klubu nadu, Živković je slavio kao da je upravo pogodio u finalu Lige prvaka.

Suze radosnice u očima dok je s loptom u rukama trčao prema centru nešto su što navijači nisu dugo vidjeli.

Te suze bile su prisutne i na kraju utakmice, no zbog razočaranja što njegov pogodak ipak nije bio dovoljan te što Osijek neće vidjeti polufinale natjecanja, koje sanja još jednom osvojiti.

Trebao bi Filip ipak imati priliku nešto napraviti sa svojim klubom jer tek je ušao u seniorski nogomet, a već je osvojio srca onih kojima pripada i sam, navijačima. 

Otac i ujak usmjerili su put

O njemu postoji nekoliko zanimljivih priča. Ona da je jedan od najvećih talenata svoje generacije, u ovom slučaju jedan od zapravo dva, nije nešto posebno vrijedno spomena. Uostalom, takav mora biti netko kome će se u njegovoj dobi pružiti prilika zaigrati seniorski nogomet.

Zanimljivost je vezana uz njegova oca Tihomira Živkovića, u gradu jako dobro poznatog pod nadimkom Žile. Nadimku koji je Filip sasvim logično naslijedio. Ovog 37-godišnjaka znaju apsolutno svi koji su otprilike njegovih godina, a imaju ikakve veze s nogometom u Osijeku.

Ivo Vranješ (u sredini) i Tomislav Steinbrückner (lijevo) Osječka nogometna kolonija u Maleziji: "Nogomet se igra za navijače, litra benzina je 2 kn, a Hrvati rade razliku na terenu!" divider

Žile je još uvijek aktivni nogometaš te igra u austrijskom niželigašu Marchtrenku, no prava je ikona niželigaškog nogometa u Osijeku i okolici, gdje je igrao za mnoge klubove te u pravilu bio jedan od najboljih igrača, a vrlo ga dobro poznaju i oni koji su pohodili malonogometne terene. Osim Hrvatske i Austrije, ovaj nogometni nomad igrao je u Crnoj Gori, Kosovu, Maldivima i Myanmaru.

On, nažalost, do prvog sastava svojeg Osijeka nikad nije došao, no ljubav je prenio na sina, kojeg je dobio kao 21-godišnjak. 

Ujak je svojedobno rušio Dinamo

Kad već nije imao priliku gledati oca u najdražem dresu, gledao je svojeg ujaka Branka Vrgoča. Ovaj stasiti stoper danas je u Izraelu, a za Osijek je igrao pet sezona. Nastupio je u finalu Kupa Hrvatske, a heroj tribina bio je kad je postigao pogodak u pobjedi 2:1 protiv Dinama u veljači 2013. godine.

Filip je Vrgoča gledao dok je još bio dječak, no sam ponosno govori o tome te dodaje kako mu je sve to bila još veća motivacija da jednom i on zaigra na najdražem travnjaku u najdražem dresu.

U tome je uspio, a posebno će mu značiti što je postigao pogodak na Gradskom vrtu prije nego što se klub s njega preseli na Pampas. 

Luka Vušković On će biti novi hit-igrač mercata: Fabrizio Romano počeo pratiti Hajdukovo čudo od djeteta divider

Ispred Filipa je razdoblje nogometnog sazrijevanja. Još uvijek mu nedostaje mišićne mase, koju će s vremenom dobiti, ali već sad je pokazao da može biti koristan u seniorskom nogometu i nema sumnje kako će prilike za njega biti sve više.

Osijek je, silom prilika, ponovno počeo pružati priliku izdancima svoje škole, a kad je među njima netko tko za grb kluba uistinu živi, to je dodatno veliki plus. 

Pored Osijeka ovaj mladić standardno nastupa i za U-17 reprezentaciju Hrvatske.

Vrijeme radi za Filipa Živkovića, na njemu je samo da se nastavi razvijati te jednako kao dosad cijeniti klub kojem pripada.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider